*زهرا سادات احمدیزاده- سازمانهاي مردم نهاد (سمنها)، به سازمانهايي اطلاق ميشوند كه مستقل از دولت هستند و اهدافي غيراقتصادي و غيرمادي را دنبال ميكنند از شاخصههاي اين سازمان ها فعاليتهاي داوطلبانه و خودجوش افراد جامعه در راستاي رفع فقر و آلام بشري و ارتقاء سطح زندگي، حفظ محيط زيست و تأمين خدمات اجتماعي و توسعه ارتباطات مردمي در جامعه است.
در كشور ما كه خوشبختانه مقوله همكاري، تعاون و معاضدت جزو فرهنگ ديني و مليمان محسوب ميشود اين تشكلها داراي قدمتي ديرينه هستند كه در طول تاريخ پيش و پس از اسلام بر مبناي كنشهاي معنوي و ديني ابتدا به صورت غيررسمي شكل گرفته و براي امور عام المنفعه و خيريه كه بر مبناي دين مبين اسلام عملي خداپسندانه و داراي اجر اخروي ميباشد گسترش و رواج پيدا كردند.
تشكلهاي اوليه مردمي در ايران در قالب هيأتها و مجامع مذهبي بود و با ورود فرهنگ ايثار با محوريت دين اسلام به اوج خود رسيد اين تشكلها عموماً در مراكزي چون مساجد و تكايا فعاليت داشتند و كاملاً خودجوش و مردمي بودند.
سابقه شكلگيري سازمانهاي مردم نهاد زنان در ايران هم بيش از يكصد سال است. پس از انقلاب اسلامي و در دوران جنگ تحميلي نيز زنان در قالب گروههاي مردمي در تمامي عرصههاي پشتيباني، خدمات درماني و بهداشتي نقش مؤثري را ارايه كردند. اصولاً سازمانهاي مردم نهاد با محوريت زنان با رويكردي رفاهي، اجتماعي و اشتغال زايي براي حمايت از زنان آسيبپذير جامعه شكل ميگيرند. توجه به وضعيت اقتصادي و معيشتي زنان، استقلال مالي، اشتغال و نقش آنان در توليد و خوداتكايي از جمله اهدافي است كه تشكلهاي غيردولتي زنان آن را دنبال ميكنند.
قالب گروههاي مخاطب اين تشكلها را زنان سرپرست خانوار، بد سرپرست، جوانان و خانوادههاي بيبضاعت تشكيل ميدهند. لذا نقش و سهم سازمانهاي مردم نهاد خيريهاي و خدماتي را در زمينه حرفهآموزي و اشتغالزايي نميتوان ناديده گرفت. در رويكردهاي فرهنگي و اجتماعي نيز، تشكلهاي مردم نهاد با توجه به اينكه زنان مسلمان ايراني به عنوان يكي از ركن هاي فرهنگساز قلمداد شده و نقش مهمي را در عرصه توسعه فرهنگي و اجتماعي ايفا ميكنند، در راستاي توانمندسازي و ارتقاء سطح آگاهيهاي علمي و آموزشي آنان براي حضور پررنگ تر در جامعه فعاليت دارند.
سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با توجه به وظايف ماهيتي خود حضور فعال زنان را در كليه عرصههاي فرهنگي هنرهاي دستي و سنتي و حتي گردشگري يك ضرورت ميداند.
و هم راستا با اهداف عالي دولت تدبير و اميد بناي آن دارد تا همكاري و ارتباط خود را با انجمنهاي غيردولتي بويژه در حوزه زنان گسترش دهد و از اين معبر از امكانات و پتانسيلهاي اين نهادهاي مردمي براي همافزايي جهت ارايه خدمات ارزندهتر و توانمندسازي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي زنان بويژه زنان خودسرپرست بهرهمند گردد. لذا با اين رويكرد سازمان ميراث فرهنگي تجربه موفق مشاركت و همكاري با تعدادي از تشكلهاي غيردولتي منجمله انجمن زنان مدير كارآفرين را در كارنامه كاري خود دارد. سازمان ميراث فرهنگي با مشاركت اين انجمن تاكنون همايشهايي را برگزار كرده است كه از جمله آن همايش كسب و كار و كارآفريني در حوزه صنايعدستي است در سال گذشته با موفقيت برگزار شده و امسال نيز در نظر است همايشي را با عنوان كسب و كار و كارآفريني زنان در حوزه گردشگري برگزار کند.
تجربه موفق اين همكاريها باعث دلگرمي و اميد زنان هنرمند و توانمند مخاطب سازمان در عرصههاي صنايع دستي و گردشگري خواهد شد چرا كه هدف از اين مشاركتها ايجاد بسترهاي مناسب براي اشتغالزايي زنان و حضور موفق آنان در عرصههاي اجتماعي و اقتصادي است كه به يقين منجر به توسعه پايدار در كشور خواهد شد.
*مشاور امور زنان و خانواده سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری
انتهای پیام/