وي تصريح کرد: بيش از 18 هزار تپه و محوطه در سراسر کشور وجود دارد که همه آنها بايد به ميدان پژوهشگران، دانشگاهيان و مراکز علمي تبديل شود، موضوعي که باعث ميشود تا با شناخت داشتههاي گذشتگان، مفاهيم ميراثي نيز تبيين و معرفي شوند.
اين مقام مسوول گفت: اين موضوع که تنها باستانشناسان بايد در تپهها و محوطهها فعاليت کنند بايد اصلاح شود. چرا که فعاليت باستانشناسي شکافتن زمين و حفاري نيست، بلکه در يک بازنگري بايد ساير علوم مرتبط نظير مرمت، معماري و مقاومسازي نيز در اين پژوهش شرکت کنند.
علويانصدر خاطرنشان کرد: باستانشناسي که تنها به حفاري خلاصه شود، نوعي تخريب آثار تاريخي است و علوم ديگر نيز بايد در اين محوطهها فعاليت داشته باشند.
معاون ميراث فرهنگي کشور از اين ميراث به عنوان سرمايه ملي ياد کرد و افزود: ميراث فرهنگي پشتوانه اقتصادي کشور است که ميتواند جامعه را به اوج و بالندگي سوق دهد. در واقع سرمايه به پول خلاصه نميشود، بلکه آنچه باعث عزت و بالندگي جامعه ميشود تبيين همين مفاهيم ميراث است.
وي گفت: بر همين اساس با برنامهريزي و تدوين سياستهاي تشويقي در قالب بستههاي حمايتي اقدام به مشارکت مردم در زمينه حفظ آثار کرديم، چرا که اين مجموعهها از سوي مردم ساخته شده و بايد مردم هم آن را حفظ کند.
علويانصدر تاکيد کرد: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري نقش حمايتي و تشويقي در خصوص حفاظت و احياي بناها و محوطهها ايفا ميکند.
معاون ميراث فرهنگي کشور در ادامه به چگونگي نگهداري بناها، تپهها و محوطههاي تاريخي اشاره کرد و گفت: 23 اثر جهاني در قالب 13 پرونده به ثبت رسانده شده که مبين تلاش کارشناسان و ظرفيت بالاي کشورمان است. ولي موضوع مهم اين است که پلان مديريت ساير آثار و محوطهها نيز بايد با همين ابعاد و جزييات حفاظت گسترده شود.
وي با بيان اين مطلب که ارزش جوامع به مفاهيم انساني بستگي دارد، اظهار داشت: ايران براي نخستينبار توانست در يک پرونده ويژه زنجيرهاي با حضور 7 کشور جشن نوروز را به ثبت جهاني برساند و پس از درک مفاهيم اين مراسم باستاني، 4 کشور ديگر خواستار پيوستن به اين پرونده شدند.
علويانصدر اذعان داشت: با رويکرد جديد دولت نهم و دهم در ثبت جهاني ميراث فرهنگي، شرايط تازهاي در پيوند با ساير کشورها برقرار شد که نميتوان از آن به سادگي گذشت.
اين مقام مسوول افزود: با توجه به ظرفيتهاي بيبديل کشورمان از تمام اساتيد علمي، دانشمندان، پژوهشگران و نخبگان درخواست ميشود براي ثبت جهاني ساير آثار کشورمان با تيمهاي مستقر در استانها همکاري کنند.
معاون ميراث فرهنگي کشور در پايان از هماهنگي و تلاش اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي در برگزاري اين همايش تشکر و قدرداني کرد.
ص/102
انتهای پیام/