معماري مساجد معاصر بيانگر هويت زمانه خود است

رئيس انجمن مفاخر معماري ايران در گفتگو با ميراث آريا(chtn)با اشاره به اينکه مسجد محل سجده و يک نوع تواضع و ابراز خاک ساري است، افزود: امروزه طراحي حجم معماري عظيم براي مساجد بيانگر جنبه فخر فروشي به جاي جنبه معنوي است، براي نشان دادت اقتدار بناهاي مذهبي مي توان آنرا به نوعي ديگر آرايش داد.

عليرضا قهاري اضافه کرد: با توجه به کافي نبودن بناهاي باشکوه و عظيم براي مساجد، معماري مساجد بايد به گونه اي طراحي شود که به جذب مردم اين زمان و به ويژه جوانان اين دوره بيانجامد.

وي با اشاره به ساخته شدن چند مسجد به فاصله کم در يک محله کوچک و سعي بر برتري داشتن نسبت به هم بدون توجه به جذب نمازگزار، بيان داشت: به جاي توجه به شکل مساجد و تزئينات آن بايد به جذب افراد آحاد جامعه به فضاي سجده و طاعات الهي وبرقراري ارتباط بين انسان و خالق اش انديشيد.

وي با بيان اينکه طراحي معماري مساجدمان نياز به برنامه ريزي دوباره در اين دوره است، بيان داشت: براين اساس نياز است شهرداري ها و بخش عمومي نيز گامهايي در اين زمينه بردارند.

اين کارشناس با بيان اينکه مساجد به دليل وقفي و اهدائي بودن زمين آن در بهترين نقطه منطقه و شهر ساخته نمي شود، افزود: مکان يابي نامناسب براي ساخت مساجد جديد، ساخت چندين مساجد در بافت هاي قديمي و نبود مسجد و يا به صورت پراکنده در بافت هاي جديد به دليل گستردگي از مشکلات موجود مساجد است.

وي در توضيح اين مطلب افوزد: بايد بهترين نقطه براي ساخت مساجد ازنظر مکان يابي شهري چون دسترسي ها و تراکم جمعيتي و نبود چنين بنايي، در اين منطقه انتخاب شود.

قهاري با اشاره به اختصاص بهترين و بيشترين مکان به مسائل اقتصادي و تجاري بيان داشت: از مسائل فرهنگي به عنوان زبربناي مسائل اقتصادي و تجاري غفلت شده است.

وي در مورد شکل گيري بازار و پاساژي در مجاورت مسجد گفت: در صورت الحاق بخش هاي به مسجد بايد اين بخش ها در زمينه مسائل آموزشي و ديني بوده و سنخيتي با موضوعات فرهنگي داشته باشد.

به گفته اين مقام مسئول؛ طراحي مساجد بسيار مهمتر از بناهايي همچون مسکن، بناهاي اداري و آموزشي بوده و بايد به دست متخصصان سپرده شود.

وي با بيان اينکه مسجد به عنوان محل عبوديت انسان براي نشان دادن خود در بافت شهري به تدريج از نظر بدنه و سازه رشد کرده و از ماهيت خود دور شده است، افزود: مساجد براي نشان دادن قدرت حاکمان و فرمانروايان شکل بسيار عظيمي پيدا کرده و محتوا کمرنگ شده است. بنابراين در دروه حکومت اسلامي بايد به بازگشت آن ماهيت و عملکرد اصلي مساجد بيشتر توجه و پرداخته شود.


رئيس انجمن مفاخر معماري ايران اظهار داشت: مراجع تصميم گيري بايد براي ساخت مساجد مکان مناسبي در نظر بگيرند و چون به طور معمول مساجد از سوي اشخاص ساخته مي شود آنها را تشويق کنند تا در مناطق نوساز و بافت هاي جديد که نياز بيشتري به مسجد وجود دارد اين مکان مقدس را بسازند.

وي اظهار داشت: هم اکنون براي ارزان تمام شدن ساخت مساجد کمترين هزينه براي طراحي در نظر گرفته مي شود حال آنکه اگر بهاي بيشتري به طراحي داده شود علاوه بر ايجاد فضاي مناسب و قابل قبول، بسياري از مسائل که در رابطه با ساخت مساجد وجود دارد پيش نخواهد آمد.

قهاري با اشاره به اينکه طراحي مساجد بسيار مهمتر از بناهاي مسکوني، اداري و آموزشي است تصريح کرد: با توجه به اينکه در دوره اسلامي شاهد ايجاد بناهاي ماندگار مذهبي و مساجد هستيم بايد در اين دوره نيز به معماري مساجد بيش از ادوار گذشته توجه شود.

وي با بيان اينکه معماري امروز مساجد بايد در ميراث فرهنگي تقويت شود، بيان داشت: نقش سازمان ميراث فرهنگي مي تواند به عنوان يک حمايت گر معنوي و مشوق از مساجد امروزي به مفهوم صحيح به عنوان يک بناي ماندگار باشد .

اين مقام مسئول با اشاره به اينکه ميراث فرهنگي حمايتگر آثار و بناهاي ماندگار در طول تاريخ است که به دلايل مختلف نشاندهنده هويت و فرهنگ و بناي معنوي يک ملت است افزود: امروزه وقتي ميراث فرهنگي مي خواهد از بناي حمايت کند در واقع شناخت هويت زمانه و بناهاي ماندگار خواهد بود که بيانگر هويت و تمدن امروز ما است.

وي در پايان يادآور شد: طراحي معماري مساجد معاصر مان بايد به گونه اي باشد که نشاندهنده تاريخ زمانه و هويت معاصر ما باشد . هويت معاصر ما اگر دچار ناهمگوني باشد ما بايد الگوي راستين فرهنگ و ارزش هاي اسلامي را در درجه اول در مساجد ببينيم.

گفتني است: عصر امروز به مناسبت هفته روز جهاني مساجد در خانه هنرمندان نشستي با عنوان \"معماري مساجد\" با حضور کارشناسان و صاحب نظران معماري و شهر سازي برگزار مي شود./119




انتهای پیام/

کد خبر 1389052721