به گزارش روابط عمومي ادارهكل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان شرقي، فرزين حقپرست افزود: تمامي سازههاي معماري اين ميدان تاريخي كه در بافت مركزي شهر تبريز قرار دارد، از گزند هرگونه تغيير يا تخريب در امان ميمانند.
وي با تاكيد بر اينكه بناهاي متعددي در محدوده نفوذ اين اثر ثبت شده است، تشريح كرد: ساختمان شهرداري تبريز به شماره 2055، ساختمان دفتر ثبت اسناد به شماره 14644، نماي ساختمان اتحاد به شماره 16651، نماي ساختمان تاجر اردبيلي به شماره 2055، نماي ساختمان فتحي به شماره 14948 و نماي ساختمان دكتر هوشيار به شماره 19212 در فهرست آثار فرهنگي تاريخي كشور به ثبت رسيدهاند.
حقپرست با اشاره به قدمت اين ميدان يادآور شد: همزمان با انجام خیابان کشی های متقاطع در مرکز شهرهای ایران در دوره پهلوی اول که محل تقاطع اصلی این خیابانها با میدانی مدور (فلکه)، تعریف میشد، اجرای این میدان نیز از حدود سال 1314 با ساخت بنای اصلی آن، آغاز شد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان خاطرنشان كرد: چون اولین و مهمترین ساختمان این میدان، ساختمان شهرداری معروف به ساختمان ساعت بود، در عرف عمومی به این میدان ساعت قاباغی (جلوی ساعت) نیز گفته میشود.
حقپرست ميدان ساعت را ترکیبی نوین بین بافت کهن و عناصر الحاقی جديد توصيف كرد و گفت: عليرغم اينكه ساختار این میدان(فلکه) برگرفته از میدانهای غربی بوده و در سازههای معماری فراگرفته آن نیز این موضوع مشهود است اما با اين وجود در مدتی کوتاه، بافت کهن همجوار این میدان که دچار برش و انفصال شده بود توانست، با ترکیب بافت کهن و عناصر الحاقی جديد، ساختار قابل ارزش شهری-فرهنگی-تاریخی ایجاد کند.
وي اصلی ترین بنای این فلکه را ساختمان شهرداری(موزه شهر كنوني) خواند که نماد تغییر ساختار مدیریت شهری در ساختار حکومتی-شهری ایران آن زمان بود و افزود: باني ساخت اين بنا كه در سال 1314 شروع و در سال 1318 به اتمام رسیده ارفع الملک جلیلی شهردار وقت شهر تبریز و مهندس طراح و مجری آن آوِدیس اوهانجانیان بوده كه بر روی گورستان تاریخی نوبر ساخته شده است.
وي با بيان اينكه تمامي آثار تاريخي از جمله ميدان ساعت متعلق به تمام مردم هستند، ضمن تاكيد بر نقش جدي قانون در حمایت وحفاظت آثار تاريخي در مقابل تخريب يا آسيب رساندن عامدانه، اظهار داشت: اثر تاريخي «ميدان ساعت» تبريز تحت حفاظت و نظارت سازمان ميراث فرهنگي كشور بوده و هرگونه دخل و تصرف يا اقدام و عملياتي كه منجر به تخريب يا تغيير هويت آن شود برابر ماده 558 لغايت 569 قانون مجازات اسلامي، جرم محسوب می شود و مرتكب مشمول مجازاتهاي قانوني خواهد شد.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان هرگونه مرمت و بازسازي آثار تاريخي ثبت شده در فهرست آثار ملي را صرفا با تائيد و نظارت اين ادارهكل ممكن اعلام كرد.حقپرست خاطرنشان كرد: ميدان ساعت تبريز به طول و عرض 100 متر و به قدمت پهلوي اول به شماره 31091 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
انتهای پیام/