جشن دهمين موفقيت جهاني ايران برگزار مي‌شود

رويدادي به يادماندني که مدتهاست مردم خونگرم شوشتر منتظر آمدن چنين روزي بودند. در اين روز، مردم شوشتر گردهم مي‌آيند تا دومين موفقيت جهاني استان خود را جشن بگيرند.

اين موفقيت چيزي نيست جز صعود جهاني بزرگترين و منحصربفردترين مجموعه صنعتي و مهندسي آبياري تاريخي کشور و دنيا به نام\" سازه‌هاي تاريخي آبي شوشتر \" که به عنوان دومين اثر تاريخي استان خوزستان در تقويم ميراث جهاني براي هميشه ماندگار شد.

با تشکيل پايگاه سازه‌هاي آبي در سال 81 و گسترش فعاليت‌هاي پژوهشي پيرامون سازه‌ها از سال 85 به صورت جدي و عملياتي، ابتدا پرونده مجموعه آسياب‌هاي شوشتر که سال‌ها در فهرست و نوبت پيشنهادي ثبت جهاني ايران قرار داشت تهيه شد.

اما به پيشنهاد و نظر کارشناسان ميراث جهاني يونسکو مبني بر اينکه محوطه آسياب‌ها تنها بخشي از مجموعه بهم پيوسته سازه‌هاي آبي در شوشتر است تهيه پرونده منظومه آبي تاريخي شوشتر در دستور کار قرار گرفت.

اين پرونده پس از تکميل و رقابتي تنگاتنگ و موفقيت‌آميز در مقايسه با ديگر آثار پيشنهادي سازمان ميراث فرهنگي به عنوان دهمين اثر ايران به کميته ميراث جهاني يونسکو ارائه شد.

سرانجام انتظارها به سر رسيد و در نشست سالانه اعضاي اين کميته در شهر سويل اسپانيا به تاريخ 26 ژوئن 2009 برابر با پنجم تيرماه سال گذشته اين پرونده با بدست آوردن معيارهاي 1، 2 و 5 با عنوان نظام آبي تاريخي شوشتر به سکوي ميراث جهاني يونسکو با شماره 1315 صعود کرد.

خوشبختانه در طول ساليان گذشته و در جريان ثبت جهاني اين مجموعه بخش بسياري از فاضلاب‌هاي موجود در عرصه و حريم آثار تاريخي با پيگيري‌هاي مجموعه مديريت شهري شوشتر، سازمان آب و فاضلاب استان خوزستان جمع آوري شد.

البته در سال‌هاي گذشته نيز اقدامات بسياري همچون مستندسازي، جمع آوري اسناد و مدارک،تشکيل مرکز اسناد و شواهد تاريخي مربوط به اين آثار و آثار مشابه در شوشتر انجام شد.

امسال نيز کارشناسان اين پايگاه، در تلاشند تا با ادامه و اولويت بندي، طرح جامع شبکه فاضلاب شوشتر را با اولويت جمع‌آوري فاضلاب‌ها در حوزه آثار تاريخي تا دستيابي به نتيجه مطلوب ادامه دهند.

و اکنون مردم خونگرم شوشتر، پرشور و با اشتياق با آب و جارو و آزين‌بندي خيابان‌ها براي نخستين بار به پيشواز رئيس جمهور خود و برگزاري اين جشن خاطره‌انگيز مي‌‌روند.

دغدغه برگزاري جشن ثبت جهاني سازه‌هاي آبي شوشتر از سال گذشته در بين مسئولان استاني و مسئولان سازمان ميراث فرهنگي وجود داشت اما همواره به دليل مشغله کاري و حجم بسيار کارهاي هيأت دولت، اين مهم به تعويق مي‌افتاد.

در همين راستا هماهنگي‌هاي گسترده‌اي در سطح ملي، استاني و در سطح شهرستان شوشتر صورت گرفت.

معرفي آثار تاريخي شهرستان شوشتر در ابعاد ملي و بين‌المللي، مشارکت مردم در حفظ و نگهداري از اين آثار تاريخي از مهمترين اهداف برگزاري اين مراسم اعلام شده است.

برگزاري مراسم و جلسات فرهنگي مانند آئين‌هاي سنتي، شعر و موسيقي منطقه در چند بناي تاريخي از مجموعه سازه‌هاي آبي شوشتر، نمايشگاه صنايع دستي، آذين‌بندي شهر، تجليل از هنرمندان و صنعتگران صنايع دستي از برنامه‌هاي جانبي اين جشن ملي عنوان شده است.

بيشتر برنامه‌هاي پيش‌بيني شده در اين مراسم پيرامون آگاهي‌رساندن به مردم منطقه به عنوان مهمترين نگهبانان ميراث فرهنگي شهرستان تدارک ديده شده است.
همچنين برگزاري اين جشن، زمينه‌ ترغيب و تشويق مردم اين شهرستان را به حفظ و صيانت از آثار تاريخي و ميراث فرهنگي شهرستان فراهم مي‌کند.

از سوي ديگر، سفر رئيس جمهور به استان خوزستان و حضور در اين مراسم، بر اهميت و جايگاه ميراث ‌تاريخي و فرهنگي اين شهرستان افزوده و تاثير بسياري در روحيه فرهنگ‌دوستي مردم اين شهرستان خواهد داشت.

از آنجا که امسال نيز سال پاسداشت ميراث کشاورزي نامگذاري شده است بنابراين برگزاري جشن ثبت سازه‌هاي آبي بي‌مناسبت با اين سال نيست./118

انتهای پیام/

کد خبر 1389040217