ثبت سبلان به نام نخستين منظر طبيعي فرهنگي کشور

مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان اردبيل در گفتگو با ميراث آريا(chtn)، با بيان اين مطلب افزود: منظور از منظر طبيعي و فرهنگي از نظر سازمان ميراث جهاني يونسکو ارتباط متقابل و موثر و تعامل انسان و طبيعت در يک بستر زماني دراز مدت است که منجر به برون دادهاي فرهنگي و ميراث ملموس و ناملموس در آن منطقه مي‌شود.

بهروز ندايي اضافه کرد: منظر طبيعي و فرهنگي سبلان داراي دشت‌ها، آبشارها، تالاب‌ها، رودخانه‌ها و درياچه‌ها و گياهان، حيوانات، آب‌هاي معدني سرد و گرم و ديگر عناصر طبيعي و همچنين داراي تقدس خاصي ميان مردم منطقه است.

وي با اشاره به حديث نقل شده از علامه مجلسي در بحار النوار در باب جبال از حضرت محمد (ص)، گفت: در اين حديث حضرت مي‌فرمايد: سبلان کوهي است که در آن چشمه‌اي بهشتي جاري است.

اين مقام مسوول با بيان اينکه حديث ياد شده و گزارش مورخان درباره تولد زرتشت در اين کوه مقدس و همچنين قبور انبياء در آن، کوه سبلان را به عنوان مقدس ترين کوه ايران شناسانده است، يادآور شد: همچنين تعامل انسان با محيط در اين منطقه بي نهايت قابل مشاهده است.

وي با اشاره به اينکه ميراث فرهنگي ملموس و غير ملموس در پيرامون اين منظر به وفور مشاهد مي‌شود، افزود: قرار گرفتن مرتفع ترين درياچه جهان در قله کوه‌هاي سبلان از جمله معيارهاي ثبت اين اثر در فهرست ميراث ملي است.

ندايي وجود فرم‌هاي زمين ريخت شناسي و زمين شناختي متنوع و خاص چون دره شگفت انگيز شروان دره سي و سنگ عقاب و گونه‌هاي گياهي و جانوري منحصر به فرد چون آويشن سبلان با 92 درصد اثر داروئي و آب‌هاي طبيعي و درماني بي شمار با خاصيت‌هاي منحصر به فرد را از ديگر معيارهاي ثبت اين اثر برشمرد.

وي با اشاره به وجود آب‌هاي معدني سرد و گرم با خاصيت‌هاي درماني متفاوت و متنوع به عنوان معيار ديگر ثبت اين اثر، بيان داشت: کوه سبلان از قابليت‌هاي گردشگري طبيعي، ورزشي، درماني و سلامت و فرهنگي برخوردار است.

اين مقام مسوول از ديگر معيارهاي که اين اثر را شايسته ثبت کرد به ميراث فرهنگي ملموس و غير ملموس منحصر به فرد در حوزه و دامنه‌هاي آن به عنوان مثال عشاير ائل سون و محوطه‌هاي باستان شناختي منحصر به فرد و ارزشمند اين کوه اشاره کرد.

119/

انتهای پیام/

کد خبر 138912095