لوح ثبت جهاني خمسه‌ نظامي به موزه‌ ملي ملک اهدا شد

به گزارش ميراث آريا(chtn) و به نقل از روابط ‌عمومي کتابخانه و موزه ملي ملک، رئيس سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملي ايران در اين مراسم که عصر يک‌شنبه(28 خردادماه) در کتابخانه‌ موزه‌ ملک برگزار شد،‌ با اشاره به مرتبه و جايگاه پيامبر اسلام(ص) در ميان مسلمانان اظهار داشت: فرهنگ‌هاي زيبايي در گذشته داشتيم که از دين مبين اسلام سرچشمه مي‌گرفتند؛ فرهنگ‌هايي مانند وقف و هبه که متاسفانه به مرور زمان در حال فراموشي‌اند.

«اسحاق صلاحي» گفت: هنوز افرادي هستند که از اين فضا استفاده مي‌کنند و به ‌دنبال انجام برخي از اين اقدامات هستند. سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملي ايران نيز از ماه‌هاي گذشته در تلاش است تا اين‌گونه اقدامات را بين افراد علاقه‌مند احيا کند.

وي ادامه داد: وقف 85هزار اثر به کتابخانه نتيجه‌ اين اقدامات است که يک واقف از استان سيستان و بلوچستان اين کار را انجام داد و 55هزار اثر آن‌ها کتاب بودند. افراد خير شهرهايي همچون اصفهان،‌ بوشهر، تهران و يزد حدود 10 اثر ديگر به اين کتابخانه اهدا کردند. من معتقدم از انجام چنين اقداماتي مي‌توانيم براي تضمين،‌ رشد و تعالي فرهنگ ديني خود بهره ببريم.

وي مجموعه کتابخانه و موزه‌ ملي ملک را نخستين موزه‌ وقفي در کشور و پنجمين موزه از نظر تاريخي در ايران دانست و بيان کرد: بسياري از افراد تلاش مي‌کنند ماندگار باشند، اما بسياري ديگر در تلاشند تا کاري ماندگار انجام دهند. قطعا کساني که اموال خود را وقف مي‌کنند به‌ دنبال ماندگاري خود نيستند و تنها نتيجه براي اين‌گونه افراد مانند پروفسور حسابي و حاج‌آقا ملک ـ واقف موزه‌ ملک ـ ماندگاري نام‌شان به نيکي است.

وي اظهار داشت: بسياري از افراد در حوزه‌ موزه‌داري تلاش مي‌کنند صرفا ميراث‌دار باشند؛ اما بهتر است علاوه بر ميراث‌داري، ميراث‌ساز هم باشند. اين يک هنر است که به ماندگاري اين‌گونه کارها کمک زيادي مي‌کند. در واقع ميراث‌سازي کاري ماندگار است، چون مي‌تواند پل ارتباطي بين نسل‌هاي گذشته و امروز باشد.

وي تاکيد کرد: اميدوارم موزه‌ها از حالت فراموشي بيرون آيند و آنچه در مخازن‌شان وجود دارد، از سوي موزه‌داران و مسوولان با انديشه‌هاي نو به ‌خوبي نگهداري شود. شايد نسل جديد با انديشه‌ ملاصدراها آشنا نباشد، اما بايد تلاش کنيم اين نسل را با ادبيات کنوني خودش و افکار و انديشه‌هاي گذشته‌ها آشنا کنيم.

صلاحي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به وظيفه‌ کميته‌ ملي حافظه‌ جهاني در تمام کشورهاي دنيا گفت: اين کميته بايد آثار مکتوب و مستند فاخر، نفيس و ارزشمند تمام کشورها را در حافظه‌ جهاني و ملي هر کشور ثبت کند. اين کميته از سال 1384 در ايران کار خود را آغاز کرده و تاکنون 5 اثر را در حافظه‌ ميراث جهاني به ثبت رسانده است. همچنين 2 اثر ديگر که سال گذشته به اين کميته معرفي شدند، در اجلاس 2013 بررسي و در صورت امکان ثبت مي‌شوند.

وي افزود: تاکنون 25 اثر در حوزه‌ «کتاب» و «اسناد معتبر» به ثبت رسيده‌ است و اميدواريم 10 اثر ديگر تا سال آينده ثبت شوند. ذخيره‌ خوارزمشاهي (نخستين کتاب فارسي در طب سنتي) و نقشه‌هاي خليج فارس از وزارت‌ امور‌خارجه جزو اسناد معتبر بودند. در دو سال گذشته نيز 5 نسخه از خمسه‌ نظامي که در تمام موزه‌ها و کتابخانه‌هاي معتبر کشور شناسايي شده و به‌ عنوان نسخه‌هاي کامل معرفي شده بودند، در کميته حافظه‌ جهاني يونسکو به ثبت رسيدند که يکي از آن‌ها به موزه‌ ملک اهدا شد.

در ادامه‌ اين مراسم لوح ثبت جهاني يکي از 5 نسخه‌ خطي خمسه‌ نظامي از سوي اسحاق صلاحي به «سيدمجتبي حسيني» مدير مجموعه‌ کتابخانه و موزه‌ ملي ملک تحويل داده شد.
ص/123

انتهای پیام/

کد خبر 1391033033