مليله كاري از جمله ظريف ترين رشته های فلزکاری و يکی از برجسته ترين صنايع فلزی استان زنجان است.
به گزارش روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان زنجان؛عليمحمدي معاون صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گفت: در ساليان دور رواج استعمال ظروف طلا و نقره از سوي طبقات هنر دوست و ثروتمند ، موجب گشته بود كه صنعتگران فلز كار، بويژه زرگران و نقره كاران توجه خود را به زيباترين دست ساخته هاي ظروف نقره و طلا معطوف دارند و همين دليلي بر تلاش هنرمندان قديمي اين استان براي توليد فرآورده هاي مصرفي و زينتي گرديده بود.
وي متذكر شد: قديمی ترين مليله به روايت محققان و باستان شناسان مربوط به سالهای 550 تا 330 قبل از ميلاد (دوره هخامنشی) مي باشد؛
عليمحمدي در ادامه گفت: متأسفانه به دليل آن که اکثر اشياء مليله به منظور استفاده مجدد ذوب شده اند، نمونه های زيادی در دسترس نيست و تنها از دوره قاجاريه مقداری سرقليان، گيره استکان و سينی در اندازه های مختلف باقی مانده است.
معاون صنايع دستي با اشاره به آثار مكشوفه از ابزار آلات مردان نمكي شماره 1 و 4 از معدن چهر آباد زنجان، اضافه كرد: اين موضوع نشان مي دهد كه هنرمندان مليله كار در اين استان 1300 سال پيش از اين، در هنر مليله كاري مشغول بوده اند و نيز تطابق ابزار و ظروف كشف شده از مرد نمكي شماره 4 نشانگر همخواني محصولات از جمله زيور آلات در 2300 سال قبل مي باشد.
وي اضافه كرد: از هنرمندان قديمي در اواخر قاجار به استاد حاج اسداله ميتوان اشاره نمود كه طرح برگ فرنگ را در مليله ابداع و سبک خاصی را پايه گذاري كرد كه استادكاران امروزي در اين سبك مشغول به فعاليت مي باشند.
عليمحمدي ادامه داد: نقوش رايج در مليله کاری زنجان با عناوين دندانه، تابيده، جقه، يا بته ترمه، ريزه جقه، برگ فرنگ، برگ، غنچه، پيچ، پيچک، سه چشمه و يک چشم نام گذاري گرديده اند.
وي خاطر نشان كرد: از محصولات ظريف و بي بديل اين استان ميتوان به گيره شربت خوری، گلاب پاش، قاب عکس، بشقاب، شکلات خوری، شيرينی خوری، زنجير (که به آن کلافه ای می گويند) گل سينه، گوشواره و قاب عکس و آينه و شمعداني هاي بي نظير نقره و... اشاره نمود.
لازم به ذكر است: محصولات مليله كاري زنجان در سطح کشور به عنوان محصولات ظريف و شاخص شناخته شده و دارای اعتبار خاصی مي باشد، از اين جمله ميتوان به ثبت 4 اثر مليله استان زنجان در فهرست نشانهاي جهاني يونسكو اشاره نمود كه اين هنر بومي زنجان را در دنيا معرفي کرده است.
انتهای پیام/