به گزارش میراث آریا(chtn) نشست سفرای کشورهای حوزه آسیای غربی و مرکزی با حضور مسعود سلطانیفر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و با محوریت \"تثبیت جایگاه مرکز میراث ناملموس تهران\" در موزه ظروف مجموعه فرهنگی-تاریخی سعدآباد برگزار شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سخنرانی خود در جمع سفرا و نمایندگان فرهنگی کشورهای حوزه آسیای غربی و مرکزی در ایران، کارشناسان حوزه میراث ناملموس و اعضای مرکز میراث ناملموس تهران گفت: معرفی مرکز مطالعات منطقهای پاسداری از میراث ناملموس در آسیای غربی و مرکزی، تحت نظارت یونسکو(مرکز میراث ناملموس تهران) و استفاده از ظرفیت ایجاد شده برای ارتقای همکاریهای فرهنگی در سطح این پهنه جغرافیایی، از جمله اهداف تشکیل این نشست است.
معاون رئیسجمهور با ابراز امیدواری نسبت به استمرار همکاریهای گسترده بین کشورهای حاضر در نشست و مرکز میراث ناملموس، افزود: کنوانسیون جوان\" پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس\" کنوانسیونی است که به سرعت، نظر کشورهای جهان را به خود جلب کرده است، با وجود اینکه تنها 11 سال از عمر این کنوانسیون میگذرد در حال حاضر 161 کشور عضو آن هستند.
سلطانیفر با بیان اینکه کنوانسیون پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس از محبوبیت بالایی در بین کشورهای جهان برخوردار است، اضافه کرد: میتوانیم مدعی شویم که با توجه به وضعیت فعلی، تمامی جنبههای این کنوانسیون به یک میزان مورد توجه قرار نگرفته است، از سویی شاهد افزایش سالانه آمار ثبت های جهانی هستیم اما از طرف دیگر میبینیم که مواردی همچون عملیاتی سازی کنوانسیون، ظرفیتسازی در سطوح محلی، کشوری یا منطقه ای، شناسایی برنامههای موفق و ترویج آنها، برنامهریزی اقدامات مشترک بین کشورها برای پاسداری از مواریث ناملموس مشترک و مواردی از این دست چندان مورد توجه نبوده است.
وی دستیابی به تعادل در این عرصه را در گرو ظرفیتسازی و آگاهی افزایی دانست و تصریح کرد: چندسالی است که یونسکو این موضوع مهم را در جمع وظایف مراکز مقوله 2 تحت نظر خود گنجانده است، مراکز مقوله 2 را میتوان زیرمجموعههایی از یونسکو محسوب کرد که در سطوح منطقهای به امور مربوط به میراث ناملموس مشغول هستند، این مراکز با وجود آنکه در کشوری خاص مستقر هستند و آن کشور مسئولیت تامین بودجه و پشتیبانی از آنها را پذیرفته به هیچ وجه مراکزی، کشوری یا دولتی به شمار نمیروند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری افزود: حوزه علایق این مراکز، منطقهای است که پیرامون این کشورها قرار گرفتهاند، تا به امروز 9 مرکز مقوله 2 در موضوع میراث فرهنگی ناملموس در جهان تاسیس شده است که هر یک از این مراکز در منطقهای خاص فعالیت میکنند.
معاون رئیسجمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران، میزبانی یکی از این مراکز مقوله 2 را بر عهده دارد، مرکز مطالعات منطقهای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی، تحت نظارت یونسکو، که به دلیل استقرار در تهران، توسط یونسکو با نام کوتاه شده \"مرکز میراث ناملموس تهران\" خوانده میشود.
وی با اشاره به اهم اهداف و وظایف مرکز میراث ناملموس تهران، تصریح کرد: ترویج کنوانسیون 2003 و عملیاتی کردن آن در آسیای غربی و مرکزی، ظرفیتسازی در سطح منطقه در زمینههای شناسایی، فهرست برداری، مستندسازی و مطالعه میراث فرهنگی ناملموس، توسعه برنامههای پاسدارانه موفق در سطح منطقه و ظرفیتسازی در سطح منطقه به ویژه در ارتباط با مواریث فرهنگی ناملموس مشترک را میتوان از جمله مهمترین اهداف و مسئولیتهای این مرکز دانست.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ادامه داد: اهداف ارزشمند مرکز میراث ناملموس تهران زمانی محقق میشود که همه کشورهای منطقه در این زمینه مشارکت داشته باشند، ایران، یکی از بیست و سه کشوری است که در چشم انداز جغرافیایی تعیین شده برای این مرکز قرار دارد، مرکز میراث ناملموس تهران، دبیرخانهای است که ظرفیت ارائه خدماتی در زمینه پاسداری از میراث ناملموس به بیست و سه کشور این منطقه جغرافیایی را دارد.
معاون رئیسجمهور با دعوت از کشورهای منطقه آسیای غربی و مرکزی برای عضویت در این مرکز، اضافه کرد: دورانی که در آن به سر میبریم، دوران نقش آفرینی فرهنگ در تقویت صلح، دوستی ، تقارب، همکاری و توسعه پایدار است، ملل و اقوام به ظاهر پراکنده در نقاط جغرافیایی، چندان از یکدیگر دور نیستند و شاهد از ادعا اشتراکات فرهنگی بی شماری است که این مردم را به یکدیگر پیوند میدهند.
سلطانیفر گفت: در میان حوزههای فرهنگ، این میراث فرهنگی ناملموس است که از این جنبه پرتوانترین حوزهها به شمار میآید، این میراث مرزها را در مینوردد و با حرکتی موجمانند در جغرافیای پیرامون خود پراکنده میشود، به واسطه همین ویژگی بوده که این میراث را میراث فرهنگی ناملموس بشریت نامگذاری کردهاند، چراکه هر یک از اقوام، صاحب جلوهای از آن، به مرور زمان، هم از آن تاثیر پذیرفتهاند و هم، بر آن تاثیر گذاشتهاند، در نتیجه تجلیات یک مقوله میراثی، علاوه بر آنکه در بنیاد، به یک منشاء واحد بر میگردند، هریک رنگ و بوی قومی را دارند که در طول تاریخ با آن زیسته است.
وی ادامه داد: در حوزه آسیای غربی و مرکزی نمونههای این مواریث پویا و مشترک بسیار زیاد است و پرداختن به آنها به طور حتم همراهی و همدلی کشورهای صاحب آن مواریث را در پی خواهد داشت.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اضافه کرد: زمان آن فرا رسیده است که ما هم با تکیه بر همین مواریث مشترک به شناساندن خودمان به جهانیان اقدام کنیم، فرهنگ ریشه دار و زنده ما فرصتی را برای ما ایجاد کرده است تا دست در دست هم دهیم و در مسیر توسعه پایدار و تحکیم صلح در منطقه گامهای موثری برداریم.
معاون رئیسجمهور در پایان افزود: با حضور کشورهای منطقه در مرکز میراث ناملموس تهران از این پس گام های خود را در راه پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس منطقه استوارتر برمیدارد.
انتهای پیام/