بررسي نقش کشاورزي در باغ‌هاي تاريخي ايران

به گزارش ميراث آريا(chtn) مدير گروه باغ و منظر پژوهشکده بناها و بافت‌هاي فرهنگي-تاريخي در اين نشست گفت: نسبت باغ‌هاي تاريخي با کشاورزي و باغباني مي‌تواند از جنبه هاي گوناگون حائز اهميت باشد.

مريم رضائي پور در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به امکان پذير نبودن احداث باغ بدون انجام عمليات کشاورزي و باغباني بايد گفت که منظورکاشت انواع درختان مثمر، گلها و گياهان دارويي در باغ است.

وي از جمله نگاره‌ها و متون تاريخي مرتبط به کشاورزي به مفاتيح الارزاق،‌ ارشادالزراعه، معرفت فلاحت و بياض خوشبويي اشاره کرد و گفت: مفاتيح الارزاق داراي دو بخش شامل هفت ضابطه و شرحي در مورد هريک از درختان و گياهان است.

وي اضافه کرد: پلان طرح کاشت برداشت شده با توجه به توصيفات مفاتيح الارزاق شامل کاشت گلها و رياحين در کنار جداول آب و يا با توجه به اقليم گاه مرکبات، درختان سايه گستر در خيابان مهم باغ، در کرت‌هاي نزديک به مرکز باغ انواع درختان ضعيفه و کوتاه‌تر، در نزديکي حاشيه باغ انواع درختان قويه است.

رضائي پور با بيان اين که همچنين در اين کتاب توضيحات کلي در مورد نحوه غرس گلها (ازهار) و اشجار و تعبير باغ و تک‌تک درختان و گياهان آن در خواب ارائه شده است افزود:در توصيف خصوصيات درختان و گياهان مواردي چون محل کاشت، فصل کاشت، نحوه نگهداري، ماهيت و خواص هر گياه وارائه تصاوير نقاشي شده از درختان و گلها و ساير گياهان مورد بررسي قرار گرفت.

اين کارشناس علل کاشت درختان مثمر، گل‌ها و گياهان در باغهاي تاريخي را مسايل زيبايي‌شناختي، جنبه سودبخشي آن براي ساکنين باغ و يا بيرون باغ، توجه به خواص دارويي برخي از درختان، گلها و گياهان علفي و کمک به پايداري باغ از طريق ايجاد تنوع زيستي بيشتر عنوان کرد.

به گفته اين مقام مسئول در پژوهشکده بناها و بافت‌هاي تاريخي؛ در مسايل زيبايي شناختي عوملي چون تنوع فرم، ايجاد اشکوب‌هاي متفاوت گياهي و تنوع رنگ و در مواردي تنظيم فاصله‌هاي بصري و حذف ديدهاي نامطلوب مورد توجه است.

وي در پايان از جمله مدل‌هاي عيني به کاشت منظم در درون کرت‌ها ، باغ فين کاشان، اختصاص بخش جداگانه اي از باغ به امر کشاورزي با عنوان باغ کشاورزي در باغ فتح آباد کرمان، حضور باغ‌هاي ميوه و کشتزارها در اطراف باغ شاهي، منطقه فين اشاره کرد. /119

انتهای پیام/

کد خبر 138903027