4 هزار متر مربع از دژ حسن صباح زير پاي کاوشگران

مدير پايگاه ميراث فرهنگي قلعه حسن آباد صباح الموت رازميان در گفتگو با ميراث آريا(chtn)ضمن بيان اين مطلب افزود: پيش از انجام کاوش‌، سطح قلعه پوشيده از خاک و داراي سطحي نامشخص و ناهموار بود که هرساله با انجام کاوش‌، بخشي از آثار مشخص مي‌شد.

حميده چوبک در ادامه خاطرنشان کرد: در طول اين پژوهش‌ها، فضاهاي معماري مربوط به دوره اسماعيليه، صفويه و قاجار مشخص شده است.

وي با بيان اينکه کاوش در دژ حسن صباح با هدف شناخت و حفاظت صورت گرفته است افزود: مشکل دسترسي به لايه‌هاي اصلي دژ حسن صباح واقع در بخش زيرين ساختار دوره‌هاي صفوي و قاجار، بدون تخريب آثار دوره‌هاي فوقاني امکان دستيابي و شناسائي لايه‌هاي زيرين وجود نداشت.

اين باستان‌شناس اضافه کرد: با توجه به تعهد حفظ تمامي لايه‌هاي تاريخي و زيستي قلعه، روش حفاري‌ با عنوان \"روش استخراج سپري\" اتخاذ شد که در اين روش بدون جابجايي و ايجاد مشکل براي نگهداري‌هاي لايه اول، به عمق نفوذ کرده و در لايه دوم در زير سپر لايه اول، سپر ديگري به عنوان نگهدارنده نصب مي‌شد.

چوبک ادامه داد: به همين ترتيب نفوذ به عمق شامل آواربرداري، حفظ سقف و لايه‌هاي بالا بدون تخريب لايه‌هاي بالائي و دستيابي به لايه‌هاي زيرين انجام مي‌‌شد.

وي با اشاره به همکاري يک متخصص معدن با عوامل مجموعه حسن صباح در زمينه کاوش‌هاي باستان‌شناسي بيان داشت:معدنکاري و علم معدن مي‌تواند علاوه بر کمک باستانشناسان در شناسايي و حفاري يک اثر تاريخي، فضاي کار ايمن براي کارگران و يک طرح مناسب براي نگهداري يک اثر و يک روش استخراج را ارائه کند،همچنين با اين تجربه گامي نو در پژوهش‌هاي باستان‌شناسي در پايگاه الموت به وجود آمد که در اين راهبرد تماميت و اصالت اثر حفظ شده است./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389030544