بنای بازه هور به قطب ساسانی شناسی خراسان تبدیل می‌شود

سرپرست تیم کاوش بنای بازه هور گفت: ساسانیان 400 سال امپراطوری جهانی داشتند و دنیا را تحت تاثیر مناسبات خود قرار دادند به طوری که سکه‌های ساسانیان در چین و اسکاندیناوی یافته می‌شود، ما می توانیم از  این ظرفیت  بالقوه فرهنگی ، اقتصادی اجتماعی  که در 70 کیلومتری مشهد واقع شده  در راستای جذب گردشگران و   ایجاد مر کز مطالعاتی باستان شناسان  استفاده و خراسان را به قطب ساسانی  شناسی کشور تبدیل کنیم.

 
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی میثم لباف خانیکی در خصوص دستاوردهای تیم کاوش بازه هور اظهار داشت: با نگاهی به شواهد و آثار پیرامون بازه هور می توان  به سیستم جامعی از نظام معیشت در این منطقه پی برد که علاوه بر امکانات طبیعی بناهایی در این مکان ساخته شده که نشان از اکوسیستم دوره ساسانی است و در کمتر جایی هم اکنون این چنین نظام معیشتی دوره ساسانی به صورت  بکر و دست نخورده باقی مانده است.
   

لباف تصریح کرد: در گذشته ساختار و هویت این اثر را آتشکده و یا پاسگاه میان راهی گمانه زنی  شد اما با توجه به اینکه آتشکده ها در گذشته لوازم و عناصر ثابتی همچون سکو داشتند در ترانشه هایی که ایجاد شد  ما با سکو و آتشدانی که  جزء معماری آتشکده ها است  مواجه نشدیم  و حتی  آثاری از سنگ گداخته نیز به چشم نخورد.

 
 سرپرست تیم کاوش بنای  بازه هور یکی از مهمترین یافته ها را در این دوره ،کشف ورودی بنا عنوان کرد و افزود:  در یکی از کاوش ها شالوده دیواری پیدا شد که پلان  بنا را تغییر داد و تاکنون کسی موفق به مشاهده این دیوار نشده بود و بر اساس همین یافته توانستیم ورودی اصلی بنا را پیدا کنیم و فرضیات قبلی که در جبهه جنوبی باید مطالعات بیشتری صورت گیرد ، اثبات شد.
 
وی اظهار داشت : یکی از دستاوردهای ما در این کاوش فونداسیون رسی بنا بود که نشان داد این بنا زیر ساخت  سازه ای ندارد و پس از  1 هزار و 700 سال  این بنا بر روی شالوده رسی پابرجا مانده است .
 
لباف افزود: بررسی و مطالعات بر سطح دیوارها و قطعات گچ انباشته در پای دیوارها   این فرضیه راقابل طرح می سازد که گویا قطعاتی از گچبری در برخی نقاط نصب بوده و رویه دیوارها  گچ اندود بوده است.
  
 

وی خاطر نشان کرد: تاکنون موفق شده ایم به اطلاعات  زیادی در مورد  بنای سنگی بازه هور  دست یابیم  اما شناخت کامل آن و جایگاهش با توجه به تحولات معماری 400 ساله این دوره  جهت  سال یابی دقیق این بنا با  مطالعات آزمایشگاهی ، درصدد هستیم نمونه هایی از ملاط گچ را به دانشگاه آکسفورد ارسال کنیم.

 
\n

انتهای پیام/

کد خبر 1393071415