بررسي وضعيت راه ابريشم در روزگار افشاريه و زنديه

به گزارش ميراث آريا(chtn)پروفسور رضا شعباني گفت: در تداوم حيات اقتصادي صفويان که دوران اوج شکوفايي تجاري و صنعتي ايران بود، توجهي دوباره به صنعت ابريشم شد و با حمايت‌هاي جدي سلاطيني چون شاه عباس اول تجارت ابريشم روحي تازه پيدا کرد.

وي افزود: وقتي نادرشاه افشار و به دنبال آن کريم خان زند به قدرت رسيدند، به دليل حضور تجار معتبري از کشورهاي انگليس، هلند، فرانسه و روسيه بار ديگر تلاش‌هاي آنان براي تصاحب اين ماده ارزشمند و مداخله در امر صادرات آن تداوم پيدا کرد.

شعباني تصريح کرد: از همين روي کمپاني‌هاي انگليس در کنار کمپاني هند شرقي، هلند و فرانسه به خريد و فروش اين کالا روي آوردند.

مدير گروه تاريخ دانشگاه شهيدبهشتي اظهار داشت: بنابر آمار موجود، با وجود کاهش چشمگيري که در تربيت کرم پيله و به دست‌آوردن و صدور آن روي داد، باز هم مقادير متنابهي از فعاليت‌هاي بازرگاني اين دوره وابسته به همين کالا است.

وي در بخشي ديگر با اشاره به اينکه ايران نخستين کشوري بود که به يگانگي خداوند رسيد و در کل ايران سرزمين يگانگي و همبستگي است، گفت: مردم ايران همواره سختکوش بوده‌اند و رنج‌هاي بسياري متحمل شده‌اند تا تمدن کشور خود را حفظ کنند.

شعباني ادامه داد: ايرانيان به پيشينه هفت‌هزار ساله خود افتخار کرده و به فرهنگ و تاريخ و تمدن خود عشق مي‌ورزند، به طوريکه تمام تلاش خود را براي حفظ امنيت ايران مي‌کنند.

مديرگروه تاريخ دانشگاه شهيد بهشتي يادآور شد: مردم ايران تلاش کرده‌اند که بهترين استفاده را از بيابان‌ها و کوه‌هاي ايران داشته باشند و همچنين هيچگاه با ايران فرهيخته‌اي مواجه نمي‌شويد که به مردم جهان و ديگر کشورها احترام نگذارد.

وي داشتن روابط خوب با همسايگان را عاملي براي پيشرفت دانست و گفت: ساليان پيش ما روابط اقتصادي و فرهنگي خوبي با چين داشتيم که کشوري غني است؛ مردم اين کشور از ايران به عنوان يک کشور متمدن تجارب بسياري آموخته‌اند.

شعباني خاطرنشان کرد: ما از همسايگان خود و مهاجراني که به ايران مي‌آيند استقبال مي‌کنيم و بايد روابط بيشتري با آن‌ها داشته باشيم که راه ابريشم اين امکان را براي ما فراهم مي‌کند.

/115

انتهای پیام/

کد خبر 1389112412