مرمت یکی از خانه های تاریخی ارزشمند فارس

 معاون میراث فرهنگی فارس از مرمت خانه تاریخی واقفی در شهر زرقان فارس خبرداد.

عبدالرضا نصیری با اشاره به اینکه هم اکنون 16 اثر تاریخی شاخص در فارس در دست مرمت است به ارزشهای تاریخی ، فرهنگی و معماری منحصر بفرد این خانه تاریخی اشاره کرد و گفت : به همین منظور و در راستای حفاظت و صیانت از آثار و ابنیه دارای ارزشهای تاریخی استان ادامه مرمت خانه تاریخی واقفی در سال جاری در حال انجام می باشد این مقام مسئول به مرمت های انجام گرفته در خانه واقفی در سالهای اخیر اشاره کرد و گفت : تعمیرات اساسی پشت بام ، کف فرش آجری پشت بام ، احیاء اندودهای نمای داخلی حیاط ، اجرای ازاره های آجری حیاط ، تعویض تیرهای چوبی فرسوده ساباط پشت خانه ازجمله این اقدامات بوده است و درسال جاری نیز مرمت آجر فرش ، برچیدن کف فرش آجری اتاق ها و اجرای مجدد آجر فرش سنتی ، اجرای سفید کاری اتاق ها ، تهیه و ساخت و نصب درهای چوبی اتاق ها ،کف فرش ساباط، اجرای ازاره های آجری ساباط با اختصاص اعتباری بیش از 830 میلیون ریال توسط این اداره کل در حال انجام است.

درمحله قدیمی حیدر شهر زرقان یک ساباط قدیمی دیده می شود در انتهای این گذر تاریخی در سمت چپ یک درب چوبی قدیمی ما را به یکی از خانه های تاریخی منحصر بفرد استان فارس که خانه واقفی نامیده می شود رهنمون می سازد . ورودی خانه در ضلع شمال غربی بنا قرار گرفته که پس از عبور از سمت راست وارد حیاط مرکز ی  خانه می شویم .

در وسط ضلع شمالی حیاط یک حوض کوچک دیده می شود .ساخت و سازها در ضلع شمالی ، غربی و شرقی دیده می شود.

نمای دیوارهای حیاط و نمای عمومی ساختمان با اندود کاهگل و تلفیق آن با آجر جلوه ای زیبا و منحصر به فرد به این خانه بخشیده است .

اگر بخواهیم به اتاق آینه و شاه نشین دوستونی ضلع غربی دسترسی پیدا کنیم  ورود از طریق یک رشته پلکان در بخش جنوبی این ضلع امکان پذیر می شود .اتاق 3 دری این ضلع دارای گچ بری ،طاقچه های گچی و آینه کاری بی نظیری است  . پلکان دسترسی به طبقه فوقانی بنا در ضلع شرقی قرار دارد ،از طریق این پلکان در  پاگرد اول به یک اتاق و درپاگرد دوم به طبقه فوقانی ضلع شمالی و ضلع غربی دسترسی پیدا می کنیم .

کف فرش های آجری راهرو های مقابل اتاق های این دو ضلع جلب توجه می کند در طبقه فوقانی ضلع شمالی دو اتاق در طرفین و یک اتاق 5 دری در وسط قرار دارد. درک های با شیشه های رنگی خودنمایی می کنند و سقف های احیاء شده بنا با تیرهای چوبی خاطرات گذشته ها را به یاد می آورد.

درک چوبی گنجه اتاق پستو حرف ها برای گفتن دارد ،راهرو طبقه فوقانی به ضلع غربی منتهی می شود، پنج درهای اتاق ،روشنایی و جلوه  ای خاص به فضای درونی اتاق می بخشد و دید ساکنان را به طور کامل به حیاط و دیگر فضا ها مشرف می کند .

اتاق کفش کن نیز در طبقه هم کف ضلع شرقی و روبروی شاه نشین ضلع غربی واقع شده و حوض زیبای وسط این اتاق نمادی از روح حاکم بر آرامش و معنویت درخانه های قدیمی را در انسان بارور می سازد و ازدیگر بخش های این خانه تاریخی می توان به زیر زمین سرتاسری در قست زیر اتاق های طبقه فوقانی اشاره کرد که زندان خصوصی گفته می شود و ازطبقه دوم گوشه ضلع شرقی بوسیله دو راه بلد به آن دسترسی ممکن می شده است .

مشبک آجری ، نماهای کاهگلی و نمای آجری ، سقف ها با تیرهای چوبی ، ستون های چوبی مقرنس کاری شده ، درک ها با شیشه های رنگی و گچ بری و آینه کاری اتاق از تزئینات معماری بنا محسوب می شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی  و گردشگری فارس این خانه تاریخی با توجه به ارزشهای معماری و تاریخی درسال 1386به شماره 20906 در فهرست آثار ملی ایران جای گرفته و تحت مالکیت شهرداری زرقان قرار دارد.

انتهای پیام/

کد خبر 139305221