وي با بيان اينکه سراي دلگشا يکي از سراهاي قديمي بافت تاريخي تهران بوده و علاوه بر اينکه در بافت تاريخي قرار گرفته خود بنا نيز داراي ارزش هاي معماري است گفت: اين اثر سه ويژگي اصلي دارد؛ يکي اينکه در محدوده بافت تاريخي قرار گرفته، دوم اينکه در محدوده بازار تهران که ثبت ملي شده واقع شده و سوم اينکه خود اين سرا نيز به طور مستقل به ثبت ملي رسيده است.
لاريجاني با بيان اينکه از حدود دو سال پيش مالک اين بنا با هدف ساخت وساز درخواست تخريب آن را داشت اظهار داشت: به دنبال اين درخواست، شهرداري منطقه 12 از اداره کل ميراث فرهنگي استان تهران استعلام کرد که جواب استعلام نيز منفي داده شد و در پي اين استعلام شهرداري نيز هيچ گونه مجوز تخريبي صادر نکرد.
اين مقام مسوول افزود: سرانجام پس از کش و قوس هاي اداري، مالک به ديوان عدالت اداري شکايت کرد و ديوان عدالت اداري راي به خروج اين اثر از فهرست آثار ثبتي را صادر و مالک نيز با دستاويز قرار دادن همين راي، از صبح روز پنجشنبه عوامل خود را به منظور تخريب بنا در آنجا مستقر کرد.
مدير کل ميراث فرهنگي استان تهران تصريح کرد: نکته حائز اهميت آن است که در مراحل رسيدگي به اين شکايت، ديوان عدالت اداري هيچ گونه اخطار يا احضاريه براي سازمان ميراث فرهنگي ارسال نکرد تا کارشناسان فني و حقوقي ما با ادله کارشناسي از موضوع دفاع کنند.
وي با تاکيد بر اينکه راي ديوان مبني بر خروج اثر از فهرست آثار ملي بايد به سازمان ميراث فرهنگي ابلاغ شود تا اين سازمان نسبت به آن اقدام کند يادآور شد: ثبت و يا خارج کردن يک اثر از فهرست آثار ملي در اختيار سازمان ميراث فرهنگي است.
لاريجاني همچنين با يادآوري اين نکته که ديوان تنها به خروج اثر از فهرست آثار ملي راي داده است نه به تخريب آن، اظهار داشت: با وجود تمام نواقصي که در مراحل رسيدگي به اين پرونده و ابلاغ آن و حتي مفهوم حکم صادر شده شاهديم، مالک از روز پنجشنبه تخريب را آغاز کرد و متاسفانه پس از ورود عوامل يگان حفاظت ميراث فرهنگي، مشاهده شد که مالک، بر اساس حکمي که از باز پرس گرفته بود اجازه داشت با کساني که قصد جلوگيري از تخريب را دارند نيز مقابله کند از اين رو يگان حفاظت نيز نتوانست اقدامي در اين راستا صورت دهد، زيرا بنا بر حکم بازپرس، درصورت دخالت، مجرم و متخلف محسوب مي شد.
مديرکل ميراث فرهنگي استان تهران افزود: با توجه به شرايط به وجود آمده اداره کل ميراث استان تهران حوالي ساعت 8 شب روز پنج شنبه شکايتي را تنظيم و به قاضي کشيک داد سراي ناحيه 12 ارسال کرد که قاضي نيز بلافاصله پس از صدور دستور رسيدگي و هماهنگي با کلانتري محدوده بازار و انجام بررسي هاي اوليه، در نهايت دستور توقف تخريب را به صورت موقت صادر کرد و بدين ترتيب صبح روز جمعه عوامل يگان حفاظت با همکاري قاضي از ادامه تخريب جلوگيري کردند.
وي با اشاره به اينکه خوشبختانه قسمت هاي غيرتاريخي اثر در حال تخريب بود و عمليات تخريب هنوز به بخش هاي تاريخي اثر نرسيده بود تاکيد کرد: دستور توقف يک دستور موقت است و ما هماکنون در حال پيگيري آن هستيم و اميدواريم قاضي در مورد اهميت اثر توجيه شده، به راي ديوان استناد نکرده و صدور حکم توقف را قطعي کند زيرا در غير اين صورت، يک فاجعه بسيار بزرگ در محدوده بافت تاريخي و بازار اتفاق خواهد افتاد که انشاءاله هم قوه قضائيه هم ديوان عدالت اداري و هم قاضي در اين زمينه همکاري کنند تا بتوانيم اين اثر را حفظ کنيم.
لاريجاني همچنين با درخواست از مالک اثر براي اقدام مسوولانه تر نسبت به حفظ آن تصريح کرد: مجموعه بازار تهران کشش ساخت پاساژ ديگري را ندارد و با اين تخريب علاوه بر آنکه يک اثر ثبتي و تاريخي خود را از دست خواهيم داد، شاهد ساخت يک پاساژ ديگر خواهيم بود که به دليل حجم گسترده اي که از کاسب و تاجر و مردم را به خود جذب مي-کند، ساير نقاط بازار را هم مورد تهديد قرار خواهد داد. /118
انتهای پیام/