اهميت آراستن صنايع‌دستي در ميان مردمان عهد باستان

«نادر عليدادي سليماني» کارشناس باستان شناسي اداره کل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري کرمان در گفتگو با خبرنگار ميراث آريا (chtn)، ضمن بيان اين مطلب گفت: اگر به اشياء تاريخي جيرفت از منظر صنايع‌دستي نگاه شود به اهميت کاربرد اين توليدات چه در قالب کالاهاي تزييناتي و چه به شکل استفاده در زندگي روزمره پي مي‌بريم.

وي با اشاره به اين که اشياء مکشوفه از تمدن کهن جيرفت به لحاظ زماني مربوط به عصر مفرغ و هزاره سوم قبل از ميلاد و به طور دقيق 4200 سال پيش هستند، اظهار داشت: اين اشياء از سنگ کلورايت که معادن عظيمي در کوه‌هاي شمال غرب جيرفت داشته‌اند، ساخته شده‌اند.

اين کارشناس تصريح کرد: مردمان دنياي باستان در دوره شهرنشيني به دليل وجود معادن غني اقدام به استخراج اين سنگ‌ها کرده و با وارد کردن سنگ‌ها به کارگاه‌هاي صنايع‌دستي آثار بديعي خلق شد که با گذشت هزاران سال امروز به عنوان ميراث‌فرهنگي از آن‌ها ياد مي‌شود.

عليدادي سليماني ادامه داد: نکته قابل توجه در مورد اين آثار بحث سفارش پذيري آن‌ها است که به طور کامل مشخص است که هنرمندان از مردم براي توليد آن‌ها چون امروز سفارش دريافت مي‌کرده‌اند.

وي بيان داشت: سنگ کلورايت از جنس نرم و قابل انعطافي برخوردار است که زمينه طراحي و حک طرح‌هاي متنوع و به ويژه نقش‌هاي برجسته را به وجود مي‌آوردند.

کارشناس باستان‌شناسي اداره کل ميراث‌فرهنگي کرمان با تأکيد بر اين که نقوشي که امروز در اشياء جيرفت مشهود است با بهره‌گيري از هنر مرصع کاري به وجود آمده‌اند که نمايانگر ريشه‌دار بودن اين هنر کهن است، افزود: توليدات سنگي هنرمندان صنايع‌دستي را در دوران باستان توسط طبقه متوسط به بالا خريداري مي‌شده‌اند و بخش مهم اشياء سنگي ارزشمند در گورستان‌هاي تاريخي قابل مشاهده هستند.

به گفته عليدادي سليماني با توجه به طبقه اجتماعي مردگان اشياء صنايع‌دستي که در گورها طي حفاري‌هاي مختلف کشف شده‌اند، متفاوت هستند.

کارشناس باستان شناسي اداره کل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري کرمان در ادامه اظهار داشت: در گورستان‌هاي طبقه پايين اغلب آثار صنايع‌دستي از جنس سفال يافت مي‌شود.

وي تأکيد کرد: نکته قابل اهميت در اين بخش کاربرد صنايع‌دستي در زندگي روزمره مردمان عهد باستان است که در کنار بهره‌مندي از اين توليدات، با بهره‌گيري از هنرهاي مختلف آن‌ها را مي‌آراستند.

عليدادي سليماني خاطرنشان کرد: اين بها بخشي حتي در توليداي چون تبر که به عنوان وسيله‌اي براي کارهاي مختلف مورد استفاده قرار مي‌گرفت نيز مشهود است.

اين کارشناس باستان‌شناسي در پايان به ميراث آريا گفت: بهره‌مندي از سنگ کلورايت براي توليد آثار صنايع‌دستي خاص تمدن کهن جيرفت است و در هيچ نقطه جهان تا به حال نمونه‌اي از آن کشف نشده است.
111/

انتهای پیام/

کد خبر 1390083014