او با بيان اينکه اين خمرهها در سواحل شمالي و جنوبي خليجفارس تا بنادر باستاني هند و چين و شرق آفريقا ديده ميشود، گفت: در تجارت دريايي اين خمرهها به عنوان ظروف حمل مايعات با ارزش کاربرد داشتهاند.
مديرکل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان بوشهر با بيان اينکه شکل اين ظروف متناسب با ضرورتهاي تجارت دريايي هستند، متذکر شد: داخل اين ظروف قير اندود و ضد آب است.
«دشتي» با بيان اينکه سفالهاي به دست آمده از بهترين شواهد باستانشناختي تجارت دريايي خليجفارس به شمار ميروند، متذکر شد: تاکنون نمونههايي از اين سفالها در بنادر باستاني خليجفارس همچون بندر مهرويان، سينيز، هزارمردان، سيراف و نايبند بدست آمده است.
اين مقام مسوول در ميراثفرهنگي بوشهر خاطرنشان کرد: در تحقيقات باستانشناسي زير آب نيز نمونههايي در آبهاي بندر ريگ و کشتي ساساني آبهاي عميق سيراف شناسايي شده بودند.
او با اشاره به کشف خمرههاي اژدري شکل مربوط به دورههاي تاريخي همچون پارت تا ساساني و اوايل اسلام گفت: اين نوع از خمرهها حدود يکهزار سال در تجارت دريايي خليجفارس کاربرد داشتند. همچنين در دوره ساساني نيز اين خمرهها بهعنوان خمره تدفين کاربرد داشتند که نمونه قابل ذکر آن گورستان ساحلي شغاب است.
«دشتي» با بيان اينکه بنابر نظر باستانشناسان منشا اين خمرهها به احتمال بسيار زياد مربوط به فرهنگ مديترانه يا مصر باستان است، گفت: قير بکار رفته در اين خمرهها نيز از خوزستان تهيه شده است.
او يادآور شد: با اين خمرهها مايعات با ارزش مانند انواع روغن، غلات و ماهي نمکسود و مهمتر از همه شراب توليد شده در ايران به ساير نقاط تجارت ميشده است.
به گفته «دشتي»؛ بر اساس نظر «حسين توفيقيان»، باستانشناس زير آب، کشف خمرههاي اژدري شکل در ژرفاي آبهاي بوشهر نويددهنده وجود يک محوطه باستاني مربوط به دوران ساساني در زير آبهاي نيلگون خليجفارس است.
او خاطرنشان کرد: استفاده از تکنولوژي پيشرفته باستانشناسي زير آب اطلاعات گستردهتري را از محوطههاي باستاني نهفته در اعماق خليجفارس فراهم ميآورد.
/115
انتهای پیام/