گفتني است مجموعه فرهنگي - تاريخي نياوران در ايام ماه مبارک رمضان تمامي روزهاي هفته به جز تاريخ يادشده از ساعت 9 تا 30/16 پذيراي بازديدکنندگان و علاقهمندان به تاريخ و ميراث فرهنگي کشور است.
مجموعه فرهنگي ـ تاريخي نياوران در باغ بزرگي به مساحت حدود 11 هکتار در شمال تهران قرار دارد که از زيبايي و جذابيت طبيعي و تاريخي فراواني برخوردار است.
بناهاي اين مجموعه متعلق به دورههاي قاجار و پهلوي است. ابتدا شاهان قاجار اين مکان خوش آب و هوا را جهت اقامت ييلاقي خويش برگزيدند.
فتحعلي شاه قاجار براي تفريحات تابستاني خود دستور ميدهد تا در منطقهاي خوش آب و هوا خارج از شهر تهران که وسعتي بسيار کمتر از امروز داشت باغي مصفا بسازند.درکنار روستايي که «گُرده وي» يا «گُرده به» خوانده ميشد و در نياوران امروز قرار داشت به جاي نيزاري که در همسايگي روستا واقع بود باغ را ساختند.
باغ ييلاقي فتحعليشاه که در جاي نيزار ايجاد شد را «ني آوران» ناميدند که بعدا به نام «نياوران» مشهور شد. محمد شاه نيز در همين باغ بناي کوچک و ساده اي بنا کرد و به دنبال او ناصرالدين شاه« کاخ صاحبقرانيه» را در اين باغ ساخت. آخرين بنايي که در دوران قاجار در اين باغ ساخته شد مشهور به کوشک احمدشاهي است.
در زمان حکومت پهلوي دوم، برخي از بناهاي کوچک اين باغ تخريب شد و کاخ نياوران با سبکي مدرن جهت سکونت وي و خانواده اش ساخته شد. اکنون محوطه کاخ شامل کاخ نياوران، کاخ صاحبقرانيه،کوشک احمدشاهي و گلخانه ها و مدرسه اختصاصي پهلوي است.
در سال 1357 اين کاخ توسط نيروهاي انقلابي تسخير شد و در سال 1360 به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تحويل داده شد. در سال 1365 کاخ موزه نياوران براي اولين بار گشايش يافت. در سال 1368 مرکز آموزش عالي ميراث فرهنگي در محل مدرسه اختصاصي راه اندازي شد و يکسال بعد فضاهاي جانبي آن به خوابگاه پسران اختصاص يافت. در سالهاي بعد موزه جهان نما (1376)، کاخ صاحبقرانيه (1377) و کوشک احمدشاهي (1379) نيز در معرض بازديد عموم قرار گرفت.
/122
انتهای پیام/