شهرداري به جاي مناظره درباره بازار تهران پشت ميز کارشناسي بنشيند

به گزارش ميراث آريا(chtn) 20 مرداد امسال با هماهنگي و همراهي مسئولان ميراث فرهنگي، جمعي از خبرنگاران و عکاسان از ساخت‌وسازهاي غيرمجاز بازار تهران بازديد کردند که مهم‌ترين موضوعاتي که در اين بازديد مورد تأکيد قرار گرفت، عدم هماهنگي شهرداري در اعطاي مجوزهاي ساخت‌وساز،‌ انبارهاي بي‌ سر و سامان اطراف بازار و ايمني محوطه داخلي بازار بود. شهردار منطقه 12 تهران پس از انعکاس گزارش‌ها و عکس‌هاي وضعيت فعلي بازار،‌ تمام ساخت‌وسازها را با مجوز ميراث فرهنگي اعلام کرد و از مسئولان ميراث فرهنگي دعوت کرد تا در منظره‌اي مشترک شرکت کنند.

محمد ابراهيم لاريجاني؛ مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران مي‌گويد: شهردار منطقه 12 تهران، مسئولان ميراث فرهنگي را به مناظره دعوت مي‌کنند اما ما مي‌گوييم که حفظ ميراث فرهنگي نياز به \"مناظره \" ندارد در جلسات کارشناسي قابل حل است. جنجال و فرافکني مشکل بازار تهران را حل نمي‌کند.

جنجال و فرافکني مشکل بازار تهران را حل نمي‌کند

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران مي‌گويد: من هم شهرداري را به جلسات کارشناسي دعوت مي‌کنم و اعتقادم اين است که با جنجال، فرافکني، کلي‌گويي و با اشاره به چند اشتباهي که در سنوات قبل در ميراث فرهنگي صورت گرفته و پيش کشيدن موضوع مناظره مشکلي از بازار را حل نمي‌کند، بلکه يک جلسه کارشناسي بر اساس ضوابط فني ميراث فرهنگي، راهگشا خواهد بود.

لاريجاني ادامه مي‌دهد: مکرر به طور شفاف گفته‌ام که نه مردم، نه کسبه و نه شوراي شهر و مديريت شهري مشکل ما هستند، اتفاقا همه اين گروه‌ها به دنبال اين هستند که با اعتبارات و بودجه‌اي که دارند مشکلي از ميراث فرهنگي را حل کنند. اما مشکل روش‌هاست، مشکل پيمانکاران غير فني انتخاب شده شهرداري است، مشکل عدم استعلام طرح‌هاي مرمتي است که شهرداري اجرا مي‌کند.

با بروز آتش‌سوزي در بازار تهران، کل بازار با خاک يکسان مي‌شود


وي تصريح مي‌کند: اساساً شخصيت حقيقي و حقوقي افراد مورد اعتراض و چالش قرار نگرفته است. ما در روش‌ها و اولويت‌ها مشکل داريم. پروژه سقف‌سازي و سردر سازي بازار در اولويت ما نيست. علاوه بر اينکه در اولويت نيست به لحاظ اجرا و به لحاظ فني هم مشکلات فني دارد که مکرراً ما به شهرداري اعلام کرديم.

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران تأکيد مي‌کند: اولويت ما سيستم برق بازار و ساماندهي انبارهاي اطراف بازار است که در صورت بروز آتش‌سوزي اصل بازار را با خاک يکسان خواهد کرد و اتفاقاً سازمان آتش‌نشاني شهرداري هم اين انبارها را مورد تأييد قرار نمي‌دهد.

اولويت در بازار، ساماندهي سقف‌هايي است که بر سر مردم مي‌ريزد

لاريجاني مي‌گويد: اولويت ميراث فرهنگي در بازار تهران، رفع تخريب در قسمت‌هايي از بازار است که هر لحظه ممکن است سقف آن‌ها بر سر مردم بريزد.

وي با بيان اينکه شهرداري تهران اعتبارات خوبي دارد و اهتمام به حفظ ميراث فرهنگي دارد، تأکيد مي‌کند: شهرداري تهران بيايد در اولويت‌هايي که سازمان ميراث فرهنگي اعلام مي‌کند، عمل کند.

طاق‌سازي‌ در بازار تهران با کدام مجوز در حال انجام است؟

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران يادآور مي‌شود: موضوع طاق‌سازي‌هايي که در بازار تهران در حال انجام است، کدام مجوز را از ما دارد؟ يا در موضوع کف سازي بازار که مشکلات بسياري را بوجود آورده کجا از سازمان ميراث فرهنگي مجوز گرفته‌اند؟ شايد ساخت و سازهايي که در گذشته انجام شده با مجوز ميراث فرهنگي بوده اما آيا اينکه در يک سالي يک مجوز اشتباه، سهوي يا عمدي توسط ميراث فرهنگي داده شده آيا اين خود مجوزي است براي تمام ساخت و سازهاي غير قانوني؟ و نبايد جلوي کار گرفته شود.

لاريجاني مي‌افزايد: آن هم در شرايطي که خود ميراث فرهنگي به شهرداري، نامه رسمي مي‌زند که اين پروژه‌ها متوقف شود و موضوع در کميته مشترک با حضور شهرداري تصويب شده است که اجراي طرح‌ها تعديل شود.

شهرداري عکس صورتجلسات مشترک عمل مي‌کند

وي درباره اظهار نظر کرمي؛ شهردار منطقه 12 تهران مبني بر اينکه مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران درباره بازار تهران، مطلع نيست، مي‌گويد: در 2 ماه آينده بيش از 4 جلسه کارشناسي با حضور در بازار داشته‌ام، با جامعه اسلامي بازار، شوراي شهر، نمايندگان مجلس و خود کسبه و ده‌ها جلسه کارشناسي در خود حوزه با کارشناسان داشته‌ام. اتفاقاً 2 جلسه کميسيون مشترک با شهرداري برگزار کرده‌ام و در اين کميسيون‌هاي مشترک صورتجلساتي را با شهرداري داشته‌ايم که الآن خود شهرداري، عکس اين صورتجلسات را عمل مي‌کند.

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران يادآور مي‌شود: آخرين جلسه با مسئولان شهرداري درباره توقف سردر سازي‌ها در بازار بوده است ولي در حال حاضر شهرداري کار خود را ادامه مي‌دهد.

رؤسا نتايج جلسات کارشناسي را قبول ندارند

لاريجاني تصريح مي‌کند: قرار نيست در جلسات مشترک، کارشناسان فني به نتيجه برسند و برگردند به سازمان‌هايشان و رؤساي سازمان‌ها نتايج جلسات کارشناسي را قبول نداشته باشند و دوباره دستور انجام اقداماتي که توافق کرده‌ايم صورت نپذيرد، را صادر کنند.

وي مي‌گويد: در مباحث بهسازي فضاي سبز، ساماندهي فاضلاب‌ها و آبهاي سطحي، جلوگيري از تراشيدگي جرزها و تخريب‌هاي عمدي که در بازار صورت مي‌گيرد، جلوگيري از پاساژ‌سازي‌ها، جلوگيري از تغيير کاربري‌ها، تبديل يک واحد تجاري به چند واحد تجاري کوچکتر، از بين بردن منظر بازار، تغيير کاربري عمده فروشي به خرده فروشي با مجوز شهرداري که حجم انبوهي از مردم را روانه بازار مي‌کند، از دغدغه‌هاي موجود براي بازار تهران است.برنامه شهرداري براي اين موضوعات چيست؟

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران ادامه مي‌دهد: اگر شهرداري، متولي امور ميراثي است چرا براي صدمات اين اثر تاريخي هيچ برنامه‌اي را ارائه نمي‌کند؟ اگر شهرداري، متولي نيست و سازمان ميراث فرهنگي متولي است و قانون هم ميراث فرهنگي را متولي مي‌داند بايد الزاماتي که سازمان ميراث فرهنگي اعلام مي‌کند، شهرداري به آن دقت داشته باشد و موضوعي به يک نقطه اشاره نکنيم که 10 سال پيش سازمان ميراث فرهنگي به اشتباه مجوز پاساژي را داده است.

لاريجاني يادآور مي‌شود: رياست سازمان ميراث فرهنگي نيز بارها اعلام کرده‌اند که اگر مسئولان ميراث فرهنگي اقدام نادرستي انجام داده باشند برخورد مي‌‌شود. ما در سازمان ميراث فرهنگي قائل به مشورت با گروه‌هاي مختلف و صاحب نظران، قائل به تعامل با شهرداري و شوراي شهر هستيم و مي‌خواهيم، بازار حفاظت شود.

به گفته وي متأسفانه مديريت شهري منطقه 12 عصمت کاملي براي خود و زير مجموعه‌اش قائل است و خودشان و پيمانکارانشان را مبري از هر خطايي مي‌دانند.

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران مي‌گويد: چون کار کارشناسي است و سلايق کارشناسان در بدنه ميراث فرهنگي دخيل است ممکن است اشتباه کرده باشيم اما بلافاصله با صراحت جلوي خطا را مي‌گيريم اما شهرداري نمي‌خواهد بپذيرد برخي کارشناسانش برخلاف ضوابط فني، حتي تخلف عمدي و سهوي دارند و سياه نمايي عجيب و غريبي را عليه ما دامن مي‌زنند.

لاريجاني درباره پاساژ مريم در بازار تهران که شهرداري اعلام مي‌کند با مجوز ميراث فرهنگي در حال ساخت است، تصريح مي‌کند: مجوز ميراث فرهنگي مستند به يک سري ضوابط و نقشه‌هاي ممهور به مهر ميراث فرهنگي است و اينکه صرفاً به يک نامه استناد شود درست نيست.

نامه‌هاي مشروط ميراث فرهنگي را \"مجوز \" تلقي مي‌کنند

وي ادامه مي‌دهد: ما مشروط به ضوابطي نامه‌هايي را صادر مي‌‌کنيم و بعد از آن تهيه طرح مستند‌سازي اثر و طرح مرمتي و پس از آن تهيه نقشه فاز يک و معماري و نما است. بعد از تأييد اين مراحل، مالک مجاز به ساخت و ساز بر اساس ضوابطي است که ما به آن اعلام کرده‌ايم. اما به محض اينکه ما نامه مي‌زنيم که با پروژه به صورت مشروط موافقيم مي‌بينيم که مالک مجوز ساخت و ساز مي‌گيرد، تخريب مي‌کند و پروژه‌اش را هم پيش مي‌برد و شهرداري اعلام مي‌کند که سازمان ميراث فرهنگي مجوز داده است.

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران مي‌افزايد: اين در حالي است که سازمان ميراث فرهنگي در مجوزش گفته مشروط به مستند‌سازي، طرح مرمت، نقشه‌هاي فاز يک با تأييد ميراث فرهنگي و نقشه ‌نما که هيچ کدام از اين بندها رعايت نمي‌شود.

پيمانکار \"جدول‌کشي\" نمي‌تواند مرمت ابنيه تاريخي انجام دهد

لاريجاني درباره پيمانکاران شهرداري مي‌گويد: هر پيمانکاري در هر رشته‌اي بايد تخصص آن رشته را داشته باشد، نمي‌شود از پيمانکار عمراني، جدول کشي، آسفالت و ساخت و ساز در مرمت ابنيه تاريخي استفاده کرد. همان‌طوري که نمي‌توانيم از پيمانکاران مرمت و باستان‌شناسي در ساخت و ساز بيمارستان استفاده کرد. پيشنهادمان اين است که پيمانکاراني که مي‌خواهند مرمت کنند بايد درجه مرمت از سازمان برنامه داشته باشند.

وي در خصوص انتقاد شهردار منطقه 12 مبني بر استفاده نادرست از نماي شيشه‌اي در سردر بازار تهران تصريح مي‌کند: مرجع تشخيص در اين باره شهرداري نيست و قانون اين وظيفه را که در هر بنايي چه چيزي کاربرد دارد را بر عهده ميراث فرهنگي گذاشته است. براي سردر بازار ما نگفته‌ايم از شيشه استفاده شود.

مرجع تشخيص تغييرات در بازار تهران، ميراث فرهنگي است

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران ادامه مي‌دهد: براي پوشش بازار اعلام کرده‌ايم از شيشه استفاده کنند. در نقشه اصلي هم آن قسمت بازار را که ما اعلام کرده‌ايم شيشه کار کنند، اصلاً سقف نداريم اما اينها مي‌خواهند سقف بزنند ما با سقف زدن مخالفيم. چون دخل و تصرف کلي در سازه بازار دارد شکل مي‌گيرد.

لاريجاني يادآور مي‌شود: چون کسبه به دنبال اين هستند که باران از فضاي باز سقف بازار وارد بازار نشود و پوششي وجود داشته باشد ما گفتيم براي اينکه اصالت بنا هم حفظ شود در اين قسمت‌ها حائل با سازه سبک استفاده شود نه اينکه با آجر سقف بزنيم. در واقع ما مي‌خواهيم کالبد اصلي بازار تغيير نکند. ضمن اينکه مرجع تشخيص سازمان ميراث فرهنگي است.

مسئول متوقف کردن پروژه‌هاي ساخت‌وساز غيرمجاز \"شهرداري \" است

وي مسئول متوقف کردن پروژه‌هاي ساخت و ساز غير مجاز را شهرداري عنوان مي‌کند و مي‌گويد: حتي اگر مالکان بخش خصوصي بخواهند در حوزه ميراث فرهنگي تخلف کنند و ساخت و ساز غير مجاز يا تخريبي را انجام دهند، قاعدتا شهرداري وارد مي‌شود و جلوي کار خلاف را مي‌گيرد.

مدير کل ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران ادامه مي‌دهد: اين موضوع جديدي نيست که ما بخواهيم به شهرداري تحميل کنيم. وظيفه مديريت شهري حفظ شهر بر اساس ضوابطي است قطعا ما تمام پروژه‌هاي ساخت و سازي غير مجاز را به شهرداري اعلام مي‌کنيم و تا به امروز هم شهرداري جلوي اقدامات غير ضروري را مي‌گرفته و در مقطعي هم يگان حفاظت ما تا زماني‌که شهرداري مسلط بر کار شود وارد مي‌‌شده است.

لاريجاني در پاسخ اظهار نظر شهردار منطقه 12 درباره اينکه اگر ساخت‌وسازها در بازار تهران غيرمجاز است چرا ميراث فرهنگي جلوي اين ساخت‌و‌سازها را نمي‌گيرد؟ مي‌گويد: اين پروژه‌ها، پروژه‌هايي است که خود شهرداري در حال انجام آن در بازار است و از سويي وظيفه جلوگيري از ساخت‌وسازهاي غير مجاز و تخريبي را هم دارد. خود شهرداري بايد اين پروژه‌ها را متوقف کند.

وي در پايان تأکيد مي‌کند که بازار تهران متعلق به شهر و شهروندان تهراني است نه سازمان ميراث فرهنگي./118

انتهای پیام/

کد خبر 1389052744