رسانا محتشمي پور با اشاره به پيدا نشدن پديده راه ابريشم به يکباره و پيدايش آن برحسب نيازهاي منطقهاي، ايجاد راههاي طولاني تر و تبادل ارتباط فرهنگها، افزود: راه ابريشم شبکه راههايي بود که سرزمينهاي آسيايي را به هم پيوست و از چين تا مديترانه ادامه داشت.
وي با بيان اينکه شرايط جغرافيايي و استراتژيکي خاص، فلات ايران را در سراسر تاريخ تبديل به گذرگاهي براي عبور کرده است، گفت: سرزمين قزوين از ديدگاه محققان برجسته به دليل همگونيهاي بسيار منطقهاي فراتر از استان را فرا ميگيرد.
محتشمي پور با اشاره به قرار گيري درياي مازندران در شمال گذرگاه ياد شده و خليج فارس در جنوب آن، بيان داشت: در مرکز اين گذرگاه، سرزمين قزوين به عنوان مسيري آسان براي عبور کاروانيان راه ابريشم واقع شده است.
به گفته اين مقام مسوول، در دورههاي تاريخي نيز قزوين و ري باستان به صورت مرکز مهم سياسي و بازرگاني درآمده و به مدت نيم قرن پايتخت کشور بوده است.
وي با اشاره به موقعيت تپههاي باستاني و تقسيمات سياسي منطقه قزوين، يادآور شد: دو عامل اصلي حاصلخيزي و وضعيت جغرافيايي در دامنههاي جنوبي البرز و حاشيههاي کوير مرکزي در دوران باستان اجتماعات مستمر در فلات ايران را داراي اهميت خاص کرده بود.
اين مقام مسوول در مورد اهميت دشت قزوين گفت: قزوين به صورت مرکز مهم سياسي و در انحصار تاريخي به عنوان يک شهر مهم شکل گرفت و در دوره صفوي نيز پايتخت ايران ناميده شد.
وي با بيان اينکه قزوين داراي بقاياي با ارزش باستاني از دوران گذشته بوده، بيان داشت: اين شهر سرزميني براي گذر تمدن شرق و غرب بوده است.
محتشمي پور کاروانسراهاي موجود در اين منطقه را نشانگر دستاوردهاي معماري اين سرزمين بنا بر شرايط اقليمي، بازرگاني دانست که سبکهاي مختلفي را به خود گرفتهاند.
وي از جمله کاروانسراهاي قزوين به کاروانسراي قلعه سنگي و حاج کمال در رباط کريم(مسيرري-ساوه)، کاروان سراي ينگي امام در جلگه ساوجبلاغ(مسيرکرج-قزوين)، کاروانسراي حاج کمال در مسير تهران، کاروانسراي محمدآباد اشاره کرد و گفت: استان قزوين داراي بزرگترين کاروانسراي درون شهري به نام سعدالسلطنه با حدود 5/2 هکتار وسعت است.
اين مقام مسوول شهر قزوين را به عنوان يک موزه تاريخي فرهنگي توصيف کرد و اظهار داشت: تراکم آثار باستاني و تاريخي در بافت قديم شهر قزوين چون مساجد و مدارس تاريخي، بناها و زيارتگاهها، آب انبارها، کليساها و قلعهها و مقبره ها بسيار زياد است.
/119
انتهای پیام/