دومين جلسه بررسي ثبت 10 پرونده عشاير كرد كرمانج خراسان رضوي در فهرست ميراث ناملموس با حضور اعضاء شوراي ثبت اين استان و جمعي از كارشناسان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي، در جلسه گذشته 5 پرونده مرتبط با زندگي و آداب و رسوم زندگي كردهاي كرمانج خراسان بررسي و در اين جلسه نيز 5 پرونده ديگر با حضور كارشناسان و اعضاء شوراي ثبت بررسي شد.
لالايي هاي كردي كرمانجي خراسان، بازي محلي توپ ليستك، ترانه هاي كودكانه كردي كرمانجي خراسان، چيستان هاي كردي و زبان كردي كرمانجي خراسان 5 پرونده اي بود كه در معاونت ميراث فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي بررسي شد.
اين ده پرونده در شوراي ثبت استان خراسان رضوي مورد بررسي قرار گرفت و براي طي مراحل اداري و ثبت نهايي در فهرست ميراث ناملموس به سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري ارسال خواهد شد.
در اين پرونده ها كه براي اولين بار درباره فرهنگ عشاير در استان پرداخته شده است مهمترين موضوعات مرتبط با سبك زندگي و آداب و رسوم زندگي كردهاي كرمانج خراسان مورد بررسي قرار گرفت.
جعفري نماينده اداره كل امور عشايري استان خراسان رضوي در اين جلسه با قدر داني از اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي در خصوص تهيه اين پرونده ها گفت: اين كه براي اولين بار در حوزه سبك زندگي و آداب و رسوم عشاير استان پرونده هايي به منظور ثبت در فهرست ميراث ناملموس تهيه شده است جاي خرسندي دارد و اين كار ارزشمندي است.
وي در ادامه به آخرين وضعيت عشاير در استان خراسان رضوي اشاره كرد و افزود: عشاير استان 10 درصد توليد گوشت قرمز استان را تامين مي كنند و در حال حاضر در 13 شهرستان استان حضور دارند.
به گفته وي، از 35 طايفه عشاير استان 17 طايفه كرمانج هستند و درحال حاضر 45 درصد گويش هاي عشاير استان گويش كردي كرمانجي است.
جعفري اضافه كرد: از 5 زيستگاه مهم استان 3 زيستگاه متعلق به عشاير كردهاي كرمانج است و بر اساس تحقيقات صورت گرفته كردهاي كرمانج خراسان شيعه هستند.
زرقاني استاد دانشگاه فردوسي مشهد نيز در اين جلسه با اشاره به اينكه حفاظت و حراست از فرهنگ ارزشمند عشايري در استان از اهميت بالايي برخورداراست گفت: يكي از مهمترين نقاط ضعف در خصوص حفاظت از ميراث ارزشمند فرهنگ عشايري نداشتن ثبت آرشيوي است كه ثبت پزونده هاي عشاير كردهاي كرمانج خراسان در فهرست ميراث ناملموس مي تواند به تهيه يك آرشيو در خصوص زندگي عشاير استان كمك كند.
وي بر گسترش و حفاظت از ادبيات عامه و فرهنگ مرتبط با عشاير خصوصا كردهاي كرمانج خراسان تاكيد كرد.
گفتني است تا كنون 58 پرونده از استان خراسان رضوي در فهرست ميراث ناملموس به ثبت رسيده و اين ده پرونده نيز پس از تائيد كميته تخصصي اداره كل ثبت آثار و حفظ و احياي ميراث معنوي و طبيعي سازمان ميرث فرهنگي كشور در فهرست ميراث ناملموس به ثبت خواهد رسيد.
گفتني است اين ده پرونده با حمايت اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي توسط يكي از پژوهشگران استان به صورت ميداني تهيه شده است.
انتهای پیام/