حميده چوبک اضافه کرد: در دژ الموت علاوه بر اين اقدامات، از همکاري گروه آلماني براي اسکن نوري و تهيه نقشه توپوگرافي با استفاده از سيستم ابر نقاط استفاده شد.
وي مهمترين عوامل آسيب رسان و تهديدکننده آثار معماري اين قلعه را به چهار دسته عوامل زمين شناختي دژ ،عوامل آسيب رسان انساني، طبيعي گياهي ، طبيعي جوي و عوامل آسيب رسان جانوري تقسيم کرد.
وي با بيان اينکه يکي از عوامل اصلي و اجتناب ناپذير آسيب رسان به دژ، جنس صخرهاي است که قلعه برروي آن واقع شده است، افزود: نوع اين صخره کنگلومرا است که از سست ترين انواع سنگ به شمار ميرود به طوري که با کمترين تغييرات جوي دچار فرسايش ميشود.
چوبک عوامل آسيبرسان انساني را سه گروه مغولها، حفاريهاي غيرمجاز و بازديدکنندگان عنوان کرد و بيان داشت: مغولان با هجوم به دژ حسن صباح و تصرف آن فضاهاي موجود در دژ را تخريب و آتش زدند.
به گفته اين مقام مسئول؛ جويندگان گنج نيز با حفاريهاي غيرمجاز آسيبهاي بسياري به آثار معماري در ديوارهها و کفها وارد کردند به طوري که برخي از کفها را به طور کامل از بين بردهاند.
اين کارشناس با بيان اينکه هرساله تعداد بي شماري از مردم از قلعه بازديد ميکنند اظهارداشت: بازديد از محوطههاي تاريخي داراي شرايط و ضوابط خاصي است که متأسفانه تعداد محدودي از آنها اطلاع دارند و رعايت ميکنند که نتيجه اين بي اطلاعي خسارت هاي فيزيکي ومعنوي در محوطههاي تاريخي است.
چوبک در مورد عوامل آسيب رسان طبيعي گياهي گفت: در قلعه الموت گياهان چندين سالهاي ديده ميشوند که در دل ديوارها نفوذ کرده وجزئي ازسازه شده و باعث ايجاد شکافهايي در ديوارها وکفها شدهاند./119
انتهای پیام/