اين ويژگي با فراهم ساختن فرصت سرمايه‌گذاري داخلي از قابليت و جذابيت لازم براي جذب سرمايه‌هاي خارجي برخوردار است؛ علاوه بر اين امکان ايجاد فرصت‌هاي مختلف شغلي از دستاوردهاي مستقيم اين نوع سرمايه‌گذاري است.

سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در راستاي تحقق سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و سياست‌هاي اجرايي رئيس‌جمهور، توجه به سرمايه‌گذاري، جذب منابع مالي و ايجاد اشتغال را به عنوان رکن اصلي شکوفايي اقتصادي بدون اتکا به نفت را در برنامه‌هاي اجرايي خود قرار داده است.

سرمايه‌گذاري در حوزه گردشگري يک چرخه‌ و زنجيره‌ي پيوسته است که بخش‌هاي مختلف دولتي و خصوص بايد با همکاري و هماهنگي مشترک آن را به نتيجه و ثمره‌ نهايي برسانند. بدون شک تمام دستگاه‌هاي اجرايي ذيربط بايد براي تسهيل و تسريع در زمينه سرمايه‌گذاري در صنعت گردشگري کشور مشارکت فعال داشته باشند.

سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري پيشنهادي را براي هموار شدن راه سرمايه‌گذاري در صنعت گردشگري و حمايت از سرمايه‌گذاران طرح‌هاي گردشگري ارائه داد که خوشبختانه به ثمر نشست و مصوبه دولت به منظور تشويق و ترغيب سرمايه‌گذاران در بخش‌هاي گردشگري و صنايع دستي و بهره‌برداران اقتصادي از بناهاي تاريخي و ميراثي، از سوي معاون اول رئيس‌جمهور براي اجرا ابلاغ شد.

هيأت وزيران بنا به پيشنهاد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري و به استناد اصل 138 قانون اساسي به آن دسته از طرح‌هاي غير دولتي مرتبط که از منابع بانکي در اختيار سازمان ميراث فرهنگي استفاده نکرده و راسا نقدينگي لازم را براي اجراي طرح خود تأمين کرده‌اند، تا سقف 80 درصد از هزينه اجراي طرح را از طريق يارانه در قالب کمک سود اعطاي تسهيلات بانکي، مساعدت خواهد کرد.

بر اين اساس براي محاسبه مبلغ يارانه يک طرح، مجموع دوره ساخت، تنفس، شروع، بهره‌برداري و دوره بازگشت سرمايه به تناسب نوع و حجم طرح، ‌حداکثر 10 سال تعيين شده است.

مشارکت بخش خصوصي در سرمايه‌گذاري نيازمند برنامه‌ريزي

«سيدحسن موسوي» معاون رئيس‌جمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور لزوم مشارکت بخش خصوصي در ايجاد تاسيسات گردشگري شامل هتل‌ها و ديگر زيرساخت‌هاي مهم در اين زمينه را نيازمند برنامه‌‌ريزي ويژه معاونان سرمايه‌گذاري براي جذب سرمايه‌گذاران دانست.

وي با تاکيد بر اين که ايجاد بستر مناسب سرمايه‌گذاري در صنعت گردشگري از مولفه‌هاي مهم براي حل مشکل اشتغال محسوب مي‌شود، مي‌گويد: احترام به سرمايه‌گذار و جذب سرمايه‌گذاران در پروژه‌هاي مختلف نيز مي‌تواند به رفع مشکل اشتغال در کشور کمک کند.

معاون رئيس‌جمهور تصريح مي‌کند: ساخت مجتمع‌هاي خدماتي بين‌راهي، زمينه‌اي مناسب و ضروري براي حضور سرمايه‌گذاران است و مي‌توانيم با ورود به اين حوزه در زمينه ايجاد امکانات رفاهي گردشگران داخلي و خارجي گام‌هاي اساسي برداريم.

موسوي خواستار توجه بيشتر به سرمايه‌گذاري و اهميت بخشيدن به سرمايه‌گذاران براي افزايش زمينه سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي مختلف گردشگري در استان‌ها شد و بر اطلاع‌رساني دقيق و مناسب در حوزه سرمايه‌گذاري تاکيد کرد.

نبود تسهيلات بانکي از مشکلات سرمايه‌گذاري در گردشگري

نبود تسهيلات بانکي و تاخير در تخصيص آن يکي از مشکلات سرمايه‌گذاران حوزه گردشگري است که عدم رغبت و انگيزه سرمايه‌گذاران بخش خصوصي براي ورود به اين حوزه را به دنبال دارد.

«اسدا... بيات» مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان همدان در اين‌باره مي‌گويد: قوانين سختگيرانه در روند اختصاص وام به درخواست‌کنندگان در حوزه سرمايه‌گذاري موجب اعتراض افرادي مي‌شود که قصد استفاده از اين تسهيلات را دارند.

اين مقام مسوول با بيان اين که برخي از فعالان گردشگري براي توسعه فعاليت‌هاي خود نيازمند حمايت‌هاي بيشتري هستند، تاکيد مي‌کند: در اين زمينه بايد تمهيداتي انديشيده شود.

وي ادامه مي‌دهد: با مشخص شدن اهميت و لزوم توسعه اين صنعت، بايد اذعان کرد که سرمايه‌گذاري در راستاي ايجاد، تکميل، توسعه و تجهيز هر چه مناسب تاسيسات گردشگري بيش از پيش بايد مورد توجه دولت و مسوولان قرار ‌گيرد.

مديرکل ميراث فرهنگي استان همدان مي‌گويد: بر همين اساس مطالعه نيازهاي جدي جامعه براي توسعه زيرساخت‌هاي گردشگري از جمله توسعه تاسيسات و مراکز اقامتي اين امکان را بوجود ‌مي‌آورد که جذب سرمايه‌گذار داخلي و خارجي آسان‌تر شود.

بيات با تاکيد بر اين که حمايت از سرمايه‌گذاران، احياي زيرساخت‌هاي صنعت گردشگري را به دنبال دارد، خاطرنشان مي‌کند: احياي زيرساخت‌ها نيازمند حضور سرمايه‌گذاران در صنعت گردشگري است و بايد براي تسهيلاتي که در اختيار فعالان گردشگري قرار مي‌گيرد برنامه‌ريزي‌هاي منسجم‌تري انجام شود.

وي با اشاره به اين که در صورت جذب سرمايه‌گذار، گردشگران با ارائه خدمات مطلوب روبه‌رو مي‌شوند، افزود: تاثيرات شگرف گردشگري در کاهش نرخ بيکاري، افزايش سطح درآمد ملي و تامين منابع انرژي و رونق بازار صنايع دستي تنها بخشي از مزاياي اين صنعت است.

ممانعت از طولاني شدن فرآيند اخذ استعلام‌ها

فرآيند طولاني اخذ استعلام‌ها و موافقت‌ها از دستگاه‌هاي اجرايي از ديگر مشکلات گريبان‌گير سرمايه‌گذاران اين حوزه است که قطعا براي جذب سرمايه‌گذار گذار از اين قبيل مشکلات بايد در دستور کار قرار گيرد؛ موضوعي که معاونت سرمايه‌گذاري و طرح‌هاي اداره‌کل ميراث فرهنگي استان مرکزي در اولويت‌هاي کاري خود قرار داده است.

«مجتبي رضواني» سرپرست اداره‌کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مرکزي در اين‌باره مي‌گويد: تدوين قوانين الزام‌آور براي اين مهم و توجه لازم بعضي از دستگاه‌ها به رفع موانع توسعه گردشگري در مراجع قانون‌گذار امري ضروري است.

وي ادامه مي‌دهد: بايد در سالي که از سوي رهبر معظم انقلاب اسلامي به عنوان سال توليد ملي، حمايت از کار و سرمايه‌ ايراني نامگذاري شده است با تصويب قوانين جديد در مراجع قانون‌گذار از سرمايه‌گذاران صنعت گردشگري حمايت کنيم و در راستاي رفع مشکلات آن‌ها نيز قدم برداريم.

سرپرست اداره‌کل ميراث فرهنگي مرکزي در زمينه بروزرساني ضوابط احداث تاسيسات گردشگري با توجه به تغيير سلايق و نياز گردشگران افزود: بازنگري در ضوابط و مقررات مربوط به احداث و بهره‌برداري مجتمع‌هاي خدماتي- رفاهي بين‌راهي و تعيين وظايف دستگاه‌هاي مرتبط نسبت به سرمايه‌گذارن اين حوزه در دستور کار معاونت سرمايه‌گذاري و طرح‌هاي اداره‌‌کل ميراث فرهنگي استان مرکزي قرار دارد.

رضواني ممانعت از طولاني شدن فرآيندهاي اخذ استعلام‌ها و موافقت‌ها از دستگاه‌هاي اجرايي را مورد تاکيد قرار داد و گفت: تدوين قوانين الزام‌آور براي اين مهم و توجه لازم بعضي از دستگاه‌ها به رفع موانع توسعه گردشگري در مراجع قانون‌گذار کاملا ضروري است.

اين مقام مسوول در اداره‌ کل ميراث فرهنگي استان مرکزي با اشاره به لزوم تهيه و تدوين فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري استان و تهيه طرح‌هاي توجيهي براي مناطق مذکور تصريح کرد: برگزاري همايش معرفي فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري استان با دعوت از سرمايه‌گذاران خارجي و داخلي امري تاثيرگذار است.

وي بازنگري در فرآيند صدور موافقت اصولي را با همکاري ادارات کل شهرستان‌ها، به ويژه ارتقاي جايگاه قانوني و سازماني کميته فني سرمايه‌گذاري در راستاي پيشبرد بهتر امور و کمک به سرمايه‌گذاران را از ديگر اولويت‌هاي معاونت سرمايه‌گذاري استان مرکزي در سال جاري برشمرد.

تعدد قوانين و مقررات، معضل اصلي جذب سرمايه‌گذاران

«حسنعلي شهرکي» مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان تعدد قوانين و مقررات را معضل اصلي جذب سرمايه‌گذاران مي‌داند و مي‌گويد: تعدد دستگاه‌ها و قوانين و مقررات موازي آن‌ها در حوزه‌ي سرمايه‌گذاري زمينه‌ي جذب سرمايه‌گذاران علاقه‌مند را مشکل کرده است.

وي خاطرنشان مي‌کند: ‌دستگاه‌هاي متولي براي صدور مجوزها، هريک قوانين و مقرراتي دارند که با استناد به آن‌ها برخي طرح‌ها را رد يا مراحل اداري آن‌ها را براي سرمايه‌گذار سخت مي‌کنند.

وي با اشاره به اين‌که بايد موانع قانوني را در صنعت گردشگري حذف کنيم، ادامه مي‌دهد: تهيه يک زمين، انرژي و هزينه‌ي زيادي از سرمايه‌گذاران مي‌گيرد و آن‌ها را در ادامه‌ طرح مردد مي‌کند يا گرفتن ديگر مجوزها که هر کدام از آن‌ها راهي سخت پيش روي سرمايه‌گذار قرار مي‌دهند.

شهرکي با بيان اين‌ که اکنون همکاري کلي دستگاه‌هاي دولتي با سرمايه‌گذاران گردشگري مناسب است، تصريح مي‌کند: بانک‌ها براساس ضوابط و دلايل خود و براي جلوگيري از تورم و پراکندگي نقدينگي در ارائه تسهيلات به سرمايه‌گذاران محدوديت اعمال مي‌کنند. اين موضوع بايد با توجه و نظارت بيشتر دستگاه‌هاي مرتبط پي‌گيري و بررسي شود.

همکاري بانک‌ها، انگيزه سرمايه‌گذاران را افزايش مي‌دهد

«علي قاسم‌پور» سرپرست اداره‌کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان ايلام مي‌گويد: در صورت حمايت بانک‌ها از بخش خصوصي، سرمايه‌گذاران صنعت گردشگري با انگيزه و جديت بيشتري فعاليت‌ خواهند کرد.

وي معتقد است که توانمندي‌هاي بسيار ايلام در حوزه گردشگري به ويژه گردشگري جنگ و مذهبي، سبب علاقمندي بخش خصوصي براي سرمايه‌گذاري در اين استان شده است.

قاسم‌پور با بيان اين که استان ايلام از نظر سرمايه‌گذاري در حوزه گردشگري بالقوه است، خاطرنشان مي‌کند: با توجه به فرابخشي بودن حوزه گردشگري، فعاليت سرمايه‌گذاران بخش خصوصي نيازمند همکاري تمامي دستگاه‌هاي اجرايي است.

اين مقام مسوول در اداره‌کل ميراث فرهنگي استان ايلام عدم پرداخت تسهيلات از سوي بانک‌هاي استان را يکي از مشکلات اين حوزه معرفي مي‌کند و مي‌گويد: بسياري از طرح‌ها همچون مناطق نمونه گردشگري، مجتمع‌هاي تفريحي و توريستي به شوراي اشتغال معرفي و تائيد مي‌شوند ولي متاسفانه بانک‌ها تسهيلات پرداخت نمي‌کنند.

قاسم‌پور با تاکيد بر اين که بانک‌ها بايد حامي سرمايه‌گذاران باشند، تصريح مي‌کند: فرصت و شرايط براي فعاليت سرمايه‌گذاران بخش خصوصي در استان ايلام فراهم است ولي عدم همکاري بانک‌ها در اين زمينه روند سرمايه‌گذاري را دچار مشکل کرده است.

تدوين طرح حمايت از سرمايه ايراني با توجه به پيام نوروزي مقام معظم رهبري

با توجه به اين که امسال از سوي مقام معظم رهبري به عنوان سال «توليد ملي، حمايت از کار و سرمايه ايراني» نامگذاري شده دفتر توسعه‌ طرح‌ها و تسهيلات معاونت سرمايه‌گذاري سازمان ميراث ‌فرهنگي، صنايع‌ دستي و گردشگري کشور طرحي را با عنوان « حمايت از سرمايه ايراني» آماده کرده است که بدون شک مي‌تواند راهگشاي سرمايه‌گذاران بخش خصوصي باشد.

«سيدحسن قدمگاهي» مديرکل دفتر توسعه‌ طرح‌ها و تسهيلات معاونت سرمايه‌گذاري سازمان ميراث‌ فرهنگي، صنايع ‌دستي و گردشگري کشور در اين باره مي‌گويد: اين طرح مراحل پاياني تدوين خود را طي مي‌کند و به زودي براي بررسي و تاييد به معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ميراث ‌فرهنگي، صنايع‌ دستي و گردشگري کشور ارائه خواهد شد.

وي با بيان اين که حمايت از سرمايه ايراني نقش بسيار موثري در تشويق سرمايه‌گذاران داخلي به سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي متعدد ميراث‌ فرهنگي و گردشگري کشور دارد، ادامه مي‌دهد: اين طرح با هدف حمايت از سرمايه‌گذاران ايراني و تشويق آن‌ها به سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي مختلف سازمان تدوين شده است.

اين مقام مسوول خاطرنشان مي‌کند: سازمان ميراث ‌فرهنگي جزو نخستين دستگاه‌هاي اجرايي کشور است که در سال جديد طرحي بر مبناي پيام نوروزي رهبر معظم انقلاب اسلامي تدوين کرده است.

مديرکل دفتر سرمايه‌گذاري، تسهيلات و طرح‌هاي معاونت سرمايه‌گذاري سازمان ميراث ‌فرهنگي، صنايع‌ دستي و گردشگري از تعريف 144 پروژه به عنوان پروژه‌هاي مهر ماندگار در اين سازمان خبر مي‌دهد و مي‌گويد: فهرست اين پروژه‌ها به صورت کامل آماده و براي سازمان‌هاي مربوطه ارسال شده است.

وي تصريح مي‌کند: در صورت تامين اعتبارات مناسب اين اميدواري وجود دارد که تمام اين 144 پروژه تا پايان دولت دهم به بهره‌برداري کامل برسند.

قدمگاهي با اشاره به اولويت‌هاي پيگيري پروژه‌هاي مختلف در استان‌ها خاطرنشان مي‌کند: در درجه اول بايد پروژه‌هاي مصوب سفرهاي مقام معظم رهبري به استان‌ها در اولويت قرار گيرد.

مديرکل دفتر سرمايه‌گذاري، تسهيلات و طرح‌هاي معاونت سرمايه‌گذاري مي‌گويد: بعد از پروژه‌هاي مصوب سفرهاي مقام معظم رهبري، پروژه‌هاي مصوب سفرهاي استاني هيات دولت در اولويت قرار دارد.

وي ادامه مي‌دهد: ‌اولويت سوم نيز با پروژه‌هايي است که سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌ دستي و گردشگري در سطح ملي و استاني آن‌ها را تعهد کرده است.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به ضرورت تسهيل انجام مراحل اداري صدور مجوز و تعريف و تصويب پروژه‌هاي گوناگون بر روان‌سازي امور اداري تاکيد کرد.

به گزارش ميراث‌آريا، مهمترين رويکرد سازمان ميراث فرهنگي کشور جذب سرمايه‌گذار داخلي و خارجي در بخش گردشگري است؛ توسعه زيرساخت‌هاي گردشگري، اصلاح قوانين و مقررات موجود و توسعه حمايت‌ها و مشوق‌هاي قانوني، اعطاي تسهيلات يارانه‌دار، حضور در همايش‌ها و نمايشگاه‌هاي بين‌المللي فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري و برگزاري نمايشگاه‌هاي معرفي فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري مهمترين شيوه‌هاي بکار گرفته شده در اين راستا است.

اميدواريم تدوين طرح حمايت از سرمايه ايراني از سوي معاونت سرمايه‌گذاري و طرح‌هاي سازمان ميراث فرهنگي کشور و اجرايي شدن مصوبه يارانه‌اي دولت براي حمايت از سرمايه‌گذاران طرح‌هاي گردشگري، موجب تشويق سرمايه‌گذاران بخش خصوصي داخلي و خارجي و تجهيز منابع توسط آنان براي سرمايه‌گذاري در طرح‌هاي گردشگري و صنايع دستي شود.

سيما ابراهيمي






انتهای پیام/

کد خبر 1391021719