اتاق‌هاي قجري صاحبقرانيه در نگاه تيزبين مرمتکاران

خديجه عمادي در گفتگو با ميراث آرياchtn) ) به فضاهاي تيره رنگ و گچ‌هاي فروريخته بخش‌هايي از اتاق‌هاي عمارت صاحبقرانيه در طول سالهاي گذشته اشاره کرد و افزود: با همکاري کارشناسان خبره کارگروه مرمت مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران، هم‌اکنون فرايند رنگ‌آميزي فضاهاي تيره رنگ و پرکردن فضاهاي خالي و فروريخته گچبري‌هاي اتاقهاي عمارت صاحبقرانيه در حال انجام است.

اين مقام مسوول در مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران بيان داشت: استادکاران بخش مرمت، پيش از اجراي اين عمليات، ابتدا فضا را حشره‌زدايي و سپس از وجود گردو غبار پاک‌سازي کردند.

وي بررسي روزانه وضعيت دما، رطوبت و عوامل آسيب‌رسان به محيط را از ديگر اقدامات روزانه کارشناسان کارگروه مرمت مجموعه فرهنگي تاريخي نياوران برشمرد.

عمادي يادآور شد:‌ همچنين سالانه فرايند غبارروبي، شستشوي پرده‌ها، آفتاب‌دهي فرش‌ها و موکت‌هاي زير فرش‌ها ( به مدت يک هفته) توسط کارشناسان اين کارگروه انجام مي‌شود.

ناصرالدين شاه در سال 1267 ﻫجري قمري دستور ساخت قصر نياوران را در دو طبقه شامل شاه نشين، کرسي‌خانه، حمام و براي زنانش 40تا 50 دستگاه خانه هر کدام شامل 4 اتاق و يک ايوان را صادر کرد.

او در سي و يکمين سال حکومتش خود را صاحب قران ناميد و اين کاخ را \"کاخ صاحبقرانيه\" نام نهاد. پس از او، مظفرالدين شاه تغييراتي در ساختمان ايجاد و قسمتي از حرمسرا را خراب کرد.

فرمان مشروطيت نيز در حياط کاخ صاحبقرانيه توسط او امضا شد. در دوران پهلوي اول، اين کاخ براي برگزاري مراسم ازدواج محمدرضا پهلوي و فوزيه بازسازي ‌شد اما به علت سرماي شديد آن سال، مراسم در مکان ديگري برگزار شد.

در زمان پهلوي دوم، فرح ديبا تغييراتي اساسي در قسمت‌هاي داخلي بنا و دکوراسيون آن ايجاد کرد و طبقه اول يعني حوضخانه براي پذيرايي ميهمانان و طبقه دوم به عنوان دفتر کار محمد رضا پهلوي مورد استفاده قرار گرفت.

از ديگر اتاق‌هاي اين کاخ مي‌توان به کرسي‌خانه، چايخانه، ظرفخانه، اتاق‌هاي بازي، بار و پذيرايي در طبقه اول و اتاقهاي مذاکرات انتظار سفرا، منشي، هدايا، دندانپزشکي و استراحت محمدرضا پهلوي نام برد.

همه درها و پنجره‌هاي چوبي اين بنا به شکل اروسي بوده و با شيشه‌هاي رنگي تزئين شد. اين کاخ در سال 1374 مرمت و در ارديبهشت سال 1377 به عنوان موزه بازگشايي شد./118



انتهای پیام/

کد خبر 1389092065