اتمام فصل سوم کاوش‌هاي باستان شناسي در معدن چهر آباد

ابوالفضل عالي، سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد زنجان در اين باره به ميراث آريا(chtn) گفت:برنامه امسال، کاوش مستقيم در معدن نمک نبود بلکه کار مختصري طي 25 روز با هدف بازنگري اقدامات قبلي و انجام کاوشي جديد در معدن نمک چهر آباد زنجان صورت گرفت.

وي خاطرنشان کرد: به منظور اينکه درک بهتري از عملکرد معدن نمک در دوره‌هاي باستاني داشته باشيم کار مشترک کاوش را با هيات آلماني آغاز کرديم که يکي از برنامه‌هاي اين فصل از کاوش پاکسازي محوطه بود که بخشي از آن طي ساليان گذشته نيز انجام گرفت.

عالي ادامه داد:همچنين نقشه‌برداري دقيق محوطه و طراحي برش‌هاي موجود از ديگر برنامه‌هاي اين فصل از کاوش بود که به منظور پي بردن به نحوه ريزش معدن در دو دوره هخامنشي و ساساني انجام گرفت.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد زنجان با اشاره به مطالعه اشيا و يافته‌ها گفت: مطالعه يافته‌ها در دو بخش گياهي و انسان شناسي توسط دو متخصص گياه شناس آلماني و همچنين انسان شناس سوئيسي حاضر در هيات باستان شناسي انجام مي‌گيرد.

وي گفت:نمونه برداري از يافته‌هاي انساني که در سال‌هاي گذشته کشف شده بود انجام شد تا کارهاي جديد در زمينه وضعيت قدمت،بهداشت،تغذيه و رژيم غذايي و به طور کلي تمامي مطالعات انساني صورت گيرد.

عالي خاطرنشان کرد: يکي از ويژگي‌هاي معدن نمک اين است که حجم بسياري از يافته‌هاي ارگانيک در آن وجود دارد که با توجه به گذشت زمان خوب حفظ شدند.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد زنجان تصريح کرد: اين يافته‌هاي ارگانيک شامل چوب،دسته‌هاي کلنگ،ابزارهاي چوبي،گياه‌ها،دانه‌ها، هسته‌هاي ميوه،بذرها،پوست،چرم،پارچه‌ها و سفال مي‌شود.

وي با بيان اينکه يکي از اهداف اصلي در کاوش معدن نمک مشخص کردن گاه نگاري دقيق در معدن نمک است،اظهار داشت:تا جايي که اطلاع داريم در دوره هخامنشي، ساساني و اسلامي از اين معدن استفاده مي‌شده است و در محدوده‌اي که کار کاوش انجام شد هر سه دوره وجود دارد.

عالي اظهار داشت:مشخص کردن زمان آغاز بهره‌برداري از استخراج نمک و نحوه تکنولوژي استخراج نمک در دوره‌هاي مختلف از اهداف هيات باستان شناسي است که در اين راستا بايد حفر تونل‌هاي مختلف،ابزارهاي مورد استفاده و شيوه‌هاي استخراج نمک را مورد توجه قرار دهيم.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد با اشاره به کشف بقاياي يک جمجمه در جريان اين فصل از کاوش گفت:با توجه به لايه‌اي که اين جمجمه قرار گرفته احتمال بسيار مي‌رود که متعلق به دوره ساساني باشد.

وي گفت:سال‌هاي گذشته بخش‌هايي از جمجمه بر اثر بارندگي بيرون آمده بود و امسال تنها محلي که مورد کاوش قرار گرفت اين محدوده بود که خوشبختانه موفق به بيرون آوردن اين جمجمه شديم.

عالي گفت:با توجه به اينکه در قسمتي که اين جسد قرار گرفته نمک کم بوده است بنابراين بافت نرم، بسيار کم باقيمانده و بخش بسياري از قسمت‌ها تخريب شده است.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد افزود:احتمال مي‌رود ديگر قسمت‌هاي بدن ششمين جسد نمکي زير خاک مدفون باشد که طي سال آينده کاوش در اين محدوده را ادامه خواهيم داد.

وي تصريح کرد:‌فعاليت‌ها تا کنون مورد جمعبندي قرار گرفته است و از اين پس مطالعات را آغاز مي‌کنيم و طي دو ماه آينده گزارشي کامل از نتايج کاوش به سازمان ميراث فرهنگي کشور ارائه مي‌شود.

عالي يادآور شد: همچون سال‌هاي گذشته يافته‌هاي ارگانيک بيشتر بود ولي امسال با توجه به وجود متخصصاني در زمينه‌هاي مختلف مطالعات دقيق‌تر انجام مي‌شود.

سرپرست هيات کاوش باستان شناسي معدن نمک چهر آباد خاطرنشان کرد:با توجه به تفاهم‌نامه‌اي که بين پژوهشگاه ميراث فرهنگي و موزه معدن بوخوم آلمان امضا شد فصل بعدي کاوش‌ سال‌آينده انجام خواهد گرفت./117

انتهای پیام/

کد خبر 1389032923