به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سخنران این نشست دکتر مریم دارا استاديار پژوهشكدة زبانشناسي، متون و كتيبهها (پژوهشگاه ميراث فرهنگي) و دانشآموختة فرهنگ و زبانهاي باستاني از دانشگاه آزاد اسلامي، واحد علوم و تحقيقات، است.
موضوع سخنراني مریم دارا بررسی كتيبههاي اورارتويي موجود در موزهی ملی ایران است که در راستاي انجام طرح پژوهشي وي با عنوان «قرائت و ترجمة جدیدی ازكلية کتیبههای اورارتویی ایران از زبان و خط اورارتويي به فارسي (همراه با كليه آراء و تفاسير گوناگون قديمي و جديد و همچنين نظرات پژوهشگر در خصوص هر كتيبه و قرائت و ترجمة آنها و بررسي تاريخي-فرهنگي كتيبهها)» انجام گرفته است. بخشي از مطالعات انجام شده در راستاي اجراي طرح مزبور درموزه ملی ایران انجام گرفته است كه چكيدهاي از نتايج پژوهشهای وی در اين سخنراني ارائه ميشود.
اورارتوها از حدود قرن نهم تا هفتم ق.م. در محدودة سواحل ميان سه درياچة اروميه ايران، سِوان ارمنستان و وان تركيه حكومت ميكردند. اين پادشاهي با قدرت گرفتن به نواحي ديگر مانند شرق درياچة اروميه و شمال غرب درياچةوان نيز گسترش يافت. آثاري كه از اين اقوام باقي مانده در ايران عمدتاً از استانهاي آذربايجان شرقي و آذربايجان غربي به دست آمده است. اورارتوها در طول حکومت خود از زبان آشوری و اورارتویی و همچنین خط میخی و هیروگلیف استفاده میکردند و زبانشان همخانوادۀ زبان حوری بود. حدود 1700 كتيبه تا كنون از اورارتوها شناسايي شده كه بيش از 70 كتيبه از ايران به دست آمده است. كتيبههاي اورارتويي ايران شامل سنگنوشته، صخرهنوشته، فلزنوشته، لوح، سفالنوشته، اثر مهر و گوي هستند. از جمله موزههايي در جهان كه كتيبههاي اورارتويي در آنها نگهداري ميشوند موزة ملی ايران است. دارا طی سخنان خود ضمن معرفی کوتاهی از تاریخ و فرهنگ اورارتوها دربارۀ سنگنوشتههاي از بسطام، که یکی از آنها در تالار ایران باستان نمایش داده میشود، استل مرگه كاروان، سنگنوشتة قلاتگاه، سنگنوشتة سياهچشمه، الواح کوچک بسطام و همچنین سفالنوشتهها، گویها و اثر مهرهای اورارتویی در ایران سخن میگوید که در مجموعة موزة ملی ایران نگهداري ميشوند.
دکتر دارا زبان و خط اورارتويي را نزد پروفسور ميريو سالويني در دانشگاه ساپينزا رم (ايتاليا) آموخته است. از ایشان تأليفاتي به زبانهاي فارسي و انگليسي در زمينة فرهنگ، اسطورهشناسي و زبانهاي باستاني به چاپ رسيده است. از جمله تألیفات او دربارۀ مطالعات اورارتویی میتوان به مقالات «خالدی خدای آتش پیروزی اورارتوها»، «الگوهای نوشتاری کتیبههای سلطنتی اورارتویی»، “Was Haldi protecting the triumph fire in Urartu?”، «ديسك مفرغي كتيبهدار افسار اسب اورارتويي در موزة باستانشناسي آذربايجان شرقي» اشاره کرد. دارا همچنین كارگاههایی در زمینۀ تاریخ، هنر، مذهب، زبان و خط اورارتویی برگزار و سخنرانيهايي نيز با مضمون«مقایسۀ خدای جنگ اورارتویی و ایزد بهرامذربایجان و اران ، جلد » (1389)، «نفرینها در کتیبههای اورارتویی» (1392)، «كتيبههاي اورارتويي آذربايجان شرقي» (1393) ایراد کرده است. او همچنین مدرس دانشگاههای آزاد اسلامی و دانشگاه جامع علمی-کاربردی است.
این نشست در روز چهارشنبه 6 اسفند ماه، ساعت 10 صبح در آمفی تئاتر موزه ملی ایران واقع در خیابان امام خمینی، نبش خیابان سی تیر برگزار میشود.
شرکت در این نشست براي عموم علاقمندان آزاد است.
انتهای پیام/