در اين نشست علمي فرامرز رنجبر، با ارائه مقاله خود با عنوان \"پيري و جاودانگي نسبي موزهها\" به اين پرسش اشاره کرد که موزههاي سعدآباد چه دورهاي از حيات خود را از تولد تا پيري سپري ميکنند؟ و در حال حاضر موزههاي مجموعه در کدامين جايگاه قرار دارند؟
رنجبر، موزهها را تجسم جاودانگي براي حکومتها، تمدنها و ملتها دانست و گفت: تمدنها، حکومتها و ملتها در مسير حيات تاريخي خود گريزي از پيري و زوال نداشته و نخواهند داشت آنگونه که بر حکومتهاي روم شرقي و غربي، هخامنشي، ساساني، رمانفهاي روسيه و... رفته و آنچنان که بر تمدنها ي کهن مصر و يونان واقع شده و با ملت هاي هيتي، هور آشوري، ليديايي و ... را فرا گرفته است.
اين کارشناس گف: اين فرسودگي امتداد حياتي خواهد بود که دورههاي تولد، نوجواني، بلوغ را پشت سر گذاشته و هر يک از آنان در بدترين حالت در هريک از دوره هاي زماني زندگي به فراخور سرمايههاي فکري، اجتماعي و مادي بالفعل و بالقوه خود فعاليتهايي را داشتهاند.
وي افزود: اگرچه موزهها ميتوانند تجسم جاودانگي و حيات هر يک از حکومتها، تمدنها و ملتها باشند، اما اين تجسم، اگر خود به حيات خويش و برنامهريزي هدفمند آينده نيانديشد پيش از زمان مقرر به زوال و پيري دچار ميشود.
رنجبر با مطرح کردن اين پرسش که \"دورههاي حيات موزههاي ما بعد از دوران تولد در کدامين جايگاه قرار دارند؟ ادامه داد: موزههاي ما مسير حياتي خود را از تولد تا پيري و زوال سپري ميکنند بدون اينکه به مراحل حيات توجه داشته باشيم. اثر منتشر شده از سوي شوراي بينالملل موزه ها با عنوان \"راهنماي علمي اداره کردن موزهها\" بيانگر اين است که موزههاي معاصر نه تنها ارائه خدمات به شاگردان جوان دبستان، دانش آموزان پيشرفته، بازديدکنندگان عموم محلي، گردشگران ملي و بينالمللي را در برنامههاي کاري خود دارند بلکه ايجاد بستري مناسب با هدف حضور پژوهشگران و کارشناسان نيز بايد در برنامه موزهها قرار گيرد.
در ادامه مهديه منوچهري با ارائه نظري در مورد روشهاي نوين موزهداري با بيان اينکه موزهداري فقط به معناي نگهداري از يک شيء نيست بلکه بايد خاطره و پيامهاي نهفته در اشياء يادآوري و به نمايش گذاشته شوند گفت: متاسفانه مفهوم موزه در کشور ما از قرن نوزدهم ميلادي تغييري نکرده در صورتيکه تفاوت در همه ابعاد موزهداري بايد به چشم بخورد. اغلب موزههاي ما شيء محور هستند و فقط اثر موزهاي در برابر ديد گذراي بازديدکننده است، اگر موزه ها به همين منوال در حالت ايستايي باشند به نابودي کشيده ميشوند.
منوچهري ضمن تشريح شيوههاي درست چيدمان اشياي موزه در رابطه با معماري مناسب و ايدهال در موزهها به ارائه نظر پرداخت و افزود: چنانچه موزهها به بخش خصوصي بپيوندند و درآمد هر موزه به خود آن اختصاص يابد پويايي موزهها افزايش مي يابد.
معصومه رضوان فر نيز مقالهاي در مورد پوشش گياهي و گونههاي خاص سعدآباد، روشهاي بهينه آبياري و تغذيه پوشش گياهي و گونههاي تزئيني گل و گياه ارائه کرد.
حميد وکيلباشي نيز ضمن معرفي بيشتر وظايف نمايشگاهها و جشنوارهها، روشهاي برگزاري نمايشگاه و انواع سيستمهاي نمايشگاهي را بررسي کرد و اظهار داشت: در مرحله اول برگزاري يک جشنواره يا نمايشگاه مناسبترين موضوع و شيوه برگزاري توسط يک گروه کارشناسي انتخاب و بر روي اهداف نمايشگاه تمرکز ميشود./118
انتهای پیام/