پژوهش باستان شناسي محيط زيست منطقه حيدري نيشابور انجام شد

مدير پايگاه ميراث فرهنگي نيشابور در گفتگو با ميراث آريا(chtn)هدف از انجام اين پژوهش را بررسي منطقه حيدري از نظر منابع طبيعي و گونه هاي حيواني، گياهي، منابع آب و .. عنوان کرد.

ابوالفضل مکرمي فر اضافه کرد: اين منطقه از سيماي طبيعي متنوع و پوشش گياهي شاخصي برخوردار است و پوشش گياهي هر منطقه در کنار عوامل بوم‌شناسي به طور شديد تحت تأثير شرايط پستي و بلندي قرار دارد.

وي با بيان اينکه بر اساس مطالعات انجام گرفته در سطح اين منطقه، سه تيپ گياهي غالب منطقه را نشان مي‌دهد، افزود: معرفي دقيق پوشش گياهي اين منطقه نياز به مطالعه جامع‌تر دارد که با توجه به تنوع مطالعات در اين شناسنامه نمي‌گنجد.

وي با اشاره به اينکه نمونه خزندگان پناه‌گاه حيات‌وحش حيدري مورد مطالعه کامل قرار نگرفته است، افزود: بر اين اساس تلاش شد تا تعدادي از خزندگان منطقه صيد و شناسايي شوند، ولي اين مطالعه کافي به نظر نمي‌رسد و نياز به يک مطالعه اختصاصي در اين زمينه احساس مي‌شود.

مکرمي فر اضافه کرد: با توجه به عدم وجود مطالعه جامع در زمينه پرندگان منطقه در گذشته، تلاش شد در مدت يک سال با بازديد‌هاي مکرر از منطقه در چهار فصل سال، فهرستي از پرندگان و وضعيت آنان در منطقه تهيه شود که بر اساس نتايج اين بررسي 57 گونه در منطقه مشاهده شد.

وي با اشاره به حضور 13 گونه در اين منطقه به طور قطع از بين حدود 160 گونه پستاندار شناخته شده در ايران ، بيان داشت: اکثر گونه‌هاي مشاهده شده گونه‌هاي بزرگ جثه روز فعال و شب فعال يا داراي نمايه‌ها و نشانه‌هاي خاص قابل تشخيص بوده که حضور آن‌ها در منطقه قطعي است.

مکرمي فر گفت: به طور حتم به غير از اين تعداد، احتمال حضور گونه هاي بيشتري از پستانداران چون خفاش ها، جوندگان و حشره خورها در منطقه وجود دارد که به منظور اثبات حضور آن‌ها نياز به مطالعات اختصاصي در زمينه پستانداران اين منطقه دارد.

وي مهمترين گونه پستاندار شناخته شده اين منطقه را قوچ اوريال عنوان کرد و اظهارداشت: منطقه حيدري داراي بيشترين جمعيت قوچ اوريال خالص در استان و در کشور است و مي‌توان آن را به عنوان نماد اين منطقه به حساب آورد.

به گفته اين مقام مسئول؛ در بخش نتيجه گيري گزارش با تمرکز بر روي مطالعه پناهگاه حيات‌وحش حيدري، فون‌ از ليست جانوري و پوشش گياهي منطقه تهيه شد.

وي هدف پژوهش را مطالعات باستان‌شناسي عنوان کرد و گفت: مي‌توان با مقايسه نتايج حاصل از مطالعات صورت گرفته بر روي گياهان و جانوراني که در گذشته در اين منطقه وجود داشته‌اند اطلاعات بسيار مهمي را در مورد شرايط اقليمي حاکم بر منطقه را به دست آورد.

وي گفت: از ليست جانوري و گياهي موجود، اگر آثار و شواهدي مانند فسيل، استخوان،‌دندان، بذر و ... دال بر وجود اين جانوران يا گياهان در منطقه بدست آمد ثبات اقليمي و محيطي منطقه را نشان مي‌دهد و چنانچه آثار به دست آمده مشابه با سيستم جانوري و گياهي امروز نباشد مي‌توان در مورد شرايط زيستي گونه‌هاي جانوري و گياهي به دست آمده اقدام به مطالعه و بررسي نمود و نتايج به دست آ‌مده را به گذشته منطقه تعميم داد.

مکرمي فر يادآور شد: بررسي باستان شناسي و گمانه زني‌هاي که در آينده انجام خواهد شد بر صحت و سقم اين پژوهش صحه خواهد گذاشت./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389042829