به گزارش میراث آریا(chtn) وحید قاسمی با حضور در محوطه باستانی شهر شوش از اقدامات انجام شده برای آمادهسازی این محوطه تاریخی برای حضور ارزیابان یونسکو و ثبت جهانی قدردانی کرد و گفت: در بازار جهانی امروز هر جامعهای کالای خود را عرضه میکند و ایران با کالای فرهنگی که صاحب آن است حضور دارد. متاسفانه گاهی اوقات ما فکر میکنیم، مساله شوش فقط ثبت جهانی است، اما واقعیت این است که کار از ثبت جهانی شوش به بعد است، نه تا ثبت جهانی.
او با اشاره به اهمیت ثبت جهانی شوش برای توسعه فرهنگی کشور ادامه داد: اگر ثبت جهانی بتواند کاری کند که مشتری بیشتری سمت ما و سمت فرهنگ ما بیاید، ماموریت انجام شده است. حلقههای آبی شوشتر هم ثبت جهانی شده، اما به واقع حال قبل از ثبت جهانی شوشتر بهتر بود یا حال الان شوشتر؟ ثبت جهانی حلقههای آبی شوشتر چقدر توانسته وارد زندگی مردم شود؟ برای پاسخ به این سولات خوب است کمی سر خود را به اطرافمان بچرخانیم؛ مثلا خوب است از خودمان بپرسیم چرا استانبول توانسته هم یک شهر تاریخی باشد و هم با زندگی مردم سازگار باشد، اما ما نتوانستهایم این کار را کنیم؟این به معنای بیعیب و اشکال بودن آنچه در استانبول هست نیست بلکه دیدن نیمه پر لیوان است.
مشاور استاندار خوزستان با بیان این که پایگاههای میراث فرهنگی میتوانند برای سایر نهادهای کشور ارزش افزوده باشند، تاکید کرد: ارزش افزوده میراث تاریخی لزوما اقتصادی نیست، اگرچه اقتصاد هم بخشی از آن است.
قاسمی در پاسخ به این پرسش که این ارزش افزوده میراث فرهنگی برای سایر نهادهای کشور چیست، توضیح داد: این ارزش افزوده همان چیزی است که باعث میشود مردم شوش هرجا که بروند به موجب میراث فرهنگی موجود در شهرشان، به شوشی بودنشان شناخته شوند؛ و این ارزش افزوده است؛ این نقش اجتماعی ثبت جهانی این محوطه تاریخی است، اما نقش این ثبت جهانی برای تمامی دستگاههایی هم که در این شهر و استان هستند، باید متبلور شود. مثلا دانش و خرد کشاورزی این محدوده که نشان از سابقه حیات مدنی این محد،ده دارد و همچنین پاسخهایی که این حیات مدنی در برابر مسائل مختلف این محدوده داده، در الگوی توسعه کشاورزی استان و نهادهای مرتبط با آن باید دارای نقش ارزش افزوده باشد.
او ادامه داد: چرا یک پایگاه جهانی یا ملی باید طوری کار کند که فقط تعاملش با خود سازمان میراث فرهنگی حفظ شود؟ آیا پایگاهها برای بقیه دستگاهها نمیتوانند ارزش افزوده باشند؟ آیا قابلیتهایی در پایگاه میراث فرهنگی وجود ندارد که به موجب آنها، مدیریت استان هزینههایی در پایگاه کند؟
مشاور استاندار خوزستان که در سفر خود به شوش با مسوولان پایگاه میراث فرهنگی این محوطه تاریخی این شهر درباره جذب حمایتهای مالی و امور اجرایی گفتوگو کرده بود، در ادامه تاکید کرد: توسعه یک پایگاه میراث فرهنگی، توسعه استان است و یک پایگاه میراث فرهنگی روبهتوسعه مانند شوش میتواند روی کمکهای استانداری برای طرحهایی که دارد حساب باز کند. همچنین میتواند دعوت کند تا شرکتها و سازمانهای صنعتی و تجاری خوزستان که بودجه فرهنگی دارند، پشتیبانی این فعالیتها را به عهده بگیرند.
او با تاکید بر این که نگاه محدود به میراث فرهنگی لطمهمیزند، تاکید کرد: آیا این قابلیت وجود ندارد که بازار کاوش و باستانشناسی خوزستان را به یک بازار جهانی و رقابتی تبدیل کنیم؟ موسسات خصوصی باستانشناسی دنیا سر و دست میشکنند که در مزایدههای باستانشناسی ما شرکت کنند. خود این موضوع، تبلیغاتی کردن این موضوع و گردشگری وابسته به این موضوع در دنیا درآمدزاست. با چنین نگاهی میتوانیم خیلی چیزها را عوض کنیم. آن وقت است که میبینیم دنیا درباره شوش حرف میزند و یک شوشی میبیند که محل زندگیاش، موضوع بحث دنیاست.
قاسمی که ضمن مدیریت موزه، راهاندازی و مدیریت مرکز رویدادهای معماری ایران وابسته به فرهنگستان هنر را هم در کارنامه خود دارد و پیش از این کارگاههای بزرگی مانند «خوزستان، صنعت نفت و فرهنگ سکونت» و همچنین کارگاههای «فهم معماری ایران» را در سطح ملی در شهرهای اصفهان، کاشان، شوشتر، گرگان، بیرجند و بوشهر برگزار کرده است، گفت: به نظر من بسیاری از مناطق خوزستان یک ژئوپارک هستند. چون اینجا هم حیات طبیعی منحصربهفرد، هم حیات تاریخی و هم منظر فرهنگی وجود دارد. یعنی قابلیت این را دارند که ژئوپارک شوند. وقتی ژئوپارک بشوند یک هیات امنای بلندپایه خواهند داشت و مقیاس تصمیمگیری درباره آنها عوض میشود.
مشاور استاندار خوزستان با اشاره به مرکز اسناد پایگاه میراث فرهنگی شوش که به تازگی راهاندازی شده، تاکید کرد: مثلا همین مرکز اسناد که اینجا راهاندازی شده نقش مهمی در توسعه میراث فرهنگی دارد. مرکز اسنادی که اسناد مربوط به 150 سال شناسایی میارث فرهنگی در شوش را سازماندهی میکند و در مدت کوتاهی توانسته 10 هزار فایل سند را که بیش از صدهزار برگ سند را شامل میشود، جمعآوری کند، میتواند الگویی برای میلیونها برگ سند پراکنده در استان خوزستان باشد.
قاسمی با اشاره به چشمانداز پایگاه میراث فرهنگی شوش برای تبدیل به پژوهشکده بینالمللی تاکید کرد: در ابتدای راه همین که چند دوره کارگاه در هر دوره با دانشجویان برگزیده و استادان برجسته از دانشگاههای کشور در اینجا برگزار شود، امکانات اقامتی و پژوهشی در اختیارشان قرار بگیرد و یک خروجی علمی درباره شوش تولید کنند و در اختیار پایگاه بگذارند،و کارهایی از این دست، رتبه علمی پایگاه را رفتهرفته از پلههایی بالا میبرد که میتواند شما را به آن هدف نهاییتان برساند.
او ادامه داد: این که شوش به عنوان قدیمیترین محل پژوهشهای میراث فرهنگی به یک پژوهشگاه بینالمللی تبدیل شود، بسیار مهم است و ثبت جهانی باید خود راهی برای اهداف بزرگتر مانند این باشد.
مشاور میراث فرهنگی عالیترین مقام دولتی در خوزستان، در ادامه سفر خود به شوش درباره انبارهای آثار تاریخی پایگاه میراث فرهنگی و نحوه حفاظت از آنها در انبار جدید با مسوولان پاین پایگاه به گفتوگو نشست. قاسمی همچنین از احیا و مرمت قلعه باستانشناسی این شهر وفضاهای نمایشگاهی قلعه مانند اتاق نقاشی دمورگان و اتاق گیرشمن که به تازگی مرمت، طراحی و اجرا شدهاند و موزه شهر شوش دیدن کرد.
انتهای پیام/