«مسعود علويان صدر» معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري در اين آيين با بيان اينکه ميراث معنوي حد و مرز، جغرافيا و زمان و مکان ندارد ، گفت : ثبت ميراث معنوي در جهان از 10 سال پيش شناخته شده و اين در حالي است که ايراني ها قرن هاست که با آن آشنا بوده و و با آن زندگي مي کنند .
وي گفت : ميراث معنوي در ايران نسل به نسل و سينه به سينه انتقال و از گذشته هاي دور به امروز رسيده است ، بيان کرد : اين ميراث هويت و سنت مردم است ، با اينکه مربوط به گذشته است اما پاسحگوي نياز امروزي نيز جامعه مي باشد .
او اظهار کرد : ثبت آيين تشت گذاري تنها ثبت عنوان نيست بلکه ثبت عشق خالصانه به اهل بيت (ع) ، ارادت اردبيلي ها به امام حسين (ع) و ياران باوفايش بويژه حضرت عباس (ع) مي باشد .
وي افزود: ثبت اين آيين يعني ثبت ارزش هاي انساني ، ارزش هايي که تعالي وجود انسان است ،اينکه چگونه انسان با بهره گيري از اين ارزش ها در جهان خودنمايي مي کند .
علويان صدر، آيين تشت گذاري را نشان دهنده عشق مردم به اباعبدالله الحسين (ع) و ولايت و امامت ذکر کرد و بيان داشت : اين عشق محدود به مرزهاي ايران نبوده بلکه امري جهاني است .
وي اضافه کرد : اين آيين زمينه همبستگي اجتماعي را فراهم کرده و آييني جامعه محور مي باشد ، مردم در اين آيين خود مديريت کرده و برگزاري آيين را بر عهده دارند .
وي اظهار کرد : ما با ثبت اين آيين تلاش کرديم ارادت خود را به مردم عاشق امام حسين (ع) ، پاسداران فرهنگ حسيني ، مداحان و خادمان آستان حسني نشان دهيم .
در اين آيين تعدادي از دانش آموزان اردبيلي به صورت نمادين آيين تشت گذاري را اجرا کرده و استاد سليم موذن زاده اردبيلي مداح شهير اردبيلي به زبان هاي انگليسي ، عربي ، فارسي و ترکي آذري به هنرنمايي پرداخت.
گفتني است ، تشت گذاري يکي از مراسم سنتي ويژه منطقه ي اردبيل مي باشد که به لحاظ پيشينه تاريخي و مذهبي خود به دارالارشاد، دارالامان و دارالايمان شهرت يافته است.
دسته هاي سينه زني و زنجيرزني در مساجد و تکايا به ياد لب تشنگان نهر فرات مشکي را پر از آب کرده و آن را همراه با تشتي از جنس مس که بطور معمول بر دوش ريش سفيدان محله حمل مي شود ، چند دور در فضاي مسجدمي گردانند.
عزاداران با زنجيرزني و سينه زني تشت را در مکان خاصي در داخل مسجد که با شمع هاي روشن و تصاوير ائمه معصومان (ع) جلوه داده شده است، قرار مي دهند.
مراسم تشت گذاري خاطره تشنگي امام حسين (ع) و ياران باوفايش را در اذهان زنده مي کند و اين آيين که از علاقه و ارادت زياد مردم منطقه اردبيل به سيدالشهدا و قمر بني هاشم (ع) حکايت دارد تا آخرين روز ماه ذيحجه به نوبت در تمام مساجد و تکاياي اردبيل انجام مي گيرد.
در اين مراسم نوحه خوانان اغلب از احوالات حضرت اباالفضل (ع) مراثي و اشعاري را با الحان سوزناک خوانده و مردم حاضر را متاثر مي کنند.
آب اين تشت ها نزد مردم منطقه از تقدس خاصي برخوردار بوده و بيماران و دردمندان براي شفاي خود اندکي از آن را مي نوشند.
انتهای پیام/