«آزاده اردکاني» افزود: وظيفه اين گروه ژاپني اسکن سه بعدي، مطالعه و بررسي مجموع کتيبهها و گلنبشتههاي چاپ نشده در بخش کتيبههااست؛ اما بايد اضافه کرد در اين پروژه بسياري از کتيبهها و گلنبشتههايي که از پيش خوانده شدهاند نيز مجدد مورد بررسي، مطالعه و چاپ قرار خواهند گرفت.
او گفت: اين قرارداد موضوعات مختلف پژوهشي را مورد توجه قرار داده و بررسي گلنوشتههاي مليان، آجر نبشتههاي پروتو ايلامي و حتي نبشتههاي پارسي باستان نيز بخشي از توافق طرفين است.
«اردکاني» با تاکيد بر اين مهم که امروز براي نخستين بار در حيات سازمان ميراثفرهنگي کشور و نيزدر مطالعات کتيبهشناسي از يک ماشين فوقحرفهاي و پيشرفته براي اسکن سه بعدي از اشياي تاريخي استفاده خواهد شد، گفت:اين دستگاه که سيدي اسکنر ليزر نام دارد با کمک ليزر، عکسهاي 3بعدي از اشياي تاريخي ميگيرد و در حال حاضر 6 نفر از پژوهشگران ژاپني با استفاده از اين دستگاه فوق پيشرفته کار بر روي اشيا مورد نظر موزه ملي را آغاز کردهاند.
رئيس کل موزهي ملي ايران ادامه داد: در اين برنامه مشترک پژوهشي آجر نوشتههاي بخش کتيبهها به ايلامي ميانه، ايلامي هخامنشي و اکدي و در حدود 300 آجر نوشته نيز مورد بررسي مطالعه و چاپ قرار خواهند گرفت.
او آموزش به طرف ايراني را از ديگر وظايف گروه ژاپني عنوان کرد و افزود: آموزش چگونگي استفاده از دستگاه اسکن ليزر به عنوان بخشي ازتعهدات گروه ژاپني به کارشناسان موزه ملي مطرح است.
اين مقام مسؤول با بيان اينکه بر اساس توافق صورت گرفته دستگاه اسکن ليزرحداقل 5 سال در موزه ملي ايران باقي خواهد ماند، ادامه داد: شش نفر از پژوهشگران ژاپني از جمله مايکووا استاد شناخته شده زبان اکدي و سومري، دکتر موري استاد دانشگاه توکيو و متخصص زبان سومري، دکتر هاروتا و همچنين دکتر تارامورا متخصص ديجيتال کردن اشيا در اين پروژه حضور دارند.
«اردکاني»با پراهميت خواندن ساماندهي انبارهاي موزه ملي ايران گفت: پس از ساماندهي به مجموعه عظيمي از آثار تپه مليان برخورد کرديم که از اهميت فراواني برخوردار است و در نتيجه يک پروژه بسيار مهم بينالمللي را سبب شده است.
او افزود: پس از ساماندهي انبارهاي موزهملي بخشي از گلنبشتهها که مطالعه نشده و انتشار نيافتهاند به بخش کتيبهها منتقل و با توجه به قرارداد موزه ملي ايران و دانشگاه کيوتو به عنوان يکي از پروژههاي في مابين مورد مطالعه قرار ميگيرند.
به گفته «اردکاني» در ميان اين مجموعه شماري گلنبشتهي پروتو ايلامي نيز وجود دارد.
رئيس کل موزه ملي ايران در خصوص کتيبههاي مليان نيز گفت: تل مليان در منطقه سپيدان(بيضا)، در 45 کيلومتري شمال شيراز و در 43 کيلومتري غرب تخت جمشيد واقع شده است.
او تصريح کرد: اين محوطه از بزرگترين محوطههاي پيش هخامنشي در فارس و حتي غرب ايران به حساب ميآيد و ميراث بر جاي مانده از اين شهر باستاني حدود 200 هکتار گزارش شده است.
به گفته اين مقام مسؤول کاوشهاي باستانشناسي صورت گرفته در اين منطقه بين سالهاي 1971 تا 1978 به وسيله دانشگاه شيکاگو انجام شده است.
«اردکاني» خاطر نشان ساخت: در 1976 گل نبشتههاي مهمي از اين محوطهي تاريخي وبيشتر از بخش EDD کشف شده که بخش مهمي از آنها به ايلامي ميانه به گماني در سالهاي آخر يعني پايان هزاره دوم نوشته شده است.
او ادامه داد: اين گلنبشتهها در شناخت تاريخ و فرهنگ ايلام بسيار مهم و اساسياند و در شمار مهمترين اسناد ايلام حوزه جغرافيايي شرقي آن تمدن به شمار ميآيند.
رئيس کل موزه ملي ايران ادامه داد: اين گلنبشتهها براي شناخت وضعيت اداري ايلام ميانه بسيار مهماند و همچنين واژههاي ميانرودي بسيار مهمي در اين گلنبشتهها کشف شده است.
«اردکاني» گفت: اين گروه ژاپني فردا بدون دستگاه اسکن ليزر فوق پيشرفته به ژاپن بازخواهند گشت./122
انتهای پیام/