ارسال پرونده دانش سنتی ساخت بادگیرها به یونسکو/تشکیل کارگروه میراث ناملموس

معاون میراث فرهنگی کشور از ارسال پرونده ثبت جهانی دانش سنتی ساخت بادگیرها خبر داد و گفت: کارگروه میراث ناملموس اواخر سال گذشته براساس مصوبه موجود تشکیل شد.

به گزارش مرکز روابط عمومی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری محمدحسن طالبیان، معاون میراث‌فرهنگی سازمان در نخستین صبحانه کاری خود با اصحاب رسانه که صبح امروز با حضور مدیران کل این معاونت برگزار شد، به اتفاقات خوب سال گذشته حوزه میراث‌فرهنگی اشاره کرد و گفت: در ایام تعطیلات نوروز امسال با توجه به تاکیداتی که وجود داشت در اماکن تاریخی کشور خدماتی هم‌شان آثار به بازدیدکنندگان ارائه شد.

معاون میراث‌فرهنگی با اشاره به اینکه محوطه‌های آثار تاریخی در تعطیلات نوروز روزهای پاکی را پشت سر گذاشتند، افزود: آسیب‌هایی که امسال به آثار تاریخی وارد شد نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده بود و آگاهی مردم هم در بحث فرهنگ حفاظت از آثار تاریخی افزایش قابل توجهی داشت.

طالبیان در ادامه به رای دادگاه فدرال شیکاگو در رابطه با الواح هخامنشی اشاره کرد و گفت: رای این دادگاه مبنی بر اینکه الواح هخامنشی متعلق به ایران است رای منطقی و درستی بود، ما در تلاش هستیم پس از طی آخرین مراحل قانونی و روال طبیعی این الواح ارزشمند را به کشور بازگردانیم.

وی همچنین رسیدگی به مشکلات بحث میراث ناملموس را یکی دیگر از برنامه‌های سال گذشته این معاونت دانست و یادآور شد: کنوانسیون میراث ناملموس طرح جوانی است که مشکلاتی برای برخی کشورها به وجود آورده و از نیت اصلی خود که ایجاد صلح و دوستی بین کشورها بوده فاصله گرفته است.

معاون میراث فرهنگی ادامه داد: مدتها بود که در این معاونت تهیه لیست میراث ناملموس در خطر مصادره در دستور کار است، همچنین ما با شرکت در مجمع عمومی میراث ناملموس در پاریس از نیت و هدف اصلی ثبت مواریث ناملموس که ایجاد صلح و دوستی میان کشورها بوده است دفاع خواهیم کرد.

طالبیان از تهیه و ارسال پرونده فناوری ساخت و دانش سنتی بادگیرها در اواخر سال گذشته خبر داد و افزود: این پرونده در روزهای پایانی سال گذشته ظرف مدت 10 روز با تلاش متخصصان و همکاری فعال دفتر ثبت آثار تهیه و برای ثبت در میراث ناملموس جهانی در سال 2015 به یونسکو ارسال شد.

وی با اشاره به اینکه این پرونده با دقت و اطلاعات کامل مستندنگاری شد و روز 10 فروردین به یونسکو ارسال شد، گفت: تشکیل کارگروه میراث ناملموس از دیگر برنامه‌های معاونت میراث فرهنگی بود که اواخر سال گذشته به انجام رسید.

معاون میراث فرهنگی ادامه داد: این کارگروه براساس مصوبه ای که وجود داشت پس از هماهنگی های لازم با وزارت امور خارجه، سازمان صداو سیما، وزارت اطلاعات و چند دستگاه دیگر تشکیل و تا کنون 4 جلسه آن برگزار شده است.

طالبیان همچنین از ایجاد دادگاه‌های ویژه رسیدگی به مسائل مرتبط با میراث فرهنگی خبر داد و تصریح کرد: ایجاد این دادگاه‌های ویژه در سال جاری با جدیت بیشتر دنبال می‌شود.

معاون میراث فرهنگی کشور در رابطه با حریم کاخ گلستان و سرای دلگشا توضیحاتی را به خبرنگاران ارائه کرد. طالبیان گفت: ارتفاع مجتمع تجاری دلگشا در حال حاضر براساس طرح مصوب مشکلی ندارد اما در صورتی که ارتفاع این مجتمع افزایش پیدا کند مشکل به وجود می آید.

وی با اشاره به اینکه کاخ گلستان با شرط رعایت ارتفاع ثبت جهانی شده است، یادآور شد: افزودن میدان مشق به مجموعه جهانی کاخ گلستان از برنامه های این معاونت است، همچنین در این طرح اماکنی مانند وزارت دارایی و چند ساختمان دیگر که در این محوطه قرار دارند به موزه تبدیل می شود،

طالبیان در پاسخ به برخی شبهات در خصوص سرقت از موزه کنگاور گفت: بحث سرقت از موزه مردم شناسی کنگاوراز طریق حراست سازمان میراث فرهنگی در حال بررسی این موضوع است و پس از تکمیل اطلاعات موارد به طور کامل اطلاع رسانی می شود.

\n

در ادامه این نشست محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول تاریخی با ارائه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در این حوزه طی چند ماه گذشته گفت: موزه‌های ما در طی 8 دهه گذشته نتوانستند برنامه مدونی برای جاری شدن در زندگی مردم داشته باشند. 

وی ادامه داد: براساس نیازسنجی صورت گرفته و سوالاتی که از سوی مردم مطرح می شود امروز جدای از بحث تفنن و گذراندن اوقات فراغت، مردم برای آگاهی از هویت ملی خود به موزه های می آیند و ما امیدواریم در این جهت موزه ها را ساماندهی کنیم که هویت بخشی جدید به موزه ها در این زمینه لازم به نظر می رسد.

مدیرکل امور موزه ها با اشاره به اینکه 100درصد اعتبارات موزه ها تخصیص داده شده است، تصریح کرد: تمام پروژه های موزه های بزرگ، منطقه ای و ملی دچار وقفه چندساله هستند که با این اعتبارات بخشی از مشکلات و موانع رفع می شود.

کارگر افزود: با نگاه و رویکرد جدیدی که به وجود آمده برای سال جدید برنامه ریزی متفاوتی در رابطه با هویت بخشی به موزه ها اجرا می شود، بسیاری از موزه های کشور بدهکار و مسائل حقوقی متعددی دارند که باید حل شود.

فرهاد عزیزی، مدیر امور پایگاه‌های میراث جهانی معاونت میراث فرهنگی در جمع اصحاب رسانه وضعیت اعتباری را مهمترین مشکل امور پایگاهها دانست و گفت: اگر بخواهیم در پایگاهها مدیریت موفقی داشته باشیم باید به اوضاع اعتباری این مواریث توجه بیشتری نشان دهیم.

عزیزی در ادامه مشارکت رسانه ها و عزم ملی را در حفاظت و نگهداری از پایگاهها ضروری دانست و افزود: ثبت یک اثر در فهرست میراث جهانی دشواریهای بسیاری دارد یک سایت تاریخی باید دارای شرایط ویژه ای باشد تا صلاحیت ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو را پیدا کند.

وی تصریح کرد: یکی از اولویت‌های ما طی سال جاری برای پایگاههای میراث جهانی ساماندهی وضعیت مالی این مواریث با مشارکت و همفکری بخش خصوصی است. 

مدیر دفتر بناها و محوطه‎های تاریخی معاونت میراث فرهنگی هم در این نشست با ارائه توضیحاتی در رابطه با اقدامات این حوزه گفت: اعتبار مصوب برای اداره محوطه ها، بناها و بافت های تاریخی 30 میلیارد تومان بوده است که 30 درصد آن تخصیص یافته است، البته این رقم برای سال 93 به پنجاه میلیارد تومان افزایش پیدا می‎کند. 


سیاوش صابری در ادامه از مرمت مدارس تاریخی و حوزه‎های علمیه خبر داد و گفت: تعداد 120مدرسه تاریخی 120 مدرسه با اعتباری بالغ بر پنجاه میلیارد تومان مرمت می شود.

\n

انتهای پیام/

کد خبر 139301191