آشوراده، ظرفیتی عظیم  برای توسعه منطقه

سید حسن مطیعی لنگرودی- سرمایه‌گذاری در منطقه آشوراده که امروز به بحث و سوژه‌ای داغ تبدیل شده و از دیدگاه‌های متفاوتی مورد بررسی قرار گرفته است، تلاش و همکاری که مسئولان و مدیران سازمان میراث فرهنگی، سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاه‌های مرتبط با این موضوع در راستای توسعه گردشگری و اقتصادی منطقه آغاز کرده‌اند با واکنش‌های متفاوتی همراه بوده است. سیدحسن مطیعی لنگرودی استاد تمام دانشکده جغرافیایی دانشگاه تهران در یادداشتی که به میراث آریا(chtn) ارسال کرده است این مساله را از بعدی متفاوت مورد بررسی قرار داده است.

یکی از مسائل عمده در برنامه‌­ریزی­های آمایش سرزمین به ویژه سیاست­گذاری­های ملی و منطقه ای ایجاد اشتغال و فعالیت برای کشور و منطقه است، تمامی مدیران و برنامه­ریزان باید سعی و کوشش خود را در این مهم که در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی در جامعه ایران است مد نظر قرار دهند، چراکه بیکاری به ویژه در بین جوانان تحصیلکرده سبب ایجاد مشکلات روحی  و روانی، گرایش به سوی اعتیاد و مشکلات بسیار دیگری می­شود که هم اکنون جامعه ایران با درصدی از آن مواجه است. بسیاری از جوانان تحصیلکرده ما با بیکاری شدید مواجه بوده که این موضوع در کل کانون خانواده را متزلزل و ناپایدار می­سازد، به این لحاظ برای ایجاد اشتغال و فعالیت برای فرزندان سرزمین ما وظیفه همه مدیران و برنامه­ریزان است که در برنامه­ریزی های خود موارد حاشیه­ای را رها کرده و به اصول مهم سیاست­گذاری­های ملی و منطقه ای توجه کنند.

 یکی از فعالیت­هایی که می­تواند آرامبخش  این مشکل عظیم ایران شود،گرایش به سوی  فعالیتهای گردشگری در گوشه و کنار کشور است، گردشگری می­تواند با سرمایه­گذاری­های اندک، فعالیت و اشتغال فراوانی را برای مناطق ایجاد کند.

گردشگری باید در جهتی حرکت کند که در کنار ایجاد اشتغال و درآمد برای مردم و به ویژه جوانان، زمینه های زیست محیط و آلودگی فضایی را نیز مد نظر قرار دهد، یعنی توجه به گردشگری می تواند هم  سبب و عامل ایجاد اشتغال و درآمد در مناطق شود و هم مشکلات زیست محیطی را به حداقل برساند.

 با توجه به این دیدگاه توجه به گردشگری و برنامه ­ریزی در جهت ایجاد زمینه های مساعد آن در فضاهای مختلف جغرافیایی ایران بسیار بسیار ضرورت دارد. باید در حالی که به توسعه اشتغال ، فعالیت و درآمد از طریق گردشگری می پردازیم به مسائل زیست محیطی هم توجه کنیم. در منطقه آشوراده به لحاظ نزدیکی به مراکز بزرگ جمعیتی ایران از جمله تهران و واقع شدن در حاشیه سواحل زیبای دریای خزر که می تواند محیط مناسبی برای توسعه گردشگری و رهایی جوانان بیکار منطقه شود از ضروریات برنامه ریزی منطقه ای است، فضاهای جغرافیایی که استعداد لازم را برای توسعه و پیشرفت دارا هستند چنانچه برنامه ریزان به آنها توجه نکنند و یا به صورت بخشی نگرشی خاص در یک زمینه داشته باشند از توسعه منطقه ای غافل می مانند و به بیکاری، افسردگی، افزایش اعتیار جوانان و مشکلات خانواده ها دامن زده می شود. به این لحاظ توجه برنامه ریزان منطقه ای را به این مورد می توان وا داشت که در زمینه ایجاد و توسعه گردشگری منطقه آشوراده اقدام کنند و ضرورت دارد نمایندگان مجلس این منطقه برنامه توسعه گردشگری آشوراده را جز برنامه های اولویت دار خود منظور کرده و نسبت به اجرای آن مساعدت لازم را مبذول دارند.

محیط زیست محل زیست و زندگی انسانهاست باید به نحو مطلوب از آن بهره­برداری کرد زیرا در ابعاد توسعه پایدار، پایداری اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی مطرح است تمام تئوریسنهای توسعه به این موارد تاکید ویژه  دارند که برای توسعه پایدار منطقه­ای اشتباه است که فقط به محیط زیست محیطی توسعه پایدار توجه نشود و از ابعاد اقتصادی- اجتماعی آن غافل ماند در حالی که به ویژه ابعاد اقتصادی در زندگی فرد فرد جامعه سرزمین مناطق تاثیرات جدی دارد.
بنابراین به تمامی نمایندگان مجلس و مدیران منطقه­ای تاکید می شود مشکلات منطقه خود را اولویت بندی کنند و به موارد حاشیه ای و بخشی نپردازند تا بتوانند مشکلات اولویت دار منطقه را که بیکاری و سرگردانی و مشکلات ناشی از آنها برای جوانان ما است چاره ای باشد.

استاد تمام دانشکده جغرافیایی دانشگاه تهران

\n

انتهای پیام/

کد خبر 139310092