پولکه تؤلاماخ، آييني در گراميداشت ياد 72 خورشيد فروزان کربلا

به گزارش روابط عمومي ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي «تراب محمدي» افزود: شب تاسوعا و عاشوراي حسيني در روستاي شيشوان، ده‌ها پولکه آتشين در فضاي تاريک شب چرخانده شده و بر ظلمت و تاريکي اين شب‌هاي غم افزا غلبه مي‌کند.

وي«پولکه تؤلاماخ» را از منحصر به فردترين مراسم عزاداري حسيني کشور خواند و يادآور شد: پولکه نام نوعي توپ آتشين ساخته شده از پارچه است که آن را با سيمي بسته و بعد از نفت اندود کردن، آتش مي‌زنند.

محمدي در تشريح اين مراسم با بيان اينکه مردم روستاي شيشوان در شب عاشورا به ياد امام حسين(ع) و قيامش آتش مي‌گردانند، اظهار داشت: کودکان روستا در شب تاسوعا مراسمي به نام کيچيک پولکه(مشعل کوچک) و بزرگترها در شب عاشورا مراسم اصلي را با نام بؤيوک پولکه(مشعل بزرگ) برگزار مي‌کنند.

مديرکل ميراث فرهنگي استان آذربايجان شرقي ادامه داد: در اين مراسم يک مشعل اصلي بزرگ در مرکز ميدان و در جلوي مسجد اعظم روستا افروخته مي‌شود تا مردم به گرد آن جمع ‌شوند.

محمدي افزود: عزاداران مانند وقتي که به زير علم مي‌روند يکي يکي به زير اين مشعل رفته و دو نفر ديگر نيز به دنبالش راه مي‌افتند، يکي سطل آب را با خود برده و ديگري آب را از سطل بر مي‌دارد و بر آتش‌گردان مي‌ريزد تا او را خنک کند.

وي اين گلوله‌هاي توپ مانند ده، دوازده کيلويي را ساخته شده از پارچه‌هاي درهم فرورفته‌اي که با زنجير بسته و به نفت سياه و گازوئيل آغشته است،‌ عنوان کرد و گفت: بعد از آن که مشعل اصلي در وسط قرار گرفت، مشعل‌هاي کوچک ديگري هم که متعلق به يک محله هستند، توسط ديگر عزاداران از جلوي مسجد محل به ميدان اصلي آورده مي‌شوند.

محمدي خاطرنشان کرد: عزاداران اين مشعل‌ها را با زنجيرهاي بلندي در دست با آتش مشعل اصلي روشن کرده و بر سر عزاداران مي‌گردانند.

محمدي با بيان اينکه در اين هنگام گويي بر آسمان روستاي شيشوان‌گوي‌هاي آتشين در پرواز هستند، يادآور شد: آتش‌گرداني اهالي روستاي شيشوان به عقيده بسياري، به نشانه آتش‌گرفتن خيمه‌هاي امام حسين(ع) در شب عاشورا است.

وي قدمت آيين عزاداري پولکه تؤلاماخ (مشعل‌گرداني) را طبق شواهد محلي مربوط به دوران صفويه دانست و گفت: سينه‌زني، زنجيرزني، شاه حسين واي حسين، تزئين اسب امام حسين (ع) و مراسم تعزيه امام حسين (ع) و حضرت ابوالفضل(ع) از ديگر مراسم سنتي عزاداري ايام محرم در روستاي شيشوان شهرستان عجب شير است.

هفت پرونده آذربايجان شرقي از آيين‌هاي عزاداري شهرستان‌هاي تبريز، آذرشهر، مراغه، هريس، جلفا و عجب‌شير در ششمين اجلاس سراسري شوراي عالي ثبت کشور با موضوع بررسي پرونده‌هاي آيين‌هاي عاشورايي، تصويب و به ثبت رسيد.
الف/124

انتهای پیام/

کد خبر 139110181