باستان‌شناسان افغان در پي نجات ميراث چند هزار ساله

به گزارش ميراث آريا(Chtn)،‌ منطقه کوهستاني «مس آيناک» افغانستان اين روزها محل حضور شمار زيادي از باستان‌شناساني است که درحال رقابت با زمان براي بيرون کشيدن گنجينه‌هاي تاريخي نهفته در آن پيش از آغاز حفاري معادن مس به دست چيني‌ها هستند.

«خيرمحمد خيرزاده»، از موسسه باستان‌شناسي افغانستان، گفت: باستان‌شناسان تلاش بسياري مي‌کنند، اما مشکل اصلي وسعت زياد منطقه است.

اين منطقه که در 1500 سال پيش متعلق به بودايي‌ها بوده، صومعه و منطقه‌اي زيارتي به شمار مي‌رفته و امروز به سبب حجم بسيار زياد مس، به يکي از معادن مهم افغانستان تبديل شده است.

«عبدالغدير تموري»، از ديگر باستان‌شناسان افغاني حاضر در اين پروژه تحقيقاتي، اعلام کرد:‌ بسياري از گنجينه‌هاي اين منطقه را قاچاقچيان به سرقت برده‌اند و فرسايش زمين نيز مجسمه‌هاي بوداي موجود در آن را از بين برده است، اما اين‌بار چيني‌ها براي کسب درآمدي ميليارد دلاري درصدد تخريب آن هستند.

به گفته او معدنچيان چيني هيچ تفاوتي با شبه‌نظاميان طالبان ندارند زيرا آن‌ها با سلاح به تخريب اين آثار پرداختند و چيني‌ها نيز با پول درصدد نابودي اين ميراث 1500ساله هستند.

از زمان احداث نخستين پايگاه‌هاي شرکت مس چيني در اين منطقه صدها شي تاريخي از سوي باستان‌شناسان کشف شده و به موزه ملي افغانستان منتقل شده‌‌ اما تعداد بي‌شماري از اشياي تاريخي مربوط به ساکنان پيشين اين سرزمين هم‍‌چنان در زير زمين باقي مانده‌اند.

به گزارش ميراث آريا، بر اساس توافقات صورت گرفته، اين کارخانه از سال 2014 آغاز به کار خواهد کرد؛ کارخانه‌اي که به نفع اقتصاد و بازار کار افغانستان است اما موجب از بين رفتن کامل گذشته اين کشور خواهد شد.
/109

انتهای پیام/

کد خبر 1390081533