بررسي روند اجراي عمليات كاوش باستان شناسي آبراهه هاي زير زميني تخت جمشيد

در بازديد رئيس پژوهشكده باستان شناسي كشور از مجموعه جهاني تخت جمشيد كه با حضور فعالان ، ژوهشگران ، دانشجويان رشته باستان شناسي و كارشناسان حوزه تخت جمشيد برگزار شد، دستاوردها، كشفيات اخير باستان شناسي، پژوهش ها و فعاليت هاي حفاظتي كاوش آبراهه هاي زير زميني تخت جمشيد در دومين فصل از كاوش ، بررسي شد.

بر اساس گزارش پايگاه ميراث جهاني تخت جمشيد ، محور اصلي مباحث مطروحه در اين نشست تخصصي در خصوص نتايج حاصل از كاوش اخير تخت جمشيد بود كه سرپرست هياًت كاوش تخت جمشيد، با بيان يافته ها و اكتشافات اخير آبراهه هاي زيرزميني تخت جمشيد، از دستيابي و شناسايي شواهد مهمي از وضعيت محدوده جنوبي تخت گاه در دوره هخامنشي خبر داد.

دكتر اسدي با اشاره به اينكه تمركز كاوش اخير ، بر بخش جنوبي خزانه و ديواره جنوبي تخت گاه  بوده است، گفت :در اين فصل از از كاوش آبراهه و خروجي جديدي شناسايي شد كه به دليل شيب 30 درجه رو به پايين و منتهي به ديواره جنوبي تخت گاه ، در مقايسه با ديگر آبراهه ها كه از شيب ملايم و غير محسوس برخوردار بودند  ، تفاوت اساسي داشت.

اسدی ادامه داد: آبراهه و خروجی جدید شناسایی‌ شده مربوط به مرحله اول بنای خزانه تخت‌جمشید است که در زمان داریوش بزرگ پایه‌ریزی و ساخته شده  و احتمالاً نخستین بنای به بهره برداری رسیده بر روی تختگاه  است و همین موضوع تفاوت‌های آن را با دیگر آبراهه‌ها توجیه می‌کند

اين متخصص و كاوشگر باستان شناس ، از طراحي پلان اوليه و  كلي آبراهه هاي تخت جمشيد از همان زمان داريوش اول سخن گفت و اظهار داشت :به نظر مي رسد معماران هخامنشي ساختار اصلي كانالها را در زمان پي ريزي بناي تخت جمشيد طراحي كردند هر چند در دوره هاي بعدي دستخوش تغييراتي هم گرديده بود.

بررسي خاك هاي حاصل از كاوش كانا ل هاو پيدايش سفالهاي دوره ساساني و گمانه زني ها در خصوص استمرار سكونت در در آن دوره در تخت گاه، وجود لايه هاي شن و ماسه در برخي از قسمت هاي كانال ها به منظور تصفيه آب ، نوع طراحي كانال در قسمت خزانه تخت جمشيد و توجه به  جهت حفظ امنيت اين بخش ، وجود در در برخي از انشعابات كانال ها ،  نيز از ديگر موارد حائز اهميت بود كه سرپرست كاوش تخت جمشيد در فواصل  اين نشست به آن پرداخت.

در ادامه نشست ، چوبك رئيس پژوهشكده باستان شناسي كشور، استمرار كاوش آبراهه هاي زيرزميني تخت جمشيد را داراي اهميت دانست و گفت : در بازديد از اين كانال ها و ورود به آبراهه ها ، نيمه پنهان تخت جمشيد را ديدم و به واقع اين بخش از تخت جمشيد، يكي از شگفتي هاي تخت گاه محسوب مي شود.

چوبك در ادامه سخنانش اظهار داشت: كاوش آبراهه هاي تخت جمشيد هر چند اصول و برنامه هايي را كه در سامانه مديريت و ساخت و ساز اين بنا وجود داشته ، راز گشايي مي كند اما اين كاوش ها و پژوهش ها بيشتر به دليل اينكه در راستاي حفاظت و چالش هاي پيش رو در خصوص آبگرفتگي تخت جمشيد وجود داشته حائز اهميت است.

رئيس پژوهشكده باستان شناسي كشور ، شناسايي كامل آبراهه هاي زيرزميني تخت جمشيد و تكميل نقشه سيستم اين كانال ها را از اهداف بسيار مهم پژوهشگاه برشمرد و ضمن رضايت بخش خواندن روند اجراي عمليات كاوش باستان شناسي در سطح تخت جمشيد ، اظهار داشت : استمرار فصول بعدي كاوش را در دستور كار قرار خواهد گرفت.

در ادامه نشست تخصصي بررسي روند اجراي عمليات كاوش در تخت جمشيد، سرپرست اين مجموعه نيز به تشريح مشكلات چندين دهه اخير آبگرفتگي كاخ ها و كانال هاي تخت جمشيد، در مواقع بارندگي پرداخت و افزود: بدليل مسدود بودن آبراهه هاي تخت جمشيد، در بسياري از نقاط و عدم توانايي انتقال آب، ضرورت اقدام در حفاظت پيشگيرانه از فرسايش ناشي از وجود آب و رطوبت و نيز كنترل ، مهار و انتقال آب به خارج تخت گاه،  امري بديهي به نظر مي رسيد كه اين مهم با لايروبي آبراهه هاي تخت جمشيد در چندين دوره مورد توجه و اقدام قرار گرفت و پس از آن با الهام از مسير تاريخي دفع آب تخت جمشيد، و كاوش آبراهه هاي زير زميني ، رفع انسداد آبراهه ها و انتقال آب در مسير تاريخي خود ، مشكل آب گرفتگي تخت جمشيد تا حد زيادي مرتفع گرديد.

 مسعود رضايي منفرد تكميل  اين پروژه عظيم را در قالب 8 فصل خواند و ابراز اميدواري كرد :با تخصيص اعتبار در اين خصوص ، بتوان مشكل آبگرفتگي تخت جمشيد را براي هميشه برطرف كرد.

عسگردي چاوردي باستان شناس و رئيس دانگاه هنر شيراز ، نصيري معاون ميراث فرهنگي فارس كه هر دو از اعضاء شورا فني تخت جمشيد هستند نيز از سخنرانان ديگر اين نشست بودند.

بر اساس اين گزارش چوبك و هيأت همرا بازديد كاملي را از بخش هاي مختلف كاوش و كانال ها زير زميني داشتند و در پايان نشست نيز از كاوشگران اين فصل از كاوش تخت جمشيد تجليل شد.

نشست تخصصي بررسي روند اجراي عمليات كاوش تخت جمشيد ، دوشنبه 17 شهريور در محل تخت جمشيد برگزار شد.

انتهای پیام/

کد خبر 139306187