مجموعه قناتهای بلده مستند سازی می شوند

عملیات تصویر برداری و مستند سازی مجموعه قناتهای بلده توسط گروهی از مهندسین نخبه پروازی و عکاسی، انجام شد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان جنوبی، حسن رمضانی مسئول پرونده ثبت جهانی قنات بلده فردوس گفت: با توجه به اینکه پرونده قنوات تاریخی بلده برای ثبت جهانی در دست تهیه و تدوین است پس از انجام مطالعات میدانی و نقشه برداری کامل این مجموعه، مرحله مستندسازی و تهیه فیلم از این قنوات به مدت سه روز انجام گرفت.

وی افزود: تهیه عکس و فیلم بصورت زمینی و هوایی، تصویر برداری کامل تمام فعالیت های مدیریتی و نظام تقسیم آب قنوات بلده، به تصویر کشیدن فعالیت مقنیان و ... از جمله برنامه هایی است که از روز گذشته از اولین مادر چاه  قنوات بلده آغاز و تا مزارع و باغات، آسیاب ها، آب انبارهای مشروب شده توسط قنوات بلده ادامه یافت.

رمضانی ادامه داد: مستند سازی حوضه آبگیر قنوات بلده، لایروبی قنات ها، نظام تقسیم آب و تیره شدن آب توسط خاک که بر اساس یک سنت دیرین انجام می شود از جمله قسمت های این مستند تصویری است.

مسئول پرونده ثبت جهانی قنات بلده فردوس توضیح داد: بلده به معنای شهر و آب بلده همان آب شهر است. آب بلده را به تعبیری می توان یک رود مصنوعی، جاری در دشت فردوس قلمداد کرد. این تعبیر زمانی مورد توجه قرار می گیرد که این آب، از بهم پیوستن چندین رشته قنات و چشمه تشکیل یک شاه جوی بوجود می آید.

وی افزود: آب بلده متشکل از 15 رشته قنات و 4 دهانه چشمه دانست که از اعصار گذشته و زمان های قدیم در دل کوههای شرقی فردوس حفر گردیده است.

رمضانی ادامه داد: قنات بلده از کهن ترین قنات های کشور بوده که به لحاظ ساختار مدیریت و نحوه تقسیم آب، ویژگی های فولکوریک و مردم شناسی و تاثیر آن در فرهنگ و اقتصاد معیشت مردم فردوس از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.

وی گفت: حدود ۴۰۰ سال پیش، تعداد زیادی از مالکان آب بلده جان خود را از دست داده و حدود 3 هزار فنجان از آب این قنات بدون مالک مانده بود. در این دوران، شاه عباس صفوی که همراه با شیخ بهایی پیاده از اصفهان به سمت مشهد برای زیارت می‌رفت، از تون (فردوس آن زمان) گذشت و هنگام ورود او میرتونی، از دانشمندان آن زمان تون، از وی خواست که این آب را وقف چهار طبقه (سادات، علما، فقرا و صلحا) کند و شاه عباس آب‌ها را بین همین ۴ طبقه وقف کرد. گفته می‌شود که شیخ بهایی در همین مسافرت، آب بلده را به ۲ نهر مساوی تقسیم کرد به طوری که در هر ۸ شبانه روز یک بار باغ‌ها مشروب شود. قنوات بلده حدود 3000 هکتار از مزارع و باغات منطقه را مشروب می نموده است.

انتهای پیام/

کد خبر 139310184