اجراي طرح پژوهشي فرهنگ واژه‌ها و اصطلاحات صنايع دستي بومي گلستان

به گزارش ميراث آريا (chtn) و به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان، «رضا پور مهدي» گفت: طرح پژوهشي فرهنگ واژه‌ها و اصطلاحات صنايع دستي بومي استان گلستان، در 18 رشته بومي استان با اهتمام کارشناسان به انجام رسيد.

وي درباره هدف اجراي اين طرح افزود: گلستان به دليل وجود اقوام مختلف چون ترکمن، قزاق، قزلباش، کتول و.... از تنوع رشته‌هاي صنايع دستي و هنرهاي سنتي برخوردار است و به همين منظور گروه علمي هنرهاي سنتي شوراي پژوهشي اداره کل ميراث فرهنگي استان، با هدف شناسايي، معرفي و آشنايي هرچه بيشتر با رشته‌هاي بومي و سنتي اقوام مختلف استان، پژوهش درباره اصطلاحات تخصصي با موضوع صنايع دستي بومي استان را در دستور کار خود قرار داد.

وي ادامه داد: يکي از علل انجام اين طرح، نياز به داشتن فرهنگ اصطلاحات تخصصي است و به دليل تنوع رشته‌ها در استان مجموعه‌اي غني از اطلاعات خاص منطقه با اين شيوه گردآوري شد.

به گفته پورمهدي از آنجا که تاکنون اقدامي براي تدوين اطلاعات رشته‌هاي بومي استان ــ حتي در سطح ملي ــ بدين شکل صورت نگرفته و با توجه به اين که رشته‌هاي صنايع دستي يکي پس از ديگري به دليل گسترش صنايع ماشيني رو به فراموشي مي‌روند، با انجام اين طرح مي‌توان گلستان را پايلوتي براي ساير استان‌ها در نظر گرفت و به منظور زنده نگهداشتن هنرهاي دستي در کل کشور، با تدوين فرهنگ اصطلاحاتي حاوي اطلاعات تمام استان‌ها، اقدام به ثبت مطالبي کرد که سينه به سينه نقل شده و به هنرمندان رسيده است.

معاون صنايع دستي گلستان در ادامه افزود: در اين طرح، رشته‌هاي بومي اين استان به ترتيب حروف الفبا تنظيم مي‌شود و سپس در زيرگروه هر رشته اصطلاحات و تعريف‌هاي مربوط به آن نيز بر اساس حروف الفبا مي‌آيد و براي هر اصطلاح تعريفي کوتاه و جامع به همراه آوانويسي و تصوير ارائه خواهد شد.

وي ادامه داد: 18 رشته بومي صنايع دستي استان گلستان در اين طرح معرفي شده که ابريشم‌بافي، نواربافي علي‌آبادکتول، جاجيم‌بافي، جل اسب، پلاس‌بافي، نمدمالي، البسه محلي، پوستين‌دوزي، پاپوش سنتي، سفالينه جرجان، زين‌سازي، زيورآلات سنتي، سازهاي سنتي، سوزن‌دوزي ترکمن، قزاق‌دوزي، شيشه‌گري فوتي، مسگري و چوغا‌بافي را شامل مي‌شود.

پورمهدي يادآور شد: به دليل وجود اقوام متعدد در استان برخي از اصطلاحات در بين اقوام با گويش‌هاي متفاوتي به کار مي‌رود که در هر بخش به آن اشاره و در صورت نياز براي درک بهتر مطالب در پايان هر واژه، تصويري متناسب با آن موضوع ارائه خواهد شد.

معاون صنايع دستي اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان در پايان يادآور شد: اين طرح بعد از مطالعات ميداني و کتابخانه‌اي از سوي کارشناسان مربوطه اجرا شد و به پايان رسيد.
ب/112

انتهای پیام/

کد خبر 1391030911