در اين مراسم که با حضور هنرمندان عرصه طراحي و بافت فرش و هنرمندان رشتههاي مختلف صنايع دستي برگزار شد، استاد رحيم چرخي، طراح فرش باغ بهشت تبريز به ارائه گزارشي از روند طراحي اين فرش تاريخي و بافت مجدد آن در تبريز پرداخت.
وي با اشار به تاريخچه مختصر فرش باغ بهشت تبريز گفت: اين فرش در دوران صفويه و در تبريز بافته شده است و در جريان جنگ ايران و عثماني به اين کشور منتقل و پس از فراز و فرودهاي بسيار توسط پادشاه لهستان به پايتخت اين کشور منتقل شد و به نام پايتخت آن زمان لهستان به نام «کراکورد» شهرت يافت.
استاد برجسته طراحي فرش خاطرنشان کرد: سياست بازبافي فرشهاي اصيل تبريزي مورد تأکيد مسئولان سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان قرار گرفته است و فرش باغ بهشت سومين فرشي است که با حمايت مسئولان سازمان بازبافي ميشود.
وي با بيان اينکه در زمينه فعاليتهاي صنايع دستي تفاوت زيادي ميان کار بازاري و بازبافي يک اثر هنري وجود دارد، گفت: در کار بازاري تأکيد بر زيبايي و استفاده از تزکيب رنگها براي دست يافتن به زيبايي مدنظر و قدرت ابتکار و خلاقيت در اين ميان است در حالي که در بازبافي اثر ارزشمندي مانند باغ بهشت تبريز نيازمند رعايت دقيق موارد به کار رفته در فرش اصلي هستيم.
چرخي با اشاره به عدم دسترسي به فرش اصلي گفت: متأسفانه اين فرش در گذشته به دو نيم قسمت شده است و قسمتي از آنکه در فرانسه نگهداري ميشود قابل دسترسي و مشاهده کامل نبود که به همين دليل کارهاي تطبيقي در مورد فرش به صورت تخصصي صورت گرفت.
وي با بيان اينکه در زمينه طراحي دقيق فرش باغ بهشت و انطباق آن با فرش اصلي کارهاي مطالعاتي گستردهاي صورت گرفته است، اظهار داشت: 9 ماه کار مطالعاتي و مطالعه کتب مربوطه در کتابخانههاي دانشگاهي، ملي و شخصي منجر به آماده شدن بخشهاي مقدماتي طراحي اين فرش شد. استاد رحيم چرخي با الهام از طرح اصلي و رعايت تمام موارد فني آن را طراحي کرده و توسط مسئولان و رياست سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان براي توليد به دست استاد احمدلو سپرده شده است.
همچنين در اين مراسم جمعي از هنرمندان تبريزي پيشنهاد خواهر خواندگي ميان شهر کراکو و تبريز را به واسطه فرش باغ بهشت خواستار شدند.
سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي در سالهاي اخير با توجه به اهميت نمونه هاي ارزشمند تاريخي و هنري، بازبافي فرش هاي مشهوري را که در دوره هاي قبل توسط هنرمندان استان بافته شده و امروز زينت بخش موزه هاي مختلف جهان هستند را در دستور کار قرار داده است.
تا کنون، فرش شيخ صفي و فرش موسوم به چلسي بازبافي شده بودند و فرش باغ بهشت سومين نمونه اين فرشهاست./106
انتهای پیام/