هادي جهان آباديان با بيان اينکه مجموعه تاريخي گازرگاه مربوط به دوره تيموريان است، افزود: مطالعات تاريخي و تزئينات کوشک نمکدان، تيموري بودن اين بنا را اثبات ميکند.
وي در ادامه به توضيح سازه اينبنا پرداخت و گفت: مستندنگاري شامل برداشت نقشه کامل بنا در دو مرحله به دليل الحاقات به بنا انجام شد.
اين کارشناس يکي از دلايل انهدام بنا را استفاده از مصالحي چون گل و آهک و فرسوده شدن آن در طول زمان، ازبين رفتن سازه و وضع نامناسب تمام پي و ديواره هاي بنا عنوان کرد و گفت: به دليل آسيب بسيار، تمام بنا مرمت شد.
وي شکل نمکدان و نان و نمک خوردن شاه به همراه مهمانان را دليل نامگذاري اين بنا به اسم کوشک نمکدان مي داند.
جهان آباديان مشکل بنا را علاوه بر وزن بسياز زياد، انحراف ستون ها مطرح کرد و گفت: دليل عمده حرکت ستون ها نوع نشست تويزه ها برروي آن است. براي رفع اين مشکل و حفاظت از اين مجموعه قرار دادن يک ستون آهني در هر ستون يا وصل کردن نقاط بحراني به هم انتخاب شد.
وي با بيان اينکه براي متصل کردن بخش هاي از بنا و قرار دادن يک ستون آهني قرار شد حفره هايي ايجاد شود، افزود: بر اساس بررسي ها متوجه شديم اين حفره ها به واسطه چوب در هنگام ساخت بنا ايجاد شده اما چوب آن به مرور زمان توسط موريانه از بين رفته است.
وي با اشاره به اجراي اين چوب ها در 11سطح و باقي ماندن آن در برخي از حفره ها بيان داشت: جنس اين چوب ها از کاج بوده است.
به گفته اين کارشناس؛در مرمت اين بنا از فلز به جاي چوب به دليل وجود بسيار موريانه و مقاوم تر کردن بنا در حفره ها استفاده شد.
وي در توضيح اين مطلب ادامه داد: در تمام حفرههاي بنا به جز سه لايه ازجمله لايه هاي زيرين بنا در پي و حفره هاي داراي چوب، فلز استفاده شد.
جهان آباديان با اشاره به ساماندهي باغي که در آن کوشک قرارگرفته است، افزود: عمليات مرمت اين بنا دربرگيرنده مرمت سازه، آجرها، کف، ستون، تثبيت تزئينات و تکميل گچکاري ها، نورپردازي بنا انجام شد اما به دليل نبود طرح تزئينات کاشي کاري، اين بخش بازسازي نشد.
وي يادآور شد: کف بنا ساخته شده به صورت رديف هاي از سنگ هاي سفيد و سياه قلوه رودخانه 20 سانت زيرخاک بود که بازسازي شد./119
انتهای پیام/