بافت تاريخي گرگان با علم‌بندان به استقبال محرم مي‌رود

به گزارش ميراث آريا(chtn)، به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث فرهنگي گلستان، مدير کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين استان با اشاره به ثبت مراسم علم‌بندان در فهرست آثار ملي و ميراث معنوي کشور گفت: بارزترين نشانه و در واقع هويت ميراث معنوي هر يک از محلات، طوق يا علم هر محله است و آئين علم‌بندي و بستن طوق از آيين‌هاي اصلي، مهم و پرشور ماه محرم در بافت تاريخي گرگان است.

«قربان عباسي» با بيان اينکه فرهنگ، آداب و آيين مردم گلستان در مناسبت‌ها، باورها و مراسم مختلف سوگواري سينه به سينه از زبان مردم قديم منتقل شده‌اند، افزود: از جمله اين مراسم، آيين‌ها و آداب و رسوم مردم استان در ايام محرم است، که در واقع بازسازي و يادآوري واقعه خونين کربلاست و پرشورترين اين ايام از يکم تا دهم محرم به ويژه در روز نهم و دهم اين ماه و اربعين امام حسين(ع) و يارانش است که در اين ايام با برگزاري مراسم سينه‌زني و زنجيرزني، علم‌گرداني و تعزيه‌خواني، واقعه خونين کربلا را در اذهان متبادر مي‌کنند.

وي تصريح کرد: در اين استان اقوام متعددي چون بومي‌ها، شاهرودي، کاشمري و نيشابوري، ترک، قزاق، قزلباش، سيستاني، بلوچ و مازني به صورت مسالمت‌آميز در کنار يکديگر زندگي مي‌کنند که اين اقوام در ايام محرم با عادات و آداب خاص خود به عزاداري مي‌پردازند.

اين مقام مسوول يکي از نشانه‌هاي مهم کربلا را علم يا طوق عنوان کرد که در اين راستا نيز مردم گلستان در عصر روز پنجم محرم مراسم علم‌بندان يا طوق‌بندان را اجرا مي‌کنند.

مدير کل ميراث فرهنگي استان گلستان افزود: دسته‌هاي عزاداري، که هر مسجد، هيات و هر دسته‌اي براي خود يک علم دارد، علم را در خيابان‌ها و کوچه‌هاي اطراف مي‌گردانند و هنگام شکل‌گيري دسته‌ها، ابتدا علم و پرچم‌ها را پيشاپيش دسته به حرکت درمي‌آورند و پشت سر آنان سينه‌زنان به صورت دايره‌وار به حرکت خود ادامه مي‌دهند و پشت سر مردان، زنان و کودکان حرکت مي‌کنند و اشعاري که از سوي مرثيه‌خوانان خوانده مي‌شود به طور همصدا مي‌خوانند.

وي عنوان کرد: دسته‌ها به هر خانه‌اي که مي‌رسند اگر اهالي آن خانه نذري داشته باشند دستمال، روسري و يا شالي به علم يا طوق مي‌بندند و اسفند دود مي‌کنند که به اين کار علم بندان يا طوق بندان مي‌گويند. همچنين برخي از خانواده‌ها اگر نذر داشته باشند، به هنگام ورود علم گوسفند قرباني مي‌کنند.

بافت تاريخي گرگان با وسعت 160 هکتار از بافت‌هاي ارزشمند تاريخي است که داراي چندين محله است که محور مرکز محلات، تکايا است.
122/الف

انتهای پیام/

کد خبر 1391082825