آيين يلدا در استان مرکزي نماد همگرايي نهاد خانواده است

به گزارش ميراث آريا (chtn) به نقل از روابط عمومي اداره کل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان مرکزي «مجتبي رضواني» مدير‌کل ميراث‌فرهنگي استان مرکزي گفت : آيين يلدا با آرايه‌هاي قوي فرهنگي و اجتماعي در خانواده‌هاي استان مرکزي در کنار زنده نگه‌داشتن سنت حسنه صله‌رحم به عنوان روشي چهره به چهره در انتقال اعتقادات و باورهاي نسل پيشين به نسل جوانتر مطرح است.

وي اظهار داشت : آيين يلدا در اين استان بر مبناي پايه‌هاي فرهنگي و ويژگي‌هاي محيطي رنگ و بوي خاص يافته و محفلي براي انتقال پيام‌هاي منطبق بر فرهنگ بومي و منطقه‌اي است.

رضواني يادآور شد : در باور ايرانيان باستان، نور و روشنايي مقدس و تاريکي پليد و ناپاک بوده و به همين دليل در طولاني‌ترين شب سال که يکي از جلوه‌هاي طبيعت است گردهم مي‌آمدند و با افروختن چراغ، محفلي گرم از محبت و صميميت برپا مي‌داشتند که نمايشي از تعامل سازنده زندگاني و پيوندهاي خانوادگي و اجتماعي بود.

وي گفت : پيشينيان ايران زمين در اين شب سفره‌اي رنگين از انواع خوراکي‌ها را ضميمه محافل گرمشان مي‌کردند که هر کدام از اين خوردني‌ها شامل هندوانه، خربزه، انار، سيب، خرمالو و برگه‌هاي خشک معنايي نمادين داشته است.

مدير کل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان مرکزي تصريح کرد : آيين شب يلدا در استان مرکزي نيز از ديرباز در سه شب متوالي باعناوين شب 'چله‌بزرگه'، 'چله وسطي' و 'چله‌کوچيکه' برگزار مي‌شده و خويشان و دوستان با حضور بر سفره‌اي از مهر به رسم پيشينيان لحظه‌هاي پرخاطره را برکتابچه زندگي مي‌نگارند.

وي تأکيد کرد : حضور در منزل بزرگان و اداي احترام به آنان از رسوم زيباي مردم استان مرکزي است و در شبها‌ي چله هر خانواده با تدارک يک سيني پراز انواع تنقلات راهي خانه بزرگان فاميل شده و در شبي اسثتنايي شکرانه سلامت و پاسداشت نعمت‌هاي خداي را به جاي مي‌آوردند. در گذشته‌هاي نه چندان دور شب‌هاي چله با کرسي‌هاي چوبي گره خورده بود و تمامي فاميل با نشستن پيرامون آن پاي خاطرات شيرين بزرگترها مي‌نشستند، قصه تعريف مي‌کردند و با اجراي بازي‌هاي بومي و محلي و مشاعره، اوقات خود را سپري مي‌کردند. اين روزها در ضرب آهنگ زندگي مدرن شهري ديگر خبري از کرسي‌هاي چوبي نيست اما محافل گرم شب‌هاي يلدا همچنان پابرجاست و در اين شب نشيني‌ها هنوز بزرگان با صداي د‌لنشين خود حافظ و سعدي مي‌خوانند، از قصه‌هاي شاهنامه و قصص قرآن مي‌گويند.

مدير کل ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري استان مرکزي گفت : يکي از آيين‌هاي زيباي يلدايي در استان مرکزي بردن سيني پيش‌کشي و هديه براي تازه عروسان است که طيف متنوعي از خوردني‌ها و هدايا را شامل مي‌شود . چاشني مراسم يلداي استان مرکزي انواع ميوه و تنقلات به ويژه هندوانه،انگور،تخمه و نخودچي کشمش، انار، گندم شادونه ، ترخينه ، شيره و خرما است که معمولا پس از ضيافت شام تدارک شده و تا پاسي از شب همه در کنار هم از آن‌ها تناول کرده و از آرزوها، شادي‌ها و غم‌ها، موفقيت‌ها و خاطراتشان مي‌گويند.

رضواني يادآور شد : آيين‌هاي يلدايي در مناطق روستايي استان مرکزي دست نخورده‌تر باقي مانده و در هر شهرستاني آميختگي عميقي با باورها و فرهنگ بومي دارد و چهره‌اي زيبا از رسومات خرده فرهنگ را به نمايش مي‌گذارد. از قصه‌ها و متل‌هايي که عمدتا در شب‌هاي چله توسط ريش سفيدان روستايي در استان مرکزي گفته مي‌شود مي‌توان از قصه ' کردعلي' ، 'تله گرگ'، 'ريزعلي'، 'پيرزن نخ ريس' و 'کوسه ناقالدي' نام برد که با قصه‌هاي شاهنامه و قصص پيامبران همراه شده و با صداي بلند از سوي بزرگان نقل مي‌شود و زنان سالخورده نيز نواهاي کار و قاليبافي سر مي‌دهند. گاه شب نشيني‌هاي يلدا در استان مرکزي با فال کوزه و فال حافظ همراه است و دختران دم‌بخت برخي مناطق روستايي استان مرکزي در اين شب‌ها رسم درآوردن مهره از آب را اجرا مي‌کنند .

وي خاطر نشان کرد : در برخي از مناطق استان مرکزي زنان براي شب‌چله انواع شيريني‌ها را در خانه مي‌پزند و همراه ساير تنقلات براي پذيرايي از ميهمانان مي‌گذارند و معتقدند که اين کار مايه برکت و فراخي و گشادگي در روزي است. کنار گذاشتن کدورت‌هاي ديرين و آشتي‌کنان از رسم‌هاي زيباي يلدايي در استان مرکزي است که معمولا در خانه بزرگان فاميل برگزار مي‌شود و در برخي موارد نيز با حضور در منزل اين افراد زمينه صلح و سازش مهيا مي‌شود.
ص/124

انتهای پیام/

کد خبر 139109294