اين مقام مسوول افزود: آخرينبار اين بناي ارزشمند تاريخي در سال 1339 مرمت اصولي شدهاست.
او با بيان اين که پس از تاريخ اعلام شده مرمت اساسي در اثر صورت نگرفته است، بيان داشت: با توجه به شاخص بودن اثر و نيز نوع مصالح به کار رفته در که خطرات آسيبپذيري اثر را جدي تر ميکند مرمت بنا دراولويت قرار گرفت.
معاون ميراثفرهنگي فارس با اشاره به اينکه شهر تاريخي گور نياز به طرح جامع ساماندهي دارد گفت: اين طرح شامل برنامههاي جامع باستانشناسي است.
او به وجود چهار طاقي سنگي بزرگي در محوطه اشاره و بيان داشت: پايههاي اين چهار طاقي نشانگر عظمت آن در گذشته است و مرمت اين چهار طاقي ساساني نيز حائز اهميت است.
گفتني است اطراف شهر اردشير خوره را که نخستين مرکز سلطنت سلسله ساساني است، تعدادي از مهمترين و استوراترين بناهاي دوره ساساني احاطه کردهاند.
درداخل شهر مدور بناي برج مانندي است که به سبب تشابه با منارهاي مسجد مردم آن را منار مينامندو در گزارشهاي متعدد از آن به عنوان علامت شناسايي شهري نام برده شده که در اوايل قرون وسطي گور نام داشته است و برج در حقيقت در کليه افسانههايي که به اين شهر مربوط ميشود، نقش روشني دارد.
در خصوص ساخت اين منار نظريههاي متفاوتي وجود دارد که منار را به عنوان سمبل قدرت پادشاه يا مرکزي جهت دايرهاي شکل درآوردن شهر و يا محل ارتباط با قلعه دختر جهت اطلاع از حمله دشمن و يا مکاني براي نيايش توصيف کردهاند.
بين منار و شهر يک رابطه هندسي وجود دارد براساس ترجمه گي لسترنج، ابن بلخي در فارس نامه خود بنياد شهر را چنين توصيف ميکند: (اردشير شاه) زير بناي شهر کنوني فيروزآباد را پايه گذاري کرد، نقش آن مدور و چنان به نظر مي آيد که براي ترسيم آن از پرگار استفاده شده است .
در وسط شهر که به عنوان مرکز دايره تلقي ميشود، صفهاي ساخته شده است که به نام ايران گرده ( ايران گرده ) خوانده ميشود واعراب بر آن نام طربال ( برج ) نهاده اند نقشه سراورل اشتاين موقعيتهاي محلي ( معابر و ساختمان ها ) فارس نامه را تأييد ميکند.
عکسهاي هوايي جديد علاوه بر آن رابطه مستقيم معابر شهر قديمي را که در بررسيهاي زميني پنهان مانده بود نسبت به برج ( منار ) تعيين ميکند و براساس عکسهاي هوايي، نقشه و محاسبات بعدي فاصلهاي حدود يک هزار و950 متر را به عنوان قطر حصار داخلي دايره شکل براي محدوده شهر که بوسيله دو حصار يا خندقي در حد فاصل آنها محصور بوده عرضه داشته است.
منار شهر گور بنايي ساخته شده از سنگ و گل و ارتفاع آن از سطح زمين ( وضعيت موجود )30 متر است./122
انتهای پیام/