او همچنين افزود: طي ۱۰ سال گذشته بهدليل افزايش تعداد چاهها و برداشت بيرويه آب از منابع زيرزميني و تغذيهنشدن اين منابع، دشتهاي بزرگ شمال نيم متر افت سطح تراز آب داشته است.
«اميني» ادامهداد: وقتي سطح آبهاي زيرزميني افت ميکند خاک به سمت خشکي ميرود و گياهاني که نياز به آب موجود در خاک دارند صدمه ميبينند. اين صدمات علاوه بر نابودي اين گونههاي گياهي، گلدهي و تجديد رويش پوشش جنگل و مرتع را تحتالشعاع قرار ميدهد. اين اتفاق اگر يک بار در طبيعت حادث شود طبيعت توان جبران آن را دارد اما تکرار آن بهصورت پيوسته و در چند نوبت که متأسفانه در حال حاضر شاهد آن هستيم غيرقابل جبران است.
اين کارشناس محيط زيست تصريحکرد: تغيير چرخههاي آب و هوايي در شمال کشور بهدليل عقبنشيني پوشش گياهي ناشي از کم آبي در رويشگاههاي مرتعي و جنگلي است که سبب شده آب و هواي شمال کشور از مديترانهاي مرطوب به سمت مديترانهاي خشک متمايل شود.
اين استاد دانشگاه، مصرف بالاي آب در بخش کشاورزي را يکي از معضلات مديريت آب دانست و گفت: هنگام ترسالي سه چهارم آب مورد نياز از طريق سدها، آبهاي سطحي و رودخانهها و يک چهارم باقيمانده از طريق چاهها و شبکههاي زيرزميني تامين ميشود ولي هنگام خشکسالي و کاهش ذخاير سدها، برداشت از شبکه زيرزميني افزايش مييابد که خشکي خاک و تهديد حيات پوشش گياهي را در پي دارد.
«اميني» با اشاره به اينکه ۲۵ سال از۵۰سال اخير، ايران با خشکسالي دست به گريبان بوده است، خاطرنشانکرد: مصرف بيرويه آب بهويژه اتلاف ۷۰ درصدي آب در بخش کشاورزي و فشار بر سفرههاي زيرزميني، باعث تشديد خشکسالي شده است.
رئيس مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي استان مازندران، وقوع آتش سوزيهاي پي در پي در رويشگاههاي شمال کشور را با توجه به وقوع اين خشکساليها محتمل دانست و افزود: ايجاد شبکه حفاظتي مشتمل بر پايش و خبر رساني، برخورد قانوني و مقررات بازدارنده، ايجاد شبکه مکانيزه اطفاي حريق براي پيشگيري و مقابله با حريقهاي احتمالي، ضرورتي اجتنابناپذير است.
/118
انتهای پیام/