معاون رئيس جمهور ادامه داد: 40 پرونده مربوط به کشورهاي مختلف دنيا در اجلاس کميته ميراث جهاني رد شد حتي يکي از اين آثار نيز مربوط به کشور ميزبان، برزيل بود.سرانجام، 9 پرونده از ايکوموس به کميته ميراث جهاني رسيد و از اين تعداد، دو پرونده مربوط به ايران بود که در روز زسيدگي به پروندهها با کمترين زمان ممکن به ثبت جهاني رسيدند.
وي ضمن تبريک به مناسبت اين حادثه بزرگ فرهنگي و ملي به مردم ايران، به ويژه مردم آذربايجان که در حقيقت نگهبان و پاسدار مرزهاي سياسي و جغرافيايي ايران در طول تاريخ بودهاند به توجه و استقبال رئيس جمهور در جلسه هيات دولت روز يکشنبه اشاره کرد.
اين مقام مسئول يادآور شد: با توجه به اينکه هنوز يک سري مساعدتها و حمايتهاي يونسکو به ارگ بم ارائه نشده بنابراين در اجلاس کميته ميراث جهاني به اين نتيجه رسيديم که براي خروج ارگ بم از فهرست ميراث در معرض خطر پافشاري نکنيم، اگرچه با ارائه گزارشهاي کارشناسان ما اين امکان وجود داشت که اين مجموعه از فهرست ميراث در معرض خطر حارج شود اما به اين جمعبندي رسيديم که براي جذب بيشتر يک سري جمايتهاي مادي و معنوي يونسکو اين موضوع را تا يک سال به عقب بيندازيم.
وي با بيان اينکه بسياري از کشورها مانند ايران، در اجلاس کميته ميراث جهاني خواهان باقي ماندن آثار خود در فهرست ميراث در معرض خطر بودند تصريح کرد: الزاماً خارج شدن يک اثر از فهرست ميراث در معرض در خطر به منزله موفقيت نيست.
بقايي از برگزاري يک کارگاه بينالمللي با موضوع مرمت ارگ بم در ايران خبر داد که مورد تائيد و تقدير اعضاي اجلاس کميته ميراث جهاني نيز قرار گرفت.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي در مورد موضوع ميدان نقش جهان اصفهان نيز گفت: به رغم برخي اخبار نادرست برخي از سايتها در اجلاس کميته ميراث جهاني نه تنها موضوع قرار داشتن ميدان نقش جهان اصفهان در فهرست ميراث در معرض خطر مطرح نبودبلکه رفتار دولت ايران براي تخريب برج جهان نما بسيار مثبت ارزيابي و الگويي براي ساير کشورها نيز عنوان شد تا دولتها براي آثار در معرض تخريب يا تهديد خود وارد عمل شده و موانع دولتي را فراهم کنند.
وي با اشاره به توصيه اعضاي اجلاس کميته ميراث جهاني مربوط به مشخص کردن حريم و رعايت برخي موارد در ميدان نقش جهان بيان داشت: با توجه به تخصيص بودجه مصوب سفر استاني هيات دولت و قاطعيت استاندار و مجموعه مديريت استان اصفهان، طبقات اضافي برج جهان نما تخريب شدهاند.
بقايي با بيان اينکه تعداد ثبت جهاني 7 اثر از مجموع 12 اثر ثبت شده در فهرست آثار جهاني کشور تا پيش از سال 84 محقق شده بود يادآور شد: از سال 84 تاکنون 5 اثر در فهرست ميراث جهاني ثبت شدهاند که اين ميزان، در مقايسه با دورههاي گذشته 80 درصد رشد داشته است.
رئيس سازمان ميراث فرهنگي به تهيه فهرستي از آثار پيشنهاد شده براي ثبت جهاني در جلسه شوراي ثبت سازمان اشاره کرد و گفت: در اين فهرست، پرونده مربوط به مساجد تاريخي چون؛ مساجد امام اصفهان، ساوه و مساجد شاخص ساير شهرها در قالب يک مجموعه جاي دارد. البته پروندههاي ديگري چون، محوطههاي تاريخي مانند؛ هگمتانه، جيرفت و شوش و نيز پرونده آرامگاههاي تاريخي و مقابر و بافتهاي تاريخي نيز در اين فهرست قرار دارند.
بقايي با اشاره به اينکه همچنين پرونده مربوط به قناتهاي ايران و باغات در اين فهرست قرار دارند که هماکنون تکميل هر يک از پروندههاي ياد شده در حال انجام است تاکيد کرد: البته براي ارسال آنها هنوز به قطعيت نرسيدهايم
وي پرونده مساجد تاريخي ايران را در ابعاد اجتماعي بسيار ارزشمند توصيف کرد و گفت:در مورد آثار طبيعي نيز دو پرونده جنگلهاي حرا و هيرکاني مطرح هستند که بنا به دلائلي اولويت نخست ما، جنگاهاي هيرکاني خواهد بود زيرا با توجه به مشترک بودن اين پرونده چنانچه به پرونده ديگري بپردازيم ايران از عنوان اصلي پرونده هيرکاني خارج شده و به رده دوم تنزل مييابد.
اين مقام مسئول به سختگيريهاي اخير کميته ميراث جهاني و رد شدن 40 پرونده در اين اجلاس اشاره کرد و گفت: به طور حتم، موضوعهايي که قطعيت انتخاب و ثبت آنها براي ما مسجل شده و ضريب خطاي کمتري داشته باشند در اولويتهاي ما قرار دارند./118
انتهای پیام/