مهرهاي ظروف چيني بقعه شيخ صفي در کانون توجه کارشناسان

به گزارش ميراث آريا(chtn) کارشناس ارشد موزه ملي ايران در نشست روابط تاريخي ايران و چين و چيني‌هاي سفيد و آبي دوره يوآن که در موزه ملي ايران برگزار شده بود گفت: مجموعه چيني هاي بقعه شيخ صفي الدين اردبيلي، سه قرن متداول چيني سازي را نشان مي‌دهند.

ليلا خاموشي با بيان اينکه چيني هاي نگهداري شده در موزه مربوط به 13و 14 ميلادي است، افزود: چيني‌هاي اين بقعه توسط شاه عباس گردآوري، خريداري يا به وي هديه شده‌اند.

وي با اشاره به اضافه شدن بخش چيني خانه به منظور نگهداري ظروف چيني به اين بقعه، بيان داشت: در زمان شاه عباس شخصي به نام محمدقاسم بيگ صفوي متولي بقعه، تمام آثار را در يک تومار صورت بندي مي‌کرد.

وي با بيان اين‌که 957 ظروف چيني در اين تومار آورده شده است، بيان داشت: مهرهاي حکاکي شده برروي ظروف چيني چندگونه مختلف است.

خاموشي با اشاره به تصاويري از مهر شاه عباس صفوي برروي ظروف چيني، گفت: برروي تمام ظروف چيني نام شاه عباس با يک ماده قرمز رنگ و يک اندازه حکاکي شده است.

به گفته اين کارشناس؛ در برخي از مهرهاي ظروف چيني متعلق به شاه عباس، اسم اختصاري صفوي و شاه عباس حک شده است.


وي از ديگر نام هاي حکاکي شده برروي ظروف چيني به نام قره چغاي به عنوان سپه سالار دوره شاه عباس اشاره کرد و گفت: ظروف چيني اوايل قرن 9 داراي اين نام و امضا هستند.

اين کارشناس با بيان اينکه بر روي ظروف اواخر قرن 10 و هشت به جز يک مورد از اين نوع امضا ديده نشده است، بيان داشت: نام قره چغاي به دو صورت کنده شده با عمق بسيار کم و به صورت مته اي و سوراخ‌هاي کم عمق بر روي ظروف چيني حک شده است.

وي به نام هاي ديگر برروي ظروف ازجمله بهبود، ابوطالب، قلي، نارنجي و جهانگير اکبرشاه بابل اشاره کرد و گفت: نام اين اشخاص به دليل اينکه جايگاه ويژه اي در نزد شاه داشته اند برروي ظروف حک شده است.

خاموشي يادآور شد: علاوه بر امضاي نام اشخاص، علائم ديگري بدون مفهوم و شکل خاص به عنوان امضاي خاص شخصي که ظرف در تملک آن بوده، حک شده است./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389070441