منشور کوروش يک تايي نيست

به گزارش ميراث آريا(chtn) رئيس سازمان ميراث فرهنگي که در نشست رسانه‌اي مرتبط به نمايشگاه منشور کوروش سخن ميگفت افزود: تکه‌هاي مرتبط با منشور، نقاط مبهم و شکسته منشور را برطرف مي‌کنند اما متعلق به منشور ديگري است بنابراين اين فرضيه اثبات مي‌شود که منشور کوروش يک تايي نيست.

حميد بقايي در توضيح اين مطلب گفت: از سوي ديگر منطق نيز حکم مي‌کند که پس از صدور يک فرمان حکومتي و ارسال آن به بلاد مختلف، نبايد تنها يک منشور تهيه شده باشد به همين دليل احتمال وجود منشورهاي ديگر نيز قوت پيدا کرد. اين تکه‌ها اگر چه به منشور ديگري تعلق دارند اما اسرار نانوشته بخش‌هاي شکسته شده منشور کوروش را در خود جاي دارند.

وي با بيان اينکه متن منشور کوروش قانوني فراگير و متعلق به تمام انسانهاست بيان داشت: متن منشور کوروش که دقيقاً با متن منشور حقوق بشر سازمان ملل متحدد منطبق است به عنوان متن اولين بيانيه حقوق بشر به ثبت رسيد و در سال 1971 نمونه‌اي از مولاژ آن در سازمان ملل نصب شد.

اين مقام مسئول به اعلام نظر برخي از شخصيت‌ها مانند علامه طباطبايي، شهيد مطهري و آيت اله مکارم شيرازي مبني براينکه کوروش همان ذوالقرنين بوده است يادآور شد: براي نخستين بار ابوالکلام آزاد؛ وزير فرهنگ هند اين موضوع را مطرح کرد.

بقايي با اشاره به اينکه موضوع نمايش منشور کوروش از سالها قبل مطرح بود اما به صورت جدي به اين موضوع پرداخته نشد گفت: سازمان ميراث فرهنگي پس از برگزاري نمايشگاه صفوي در موزه بريتانيا بحث نمايش منشور کوروش در ايران را به صورت جدي در دستور کار خود قرار داد. در همان زمان توافق‌هايي انجام شد اما پس از آن، بنا به دلائلي سال گذشته ارسال اين اثر با وقفه روبرو شد که اين وقفه به بازنگري در روابط علمي و فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي با موزه بريتانيا منجر شد.

وي به تصميم‌گيري سازمان براي تغيير در رياست موزه و بازنگري در تيم مذاکره کنننده قبلي با موزه بريتانيا اشاره کرد و گفت: سرانجام، دو ماه پيش در سفر نيل مک گريگوري و هيات همراه وي به تهران قرارداد رسمي نمايش منشور به امضا رسيد.

بقايي گفت: با اعمال مديريت جديد موزه مالي و کمک ساير بخشها کمتر از هشت ماه شاهد تحولات مهمي در بخشهاي سخت افزاري، نرم افزاري، ساماندهي انبارها و برگزاري دونمايشگاه در شهرهاي تبريز و اروميه بوديم.

اين مقام مسئول با اشاره به تائيد موارد امنيتي، انفورماتيک و حفاظتي موزه ملي از سوي مقام‌هاي موزه بريتانيا هنگام عقد قرارداد نمايش منشور کوروش، ظرفيت موزه ملي ايران را در حد استانداردهاي روز دنيا عنوان کرد .

وي تبادل اشياي فرهنگي تاريخي بين موزه‌ها را امري عادي عنوان کرد و گفت: براي نمايش منشور کوروش هيچ گونه ضمانت مالي انجام نداديم و بر اساس مکاتبات صورت گرفته تعهد به برگشت منشور داده شده و امروز با بسيج تمامي کارشناسان، امناي اموال و مراقبان موزه ملي نمايش اين اثر به خوبي انجام مي‌شود.

معاون رئيس جمهور عنوان کرد: در طول برگزاري نمايشگاه به دليل جلوگيري از اختلال در بازديد مردم عکاسي از منشور کوروش ممنوع است.

وي اولويت نخست سازمان ميراث فرهنگي را نمايش آثار تاريخي فرهنگي ايراني در داخل کشور اعلام کرد و يادآور شد: اين براي اولين بار است که شاهد نمايش آثار ايراني موجود در ساير موزه هاي دنيا در موزه ملي هستيم، براين اساس، بنابر سياست‌هاي سازمان ميراث فرهنگي و با مشارکت ساير موزه‌هاي جهان شاهد نمايش ساير آثار فرهنگي تاريخي ايراني اين موزه‌ها در داخل کشور خواهيم بود. در اين راستا، رئيس موزه ملي اقداماتي براي امانت آثار ايراني اسلامي به ويژه آثاري منسوب به اهل بيت از موزه لوور را آغاز کرده است.

بقايي عملکرد مناسب سازمان ميراث فرهنگي در نمايشگاه منشور را سابقه مثبتي براي برگزاري نمايشگاههاي بعدي اعلام کرد و با اشاره به فرصت چهار ماهه نمايش منشور کوروش براي ارتقاي سطح علمي بيشتر جامعه گفت: تبيين مسائل فرهنگي، اجتماعي با تبليغات و فعاليت‌هاي فرهنگي شرايط را براي بهره‌برداري مناسب جامعه از اين شرايط فراهم مي‌کند.

وي ادامه داد: هم‌اکنون در آمريکا، مهد آزادي و تمدن، شاهد توهين و بي احترامي به اديان هستيم و اين در حالي است که 25 قرن پيش توسط حاکم ايران احترام به اديان پايه‌ريزي شد.

اين مقام مسئول يادآور شد: برخي از رسانه‌ها به جاي خبري و حادثه‌اي کار کردن با موضوع‌هاي ميراث فرهنگي به ويژه منشور بايد به مسائل تحليلي و تحقيقي با اسفاده از اطلاعات افراد و شخصيت‌هاي مختلف بپردازند.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي با بيان اينکه در منشور کوروش هيچ اشاره‌اي به مليت گرايي نشده در زماني که ناسيوناليسم خشک رايج بوده و برقراري حکومت وسيع باسلسله مراتب طبقاتي امکان پذير نبوده تصريح کرد: اين در حالي است که رژيم منحوس پهلوي تاريخ ايران با سوء استفاده، به شکلي مي‌خواست بسياري از شخصيتهاي بزرگ تاريخي را به خود وابسته کند.

وي با تاکيد بر نفي ناسيوناليسم گرايي گفت: خطاي محض است که کسي گمان کند ما به دنبال زنده کردن نام و ياد پادشاهان هستيم، ما به دنبال تبليغ و ترويج اين موضوعيم که ايران در طول تاريخ از توان فرهنگي، پشتوانه و پشيباني علمي بسيار بالايي برخوردار بوده است.

بقايي با اشاره به آزاديخواهي ايرانيان در طول تاريخ و گرويدن آنان به اسلام شيعي و علوي بيان داشت: ايران همواره کشوري موحد بوده و سابقه فراواني در عدالت خواهي داشته است.

وي در پايان، عامل مهم شکست پادشاهان هخامنشي و اشکاني را بدرفتاري و بي توجهي به مردم عنوان کرد.118/

انتهای پیام/

کد خبر 1389062348