سرپرست صندوق احيا و بهرهبرداري از اماکن تاريخي و فرهنگي علاوه بر بازديد از اين کاروانسرا، از ديگر بناهاي تاريخي شهرستان نطنز همچون روستاي تاريخي ابيانه، قلعه هنجان، قلعه طرق، مجموعه اقامتي و تفريحي سبب و خانه تاريخي مير ترابيها نيز بازديد به عمل آورد.
کاروانسراي شاه عباسي نطنز ( قلعه کوهاب يا کاروانسراى ميرابوالمعالى ) از جمله بناهاي تاريخي صندوق احيا و بهرهبرداري از بناها و اماکن تاريخي و فرهنگي و يکى از آثار کهن و زيباي خطه تاريخى شهرستان نطنز در استان اصفهان است که مربوط به دوره سلطنت شاه عباس اول است.
هنگام ورود به نطنز از سمت کاشان، پس از گذشتن از مکانى که به باغ حرم مشهور است در کناره شرقى جاده آسفالته به فاصله تقريبى ۳۰۰متر از آن کاروانسرايى کهن قرار دارد که به مرور زمان به قلعه کوهاب معروف شده است.
اين کاروانسراى قديمى توسط شخصى بنام «ميرابوالمعالى برزرودى» که از امراى مقرب دربار مشهور به آقامير که سمت وزير حضور و مجلس نويسى شاه را داشته، ساخته شده است.
اين کاروانسرا مستطيل شکل و داراى اندازه تقريبى طول و عرض ۶۷ / ۵ در۵۸ / ۷۰ متر در مجموع داراى يک هزار و ۹۶۲ متر مربع وسعت است . اين کاروانسرا يک بناي هشت ضلعي است که از خشت و آجر ساخته شده و از نظر استقامت در برابر زلزله بسيار بينظير است
کاروانسراى ميرابوالمعالى داراى 23 اتاق بوده که در چهار سمت حياط قرار دارند . بر روى محورهاى اصلى در صحن حياط ايوانهاى چهارگانه قرار گرفته به عبارت ديگر در جبهه روبروى دالان ورودى به حياط و همچنين در وسط ساختمانهاى جبهههاى جنوب غربى و شمال شرقى هر يک ايوان بزرگى قرار دارد که به اطاقى بزرگ منتهى مىشود.
اين کاروانسرا که حدود چهار قرن رويدادهاى بى شمارى را پشت سر نهاده هنوز ساختار اصلى خود را حفظ کرده است و ضمن توجه به ارزشهاي ميراثي بنا، اقدامات تعمير و مرمتي اين بنا در حال انجام است.
از اين کاروانسرا ميتوان به عنوان ميراث با ارزش اين منطقه نام برد که مالکيت آن مربوط به سازمان ميراثفرهنگي است. کاروانسراي کوهاب از سال 1355در فهرست آثار ملي ثبت شده است . اين بناي تاريخي قرار است پس از پايان مرمت و احيا به مرکزي اقامتي و پذيرايي تغيير کاربري داده شود.
در ادامه بازديدها از مجموعه خانه مير ترابيها که در حال انجام اقدامات مرمتي بوده است، بازديد به عمل آمد که اداره ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري نطنز در قسمتي از اين بنا مستقر گشته است.
قلعه طرق نيز که يکي از منحصربه فردترين قلعههاي تاريخي ايران است از ديگر بناهاي تاريخي نطنز بود که مورد بازديد قرار گرفت.
با توجه به اينکه مالکيت بنا خصوصي است، چنانچه مالکين متقاضي واگذاري اين بنا به اداره ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان اصفهان باشند، اقدامات مرمت و احياي آن با توجه به معيارها و ضوابط موجود در صندوق احيا انجام خواهد شد./122
انتهای پیام/