108 شی تاریخی چغامیش امروز چهارشنبه 2 اردیبهشت در مراسمی با حضور \"محمد حسن طالبیان\" معاون میراث فرهنگی و \"گیل استاین\" رییس موسسه شرق شناسی شیکاگو بعد از 51 سال به ایران بازگردانده و در موزه ملی ایران رونمایی شد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری معاون میراث فرهنگی کشور در این مراسم که با حضور خبرنگاران انجام شد گفت: آثار استردادی چغامیش دومین محمولهی دولت تدبیر و امید است که با همکاری موسسه شرق شناسی شیکاگو به ایران تحویل داده شد.
او با اشاره به تعهدی که دولت وقت ایران از موسسهی شرقشناسی شیکاگو در قبال امانت این آثار برای انجام مطالعات گرفته بود، اظهار کرد: در سندی که در اختیار داریم فروغی، سفیر وقت ایران در واشنگتن اعلام کرده بود که یکم آوریل 1964 موافقت شده آثار چغامیش حاصل 11 فصل کاوش برای مطالعات علمی به واشنگتن امانت داده شود.
طالبیان خاطرنشان کرد: سلامت کامل آثار از زمان امانت دادن تا برگشت به ایران،264 شیء امانت داده شده به مدت سه سال و صرفا برای انجام امور علمی در شیکاگو باشد و اینکه پس از پایان تعهد، این آثار تحویل ادارهی باستانشناسی ایران شده و گزارشی از تحقیقات انجام شده نیز به کشور ارائه شود از شروط درج شده در این سند است.
طالبیان سایت باستانشناسی چغامیش در خوزستان را با اهمیت دانست و خاطر نشن کرد: در تلا ش هستیم تا سایت تاریخی «چغامیش» بار دیگر خواناسازی شده و کار حفاظتی روی آن انجام شود زیرا این محوطه میتواند برای محققان و پژوهشگران بسیار مفید باشد.
معاون میراث فرهنگی گفت: زمانی که بحث ثبت جهانی «شوش» مطرح شد، علاقه داشتیم این سایت قدری بیشتر مورد توجه، مطالعه و کاوش قرار گیرد، در حال حاضر نیز در برنامهریزیهای انجام شده پس از ساماندهی محوطه، آن را به سایت موزه تبدیل و با انجام کارهای پژوهشی، میتوانیم پرونده «چغامیش» را به پروندهی جهانی «شوش»، پس از ثبت جهانیاش الحاق کنیم.
معاون میراث فرهنگی محوطهی شوش را یکی از منحصربهفردترین سایتهای فرهنگی و زیستی در هزارهی چهارم قبل از میلاد دانست و ادامه داد: دانشگاه شیکاگو فکر و کمک زیادی برای استرداد این آثار انجام داد، امیدواریم با یک برنامهریزی دقیق این آثار مورد حفاظت کامل قرار گیرند.
طالبیان بیان کرد: این آثار با توجه به موقعیت جغرافیایی و زمانی ایجاد و کشف اهمیت زیادی دارند چون این آثار نشاندهندهی تکنولوژی آن دوره و میزان فعالیتها در چغامیش هستند.
معاون میراث فرهنگی در ادامه معرفی آثار به طور تکمیلی در سطح جامعه را از رسالتهای موزهی ملی ایران دانست و افزود:موزه ملی ایران باید این کار را با کمک سازمان میراث فرهنگی به بهترین نحو انجام دهد.
او در موردمعرفی آثار موزهای به مردم تاکید کرد:: متاسفانه بحث معرفی در دورههای گذشته حذف شده بود و اکنون ما موظف هستیم با تولیدات فرهنگی، کتاب و ماکت و بروشور در سطح عامتر کار معرفی را انجام دهیم، در واقع معرفی باید به طور عام و خاص انجام شود.
او ایجاد انجمنهای میراث فرهنگی را نیز در این زمینه موثر دانست.
وی درباره نحوهی نمایش این آثار تاکید کرد:به زودی و پس از فراهم شدن مقدمات آثار استردادی چغامیش در موزهی ملی ایران نمایش داده میشوند.
\"گیل استاین\" رییس موسسه شرق شناسی شیکاگو نیز در این مراسم اشیاء استردادی چغامیش را «گنج بزرگ» دانست و تاکید کرد: پژوهشگران با کاوش در این آثار اطلاعات زیادی از نظر شهرنشینی، اقتصادی و بازرگانی میتوانند در این محوطه به دست آورند.
\"گیل استاین\"اظهار امیدواری کرد: موسسه شرقشناسی شیکاگو بتواند یک برنامهریزی مدون برای مطالعات و همکاریهای بینالمللی بین ایران و دانشگاه شیکاگو امضا کند.
استاین توضیح داد: قبل از انقلاب اسلامی، این آثار به صورت امانی به شیکاگو برده شدند تا روی آنها تحقیق انجام شود، اما پس از انقلاب و در گیرودارهای اداری آنجا ماندند تا مدتی پیش که با برطرف کردن مشکلات حقوقی این آثار اکنون در اختیار ایران هستند.
وی افزود: برخی از کسانی که این آثار را میبینند یک پرسش از ما دارند که آنها از نظر قیمت چقدر اهمیت دارند؟ پاسخ من به آنها این بوده است که این آثار تکههای گلی هستند که شاید قیمت پولی چندانی نداشته باشند، اما از آن نظر اهمیت دارند که تمدن ایران را به عنوان مهد تمدن جهان نشان میدهند. در واقع این آثار متعلق به یک دوره شهرنشینی هستند که نمونه آن را به جز ایران فقط در عراق داریم.
رئیس موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو در پاسخ به پرسشی دربارهی تمایل این موسسه برای نشان دادن حُسن نیتاش به ایران و کمک برای بازگرداندن دیگر آثار تاریخیِ در اختیار این موسسه مانند الواح هخامنشی گفت: تبلتهای تختجمشید یکی از مهمترین مدارک ایران هستند. از زمانی که این آثار را در اختیار داریم سعی کردهایم به صورت سیستماتیک آنها را چاپ و ترجمه کنیم، اما اکنون آنها از اختیار ما خارج شدهاند. این تصمیم عالی آمریکاست و امیدواریم به زودی رای به نفع ایران صادر شود تا به ایران برگردانده و باز کار روی آنها انجام شود.
او با اشاره به روند سیستم حقوقی آمریکا در سه مرحلهی دادگاه پایین، دادگاه میانی و دادگاه عالی اظهار کرد: در پروندهی الواح شیکاگو، قاضی دو دادگاه نخست رایهای محکمی را به نفع ایران صادر کردهاند، ازسوی دیگر براساس سنت، زمانیکه دو دادگاه اول به نفع پرونده رای دهد، دادگاه عالی نیز به همان رای قانع میشود.
او به متنی که در این پرونده دربارهی الواح آمده نیز اشاره کرد که «اینها مواد فرهنگی و ذخایر فرهنگی یک ملت هستند و به هیچ فردی تعلق ندارند و نباید از آنها گرفته شود.»
استاین با اظهار امیدواری از اینکه «امیدواریم امسال رای دادگاه به نفع ایران صادر شود»، از موزهی ملی ایران خواست به عنوان یکی از رسالتهای موزهای، اطلاعات موزهی ملی به عنوان «موزهی مادر» را در قالب اطلاعات بروشور و کاتالوگ به شکل عامیانهتر که مردم آنها را درک کنند به دیگران منتقل کنند.
انتهای پیام/