تکيه معاون الملک جاني تازه مي گيرد

به گزارش ميراث آرياCHTN))معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه در اين خصوص گفت:کار مرمت و احياي اين اثر تاريخي شکوهمند که به جامانده از دوران قاجار است از سال گذشته آغاز شد و اکنون با بيش از 70 درصد پيشرفت فيزيکي در مراحل پاياني است.

ثريا باباخاني تصريح کرد: مرمت و احياي اين اثر همزمان با مرمت و احياي حمام تاريخي حسن خان که در مجاورت هم قرار دارند در قالب يک پروژه از سال 88 آغاز شد و پيش بيني مي شود تا پايان شهريور ماه امسال پايان يابد.

وي گفت : مهمترين و اولين هدفي که در مرمت اين اثرتاريخي مورد توجه قرار گرفت رطوبت زدايي بود زيرا به دليل رطوبت شديد ، آسيب‌هاي زيادي به اثر وارد شده بود.

وي افزود: با پيدا کردن کانالهاي آبرساني و هدايت آبهاي زيرزميني اين اثر رطوبت زدايي شد و برنامه هاي بعدي سامان دهي ورودي تکيه بود که شر ايط مناسبي نداشت.

باباخاني ادامه داد: با توجه به اينکه ورودي تکيه معاون الملک از سطح خيابان اصلي پايين تر است و با پايين رفتن از 17 پله مي توان وارد محوطه تکيه شد، بخشهايي از اطراف تکيه را نيز که به تملک ميراث فرهنگي در آورده بوديم ، سطح آن را پايين برديم که با ورودي تکيه همسطح شود.

وي افزود: در قسمت پاييني تکيه معاون الملک 10 طاق نما زده ايم که احتمالا\" به عنوان محل نمايش و عرضه صنايع دستي استان مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

وي محوطه سازي ، سامان دهي آب انبار ورودي تکيه و احياي سقاخانه در ورودي تکيه را از ديگر اقدامات انجام شده عنوان کرد.

وي همچنين نرده گذاري دور تا دور محوطه ، سامان دهي قسمت بالاي طاق ها و کف سازي محوطه اثر تاريخي تکيه معاون الملک را از ديگر اقدامات در دست اجرا در راستاي مرمت و احياي اين اثر عنوان کرد.

باباخاني گفت : تاکنون براي مرمت و احياي اين اثر تاريخي حدود سه ميليارد ريال از محل اعتبارات ملي و استاني هزينه شده است.

تکيه معاون الملک يکي از بناهاي به جاي مانده دوره قاجاريه در کرمانشاه مي باشد که کاشي هاي منحصر به فردش آن را از ديگر تکاياي شهر متمايز مي کند.
تکيه معاون الملک به عنوان يکي از آثار به ثبت رسيده در فهرست آثار ملي کشور ، در ب‍‍اف‍ت‌ ق‍دي‍م‌ ش‍‍ه‍ر ک‍رم‍‍ان‍ش‍‍اه‌ ، در م‍ح‍ل‍ه‌ ‌آب‍ش‍ور‌ان‌ ق‍دي‍م‌ و در خ‍ي‍‍اب‍‍ان‌ ش‍‍ه‍ي‍د حد‌اد ‌ع‍‍ادل‌ و‌اق‍‍ع‌ شده‌ ‌اس‍ت‌ .

اين بنا در س‍‍ال‌ 1320‌ه‍ج‍ر‌ي‌ ق‍م‍ر‌ي‌ ت‍وس‍ط ح‍س‍ي‍ن‌ خ‍‍ان‌ م‍‍ع‍ي‍ن‌ ‌ال‍ر‌ع‍‍اي‍‍ا (پ‍در م‍‍ع‍ي‍ن‍‍ي‌ کرم‍ان‍ش‍ا‌ه‍‍ي ، ش‍‍ا‌ع‍ر م‍‍ع‍‍اص‍ر) ب‍ه‌ م‍ن‍ظور ب‍رگ‍ز‌ار‌ي‌ م‍ر‌اس‍م‌ م‍ذ‌ه‍ب‍‍ي‌ ب‍ن‍‍اش‍ده‌ ‌اس‍ت‌.

در س‍‍ال‌ 1327در گ‍رم‍‍اگ‍رم‌ م‍ب‍‍ارز‌ات‌ م‍ش‍روطه‌ خ‍و‌ا‌ه‍‍ي‌ گ‍رو‌ه‍‍ي‌ ‌از م‍ش‍روطه‌ خ‍و‌ا‌ه‍‍ان‌ ب‍ه‌ ‌ع‍ل‍ت‌ ‌آن‍ک‍ه‌ ت‍ک‍ي‍ه‌ م‍‍ع‍‍اون‌ ‌ال‍م‍ل‍ک‌ م‍ح‍ل‌ ‌اج‍ت‍م‍‍ا‌ع‌ م‍خ‍‍ال‍ف‍‍ان‌ م‍ش‍روطه‌ ش‍ده‌ ب‍ود ب‍‍ا ‌اس‍ت‍ف‍‍اده‌ ‌از ت‍وپ‌ ‌ه‍‍ا‌ي‌ س‍ن‍گ‍ي‍ن‌ ‌اي‍ن‌ ب‍ن‍‍ا‌ي‌ ن‍ف‍ي‍س‌ ر‌ا ک‍ه‌ ‌ه‍م‍چ‍ون‌ گ‍و‌ه‍ر ش‍ب‌ چ‍ر‌ا‌غ‍‍ي‌ در ‌غ‍رب‌ ‌اي‍ر‌ان‌ م‍‍ي‌ درخ‍ش‍ي‍د وي‍ر‌ان‌ ک‍رده‌ و ب‍ه‌ ‌آت‍ش‌ ک‍ش‍ي‍دن‍د ؛ ب‍‍ا ف‍روک‍ش‌ ک‍ردن‌ ‌آت‍ش‌ ‌ه‍رج‌ و م‍رج‌ ، ح‍س‍ن‌ خ‍‍ان‌ م‍‍ع‍ي‍ن‌ ‌ال‍ر‌ع‍‍اي‍‍ا م‍‍ع‍روف‌ ب‍ه‌ م‍‍ع‍‍اون‌ ‌ال‍م‍ل‍ک‌ در س‍‍ال‌ 1307ب‍ه‌ ب‍‍ازس‍‍از‌ي‌ م‍ج‍دد ‌اي‍ن‌ ب‍ن‍‍ا‌ي‌ ب‍‍اش‍ک‍وه‌ پ‍رد‌اخ‍ت‌.
اين بنا از سه قسمت تشکيل شده است: قسمت اول را حسينيه، قسمت دوم را زينبيه و قسمت سوم را عباسيه مي‌نامند.

مجموعه بنا در حدود شش متر از سطح خيابان پائين تر است به طوري که براي ورود به حسينيه بايد از 17 پله بزرگ عبور کرد. در جنب پله هاي ورودي، سقاخانه کوچکي وجود دارد که به وسيله کاشي هايي با نقوش حضرت ابوالفضل (ع) تزئين شده است.

کاشي کاري هاي ونقاشي هاي به کار رفته در تکيه معاون الملک که به گواه کارشناسان ميراث فرهنگي ، در جهان منحصر به فرد است ، داراي سبک ويژه ترکيبي است وموضوع آن ها مذهبي ، اسطوره اي وتاريخي مي باشدکه پرداختن به حماسه کربلا ، تصاوير اسطوره هاي ايران باستان ، شخصيت هاي تاريخي وهمچنين تصاوير علما وروحانيون تاريخ معاصر را شامل مي شود.

تکيه معاون الملک راشايد بتوان گنجينه اي از اسطوره ها ، حماسه ها وتاريخ ومذهب ايراني و اسلامي دانست.
صحنه هايي از ورود حضرت يوسف به کنعان، بارگاه حضرت سليمان ، قرباني کردن حضرت اسماعيل (ع) توسط حضرت ابراهيم (ع)، باطل کردن جادوي جادوگران فرعون توسط حضرت موسي (ع)، تصاويري از آستان مقدس حضرت علي (ع) و امام حسين (ع)، عروج پيامبـر (ص) و ديدن حضرت علي (ع) در معراج، نبرد حضرت علي (ع) با سردار خيبريان،ضمـانت حضرت رضا (ع) از آهو، مکتب خانه فرزندان حضرت علي (ع) و صحنه هاي غم انگيز قيام کربلا ، قيام مختار از جمله تصاويري است که با هنرمندي تمام بر کاشي هاي اين بنا نقش بسته است.
همچنين اشکال متعددي از سلاطين و پادشاهان اساطيري و سرداران تاريخي ايران زمين و تصاويري از شخصيت هاي مذهبي، ‌سياسي و مهره هايي از رجال دوره قاجار کرمانشاه در اين دوره از جمله حسن خان معاون الملک و آيت الله سيد حسين حائري طباطبايي بر روي کاشي ها نقش بسته است.

مرثيه هاي متعددي از محتشم کاشاني در اطراف بنا به چشم مي خورد که خطاط اين خطوط و اشعار ميرزا حسن خان خطاط کرمانشاهي بوده است و اشعاري در توصيف بنا و تاريخ خاتمه کاشيکاري آن به چشم مي خورد که سروده هاي واله شاعر کرمانشاهي است
علاوه بر کاشي هاي نفيس با نقوش انساني، کاشي هايي نيز با نقوش هندسي زيبا در اين بناي تاريخي به کار رفته است./106

انتهای پیام/

کد خبر 1389043036